Διά ζώσης ή μήπως… ψηφίων; Και τα δύο, απαντά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων & κινηματογραφικών σχεδίων MFI Script 2 Film, που ξεκινά τον πρώτο κύκλο των εργασιών του σήμερα, 21 Ιουλίου, στην πρώτη και σταθερή του έδρα, τη Νίσυρο. Eνας κύκλος που θα ολοκληρωθεί σε 14 ημέρες (μέχρι και τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου), πριν ακολουθηθεί από μια περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων τον Σεπτέμβριο, έναν δεύτερο κύκλο εργαστηρίων τον Οκτώβριο στη Ρόδο και τα τελευταία online meetings τον Δεκέμβριο.
Διαβάστε ακόμη: ΜΙΚ-ρό μικρό σου το’ δωσα, μεγάλο φέρε μού το
Διά ζώσης για τους Eλληνες συμμετέχοντες που αναπτύσσουν τα project τους (κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά, μυθοπλασίας ή τεκμηρίωσης, τώρα που το ΜΙΚ συμπεριλαμβάνει όλα τα είδη), μεταξύ άλλων τους Πένυ Παναγιωτοπούλου, Κάλια Παπαδάκη και Μιχάλη Μαλανδράκη με τον «Πατριώτη», την Ισμήνη Δασκαρόλη με το «Leftovers of Pompeii», τη Νάνσυ Μπινιαδάκη με το «Oλα Για Καλό», τους Ορφέα Περετζή και Κωνσταντίνο Βασίλαρο με το «The Jerry», τους Κωνσταντίνο Καλογρίδη, Ιωάννα Κρυωνά και Ιωάννα Πετιναράκη με τον «Aλυτο», τον Γιώργη Γρηγοράκη με τον «Δισταγμό», τους Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν και Σίμωνα Φαρμακά με τους «Αδελφούς» ή τους Βασίλη Καλαμάκη, Μαρία Καραγιαννάκη και Γιώργο Λιναρδάκη με το «Αντί».
Και διά της ψηφιακής οδού για τους διεθνείς συμμετέχοντες, ελέω των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό των μη αναγκαίων μετακινήσεων εντός της ΕΕ ώστε να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου COVID19. Οι οποίοι, σημειωτέον, εκπροσωπούν φέτος 14 χώρες. Πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, τα εργαστήρια Script 2 Film παρακολουθούν στην 22η έκδοσή του κινηματογραφιστές από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Λίβανο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Τουρκία, τη Ζάμπια και τις ΗΠΑ. Συνολικά, 27 κινηματογραφικά σενάρια μυθοπλασίας, τρία σενάρια για τηλεοπτική σειρά και έξι σχέδια ντοκιμαντέρ έχει επιλέξει το ΜΙΚ, από 100 και πλέον υποβεβλημένες αιτήσεις από 28 χώρες.
Η διευθύντρια σπουδών και καθηγήτρια σεναρίου στο μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης Χριστίνα Λαζαρίδη, ο καθηγητής σεναρίου στην FAMU Γιαν Φλάισερ, ο καθοδηγητής ανάπτυξης ντοκιμαντέρ Όβε Γιένσεν, ο πρώην διευθυντής της FAMU International Πάβελ Ζετς, ο διευθυντής σπουδών του Script East Κρίστιαν Ράουθ και οι σεναριογράφοι και σκηνοθέτες Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μάρκος Γκαστίν, Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Δημήτρης Γιαζουτζάκης επανέρχονται ως οι σταθεροί συνεργάτες της εκπαιδευτικής ομάδας του ΜΙΚ, με έξι εκπαιδευόμενους βοηθούς στο πλάι τους.
Στα εργαστήρια ανάπτυξης σεναρίου & project μέντορες είναι ακόμα η επιμελήτρια σεναρίων Άνα Σανζ Μαγκαγιόν και ο σεναριογράφος και συνεργάτης της Βελγικής RTBF Μισέλ Σαμπέ, ενώ σε εκείνα της παραγωγής και υλοποίησης ο παραγωγός Σιμόν Ντε Σαντιάγκο, η διευθύντρια του φόρουμ συμπαραγωγών της Berlinale Μαρτίνα Μπλάις, ο παραγωγός και διανομέας Τάκης Βερέμης, η συνδιευθύντρια του Φεστιβάλ Connecting Cottbus Μάρτζορι Μπέντεκ, η έμπειρη στην ανάπτυξη project Ιζαμπέλ Φοβέλ και ο ειδικός στο Film Marketing & Audience Development Νικολό Γκάγιο.
Το 14ήμερο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει ακόμα τις ημερίδες «Ευκαιρίες και Προϋποθέσεις Επιδότησης από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη» με τις Άννα Κασιμάτη και Κωνσταντίνα Λιακόπουλου από τα Γραφεία MEDIA και CULTURE του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Παρουσίαση του Νέου Νόμου για το Cash Rebate του ΕΚΟΜΕ» από την Βασιλική Διαγουμά και «Πώς να Επιβιώσετε των Ψηφιακών Αλλαγών Λόγω COVID-19 – και να τις Εκμεταλλευτείτε» με τις Αγγελική Βέργου (Crossroads Co-Production Forum), Γιάννα Σαρρή (Agora Doc Market), Μπρίγκιτ Ο’Σι (Doc Leipzig) και Μάρτζορι Μπέντεκ (Connecting Cottbus).
Πάντως τα highlights των φετινών διαλέξεων του ΜΙΚ φθάνουν από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Δύο χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη, ο ελληνικής καταγωγής Νταν Ατίας, βετεράνος σκηνοθέτης της αμερικανικής τηλεόρασης με σειρές όπως τους «Sopranos», το «The Wire», το «Homeland», το «The Walking Dead» ή το «The Americans» στο μακρύ ενεργητικό του, επιστρέφει στη Νίσυρο, διαδικτυακά έστω, με ένα ακόμα εκτεταμένο masterclass, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Καναδό Τζέρεμι Ποντέσουα, επίσης πεπειραμένο δημιουργό του σινεμά («Έκλειψη», «Οι Πέντε Αισθήσεις», «Συντρίμμια Ψυχής») και σκηνοθέτη της τηλεόρασης («Game of Thrones», «The Tudors», «Boardwalk Empire») διά ενός εμπεριστατωμένου q&a. Όλα αυτά στο Δημοτικό Σχολείο Μανδρακίου, όπου άλλωστε θα διεξαχθούν και όλα τα εργαστήρια και οι εκδηλώσεις, σε online συνδέσεις που θα μπορούν να διατίθενται και on demand στη συνέχεια.
Τα MFI Script 2 Film Workshops υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Creative Europe / MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τους Δήμους Νισύρου & Ρόδου, την ΕΡΤ και το Εθνικό Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας ΑΕ (ΕΚΟΜΕ ΑΕ).
Ο φορέας συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Forum Συμπαραγωγών Crossroads, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την Αγορά Thessaloniki Doc Market το Sofia Meetings, το Meetings On The Bridge, το Visions du Reel του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Nyon, το DOK Industry, του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του DOK Leipzig, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles, το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, τη Σχολή Σταυράκου και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.