«Μια ιστορία που δεν μπορείς ποτέ να πεις»: Τρέιλερ για το «Byzantium» του Νιλ Τζόρνταν

BUZZ 02 FEB 2013  /  Γιώργος Κρασσακόπουλος

Μια ακόμη ταινία με βαμπίρ από τον σκηνοθέτη του «Συνέντευξη με Εναν Βρικόλακα»; Δεν θα πούμε όχι!

Βασισμένο στο βιβλίο της της Αντζελα Κάρτερ, το «Byzantium» ακολουθεί την ιστορία δυο άφραγκων νεαρών γυναικών της Ελενορ και της Κλάρα, που έχοντας γίνει μάρτυρες σε ένα έγκλημα, το σκάνε σε μια μάλλον παρελθούσης δόξας, παραλιακή πόλη.

Μένουν σε φτηνά ξενοδοχεία και η Κλάρα προσπαθώντας να βρει χρήματα αναγκάζεται να πουλήσει το κορμί της. Οταν γνωρίζει τον Νόελ έναν νεαρό που είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού, κακόφημου ξενοδοχείου με το όνομα Byzantium, μετακομίζουν μαζί του και γρήγορα μεταμορφώνουν τα δωμάτιά του σε αυτά ενός αυτοσχέδιου μπορντέλου.

Εν τω μεταξύ η Ελινορ, αθώα σχεδόν αφελής, γνωρίζει τον Φρανκ, έναν νεαρό με τον οποίο μοιράζεται το ίδιο πνεύμα για τη ζωή κι ο οποίος ζητά να μάθει την αλήθεια γι αυτήν. Ετσι η Ελινορ του αποκαλύπτει ότι αν και μόλις λίγα χρόνια μεγαλύτερή της, η Κλάρα είναι στην πραγματικότητα η μητέρα της. Του λέει επίσης ότι έχει γεννηθεί το 1804, αλλά ότι είναι μόλις δεκάξι. Του εξομολογείται ότι πρέπει να πίνει ανθρώπινο αίμα για να μείνει ζωντανή, το ίδιο και η μητέρα της. Και κάπου εκεί, οι άνθρωποι της μικρής, ήσυχης αυτής πόλης αρχίζουν να πεθαίνουν. Και το παρελθόν από το οποίο προσπαθούσαν να ξεφύγουν τις προφταίνει ξανά.

Η ταινία που έχει ήδη κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Τορόντο, μπορεί να δοκιμάζει να ανανεώσει την μυθολογία των βαμπίρ με μια σειρά από ανανεωτικές ιδέες και στηρίζεται σε δυο εξαιρετικές ερμηνείες από την Τζέμα Αρτερτον και την Σίρσα Ρόναν, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό ακριβώς στο οποίο ελπίζαμε.

Εν τούτοις, η αισθητική του φιλμ είναι σίγουρα αξιοπρόσεκτη, όπως και οι απόπειρά του να δει κάτι τόσο γνώριμο από μια διαφορετική ματιά. Μιλώντας με τον Νιλ Τζόρνταν στον Τορόντο, μας έλεγε για το πως η έμπνευσή για το ύφος του «Byzantium», ήρθε από απρόβλεπτες πηγές, όπως το «Don't Look Now», κι άλλα φιλμ που δεν είχαν καμιά σχέση με το βαμπιρικό είδος. Εξήγησε ακόμη πως προσπάθησε να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα ψηφιακά εφέ στο φιλμ, προκειμένου να διατηρήσει την αίσθηση ενός σκοτεινού ρεαλισμού.

Και η αλήθεια είναι πως σε αυτό το επίπεδο, το φιλμ πετυχαίνει απόλυτα, κάτι που είναι εμφανές και στο πρώτο τρέιλερ που μόλις κυκλοφόρησε, και το οποίο μπορείτε να δείτε στο βίντεο.


Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.