Buzz

Ο Λικ Μπεσόν καταχράστηκε δημόσιο χρήμα για το (ιδιωτικό) κινηματογραφικό του studio;

στα 10

Αυτο ισχυρίζεται η εφημερίδα Le Parisien σε πρόσφατο δημοσίευμά της. Ο Μπεσόν φυσικά το αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Λικ Μπεσόν καταχράστηκε δημόσιο χρήμα για το (ιδιωτικό) κινηματογραφικό του studio;

Σκηνοθέτης επιτυχιών και ένας από τους Γάλλους σκηνοθέτες που κατόρθωσαν να χτίσουν και μια αγγλόφωνη καριέρα, ο Λικ Μπεσον δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για το αμερικάνικο σινεμά και τα στούντιο. Εκτός από την σκηνοθεσία στράφηκε γρήγορα στην παραγωγή, προσέλκυσε μεγάλους Αμερικάνους σταρ στις ταινίες του (πολύ πρόσφατα την Μισέλ Φάιφερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην «Επικίνδυνη Οικογένεια») και ίδρυσε την δική του εταιρία παραγωγής EuropaCorp που είναι υπεύθυνη για μερικές από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές του σύγχρονου γαλλικού σινεμά.

Πριν μερικούς μήνες, ολοκλήρωσε την κατασκευή του πιο μεγαλεπήβολου επιχειρηματικού του σχεδίου, ένα κινηματογραφικό στούντιο λίγο έξω από το Παρίσι, στα πρότυπα των αμερικάνικων, με τεράστια soundstages και δεξαμενές για γυρίσματα, καθώς και μια σχολή σινεμά, που ονόμασε «La Cité du Cinéma», η πόλη του σινεμά.

Μόνο που για την δημιουργία του, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien πριν λίγες μέρες, ο Λικ Μπεσόν, να χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα, με όχι ακριβώς τον σωστό τρόπο. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η EuropaCorp που βρίσκεται πίσω από την δημιουργία του στούντιο, τελεί υπό έλεγχο από το υπουργείο δικαιοσύνης, μετά από μια έρευνα ορκωτών λογιστών που κατέληξε πως μπορεί να έχει καταχραστεί κεφάλαια του δημοσίου για την δημιουργία του «La Cité du Cinéma».

Η κρατική επένδυση στην δημιουργία του στούντιο, ύψους των 156,7 εκατομμυρίων ευρώ, είχε απορριφθεί την πρώτη φορά που η πρόταση είχε κατατεθεί στην γαλλική κυβέρνηση το 2004, αλλά εγκρίθηκε από αυτή του Νικολά Σαρκοζί με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος της EuropaCorp Κριστόφ Λαμπέρ, αλλά και ο ίδιος ο Λικ Μπεσόν είχαν εξαιρετικές σχέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «η στενή σχέση του Μπεσόν και των συνεργατών του με κρατικούς αξιωματούχους, μπορεί να έπαιξε μεγάλο ρόλο στην χρηματοδότηση του σχεδίου, αφού τα χρήματα δόθηκαν παρά την αρνητική γνωμοδότηση των υπεύθυνων κρατικών υπηρεσιών και με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους». Το γεγονός ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε από κρατικά κεφάλαια στο 75% της επένδυσής του, από το ταμείο δημοσίων έργων, ενώ πρόκειται για μια ιδιωτική επιχείρηση, μοιάζει ύποπτο για την εφημερίδα και προφανώς για το υπουργείο δικαιοσύνης αν το δημοσίευμα αληθεύει.

Η EuropaCorp από την μεριά της προφανώς αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, ενώ δηλώνει ότι η πρώτη φορά που ακούει για οποιαδήποτε έρευνα του υπουργείου στα οικονομικά της είναι από το δημοσίευμα της εφημερίδας. Οσο για την χρηματοδότηση του στούντιο, δηλώνει πως κατασκευάστηκε με κοινοπραξία του δημοσίου και της κατασκευαστικής Vinci Group και πως η ίδια η εταιρία δεν έχει δεχθεί ούτε ένα ευρώ κρατικής χρηματοδότησης για το project και «λυπάται που ένα τόσο υπέροχο κατόρθωμα όσο η κατασκευή του στούντιο γίνεται εργαλείο για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών».

Δείτε πιο κάτω ένα βίντεο για την δημιουργία και την ιστορία του «La Cité du Cinéma»