Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου στο διαγωνιστικό του Σαν Σεμπαστιάν

στα 10

Δικαιώνεται ο «Αδικος Κόσμος». Ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες μέρος του προγράμματος του 59ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και ο «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου φιγουράρει ανάμεσα στις ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού. Ολόκληρο το πρόγραμμα του διεθνούς φεστιβάλ θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου στο διαγωνιστικό του Σαν Σεμπαστιάν
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος σε μία ακόμα αριστοτεχνική ερμηνεία στον «Αδικο Κόσμο», τη δεύτερη συνεργασία του με τον Φίλιππο Τσίτο

Η Ελλάδα συνεχίζει να μετράει τις διεθνείς της επιτυχίες και παρουσίες στα κινηματογραφικά δρώμενα: ο «Αδικος Κόσμος», η νέα ταινία του Φίλιππου Τσίτου, επιλέχτηκε για το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Σαν Σεμπαστιάν, ανάμεσα σε ταινίες των Τέρενς Ντέιβις, Χιροκάζου Κόρε-έντα, Αρτούρο Ριπστάιν, Γουάνγκ Ξιαοσουάι, Σάρα Πόλεϊ και Ζουλί Ντελπί.

Για ακόμη μία χρονιά το έγκριτο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην παραλιακή πόλη του Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας κατάφερε να συγκεντρώσει ένα πανόραμα παγκόσμιας κινηματογραφίας με παραγωγές από Ευρώπη, Ασία και Αμερική, και πιο συγκεκριμένα από την Μ. Βρετανία, Ιαπωνία, Μεξικό, Καναδά, Γαλλία, Κίνα, Αργεντινή, Σουηδία, Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Ο «Αδικος Κόσμος» είναι η τρίτη μεγάλου μήκους δουλειά του Φίλιππου Τσίτου, η οποία ακολουθεί τη διεθνή επιτυχημένη καριέρα της «Ακαδημίας Πλάτωνος», και μοιάζει να είναι η καλύτερή του μέχρι σήμερα. Με μια ακόμη αφοπλιστική ερμηνεία από τον Αντώνη Καφετζόπουλο, ο «Αδικος Κόσμος» μας αφηγείται - με χιούμορ και τρυφερότητα που παραπέμπει στο σινεμά του Καουρισμάκι - την ιστορία ενός προανακριτή της Αστυνομίας ο οποίος μια μέρα αποφασίζει να γίνει δίκαιος και να αθωώνει όλους αυτούς που οδηγήθηκαν στο έγκλημα επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή στη ζωή.

Ο ανταγωνισμός του Ελληνα δημιουργού μοιάζει ενδιαφέρων. Από τις ταινίες που μέχρι στιγμής πλαισιώνουν το επίσημο διαγωνιστικό ξεχωρίζουν: το νέο φιλμ του υπέροχου Βρετανού σκηνοθέτη Τέρενς Ντέιβις «The Deep Blue Sea» (στον οποίο το Σαν Σεμπαστιάν είχε ετοιμάσει πριν από 3 χρόνια μία τιμητική ρετροσπεκτίβα, όπως άλλωστε είχε κάνει και το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), το «Kiseki» («Εύχομαι») το νέο δράμα ενηλικίωσης του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-έντα, το ερωτικό δράμα «Las Razones del Corazon» του Μεξικανού Αρτούρο Ριπστάιν, το «11 Flowers» το πολιτικό δράμα του Γουάνγκ Ξιαοσουάι που μας επιστρέφει στην Κίνα του Μάο, η δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα της Καναδής ηθοποιού Σάρα Πόλεϊ που φέρει τον τίτλο «Take This Waltz» (κι έχει πρωταγωνιστές την Μισέλ Γουίλιαμς και τον Σεθ Ρόγκεν), καθώς και η τέταρτη της Γαλλίδας συναδέλφου της Ζουλί Ντελπί, η οποία επιλέγει να επιστρέψει στα 70ς με μία νοσταλγική δραματική κομεντί που φέρει τον τίτλο «Le Skylab».

Ευχόμαστε στον Ελληνα δημιουργό και τον «Αδικο Κόσμο» του να επαναλάβει και να ξεπεράσει την επιτυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα και διάκριση της «Ακαδημίας Πλάτωνος» (διαγωνίστηκε στο φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2009 και απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Αντώνη Καφετζόπουλο).

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν πραγματοποιείται φέτος από τις 16 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε δείτε την αποκλειστική συνέντευξη που είχε δώσει ο Φίλιππος Τσίτος πριν από δύο μήνες στο Flix.