Δίνοντας στην πρεμιέρα του μια αίσθηση επικαιρότητας και αντίρρησης στο status quo, το Φετιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιλέγει ν’ ανοίξει αυλαία με το «Indignados», το ντοκιμαντέρ του Τόνι Γκάτλιφ. Με έμπνευση από το μπεστ σέλερ «Αγανακτήστε!» του Στεφάν Εσέλ και συνδυάζοντας μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, ο διεθνώς αναγνωρισμένος και πάντα ανήσυχος σκηνοθέτης, γυρίζει τις υπό εξέγερση χώρες του κόσμου και κινηματογραφεί έναν λαό στα όρια του. Με στάσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και όπου αλλού χτυπάει η καρδιά των «αγανακτισμένων», ολοκληρώνει ένα κάλεσμα προς την επανάσταση. Η ταινία έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο τμήμα Panorama της 62ης Berlinale.
Η Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ παραμένει δραστήρια. Διοργανώνει μια σειρά συζητήσεων, στις οποίες διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες. Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει ένας σκηνοθέτης για μια αποτελεσματική παρουσίαση της δουλειάς του σε ένα φεστιβάλ; Πόσο καθοριστικό είναι το πρώτο 10λέπτο ενός ντοκιμαντέρ για την τελική του επιλογή; Πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις με ένα κανάλι για την αγορά ενός ντοκιμαντέρ; Πώς ανοίγει ο δρόμος για ένα δημιουργό προς τις διεθνείς συμπαραγωγές και τις χρηματοδοτήσεις από τηλεοπτικούς σταθμούς;Τον «πρακτικό οδηγό για ντοκιμαντερίστες» εγκαινιάζουν η διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ, Αλι Ντερκς, ο διανομέας Γιαν Ρόφεκαμπ, ο παραγωγός Πίτερ Γουιντόνικ και η υπεύθυνη αγοράς ξένου προγράμματος του ΣΚΑΪ Ελπίδα Καλλιντέρη. Οι ημίωρες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου.
Αποδεικνύοντας την πρόθεση να μην περιορίζεται στις σκοτεινές αίθουσες, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνει φέτος τη φωτογραφική έκθεση «Urban Survivors», όπου παρουσιάζονται συγκλονιστικά στιγμιότυπα ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις στο Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αϊτή, τη Νότιο Αφρική και την Κένυα, τα οποία υπογράφουν φωτογράφοι του πρακτορείου NOOR. «Urban Survivors» τιτλοφορείται το διεθνές multimedia project των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το φωτογραφικό πρακτορείο ΝΟΟR και την εταιρεία Darjeeling Productions, το οποίο φέρνει στο φως τις κρίσιμες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις ανά τον κόσμο. Η έκθεση, η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι, από τις 11 ως τις 18 Μαρτίου.
Τα φετινά αφιερώματα του Φεστιβάλ σε δημιουργούς θα μας συστήσουν το έργο του Αγγελου Αμπάζογλου και του Εγιάλ Σιβάν ενώ ταινίες από τη Δανία και τα Βαλκάνια εκμηδενίζουν τις χωροταξικές αποστάσεις της σύγχρονης Ευρώπης.
Περιμένοντας περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - Εικόνες του 21ου Αιώνα, αρχίστε να κοιτάζετε δρομολόγια για Θεσσαλονίκη!
Στο gallery η φετινή αφίσα, φωτογραφία από το «Indignados» και εικόνα από την έκθεση «Urban Survivors»