Industry

Live talk shοw με videos δικής σας επιλογής, στο Γκαίτε τη Δευτέρα

στα 10

Μέσα σε μια αίθουσα: το κοινό, οι «ειδικοί» και μια πλειάδα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που θα καθορίσουν την πορεία της συζήτησης. Και θα τα επιλέξετε εσείς. Πάρτε μέρος στο Korsakow Live Talk Show και δηλώστε συμμετοχή… στην πραγματικότητα!

Live talk shοw με videos δικής σας επιλογής, στο Γκαίτε τη Δευτέρα

Η συνάντηση ονομάζεται «Τι Συμβαίνει. Χρήμα-GR». Και είναι ό,τι άλλο εκτός από μια συμβατική συζήτηση για την ελληνική κρίση. Αυτή, άλλωστε, είναι μια από τις εκδηλώσεις που το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας διοργανώνει για να γιορτάσει τα 60 του χρόνια και αξίζει να την προσέξετε.

Η συνάντηση – διαδραστική συζήτηση βασίζεται στο σύστημα Korsakow, που ανέπτυξε ο Γερμανός media artist Φλόριαν Τάλχοφερ και διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Ταλχόφερ ταξίδεψε, μαζί με τη σύντροφό του, στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012 με την κάμερά τους σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και στη Γερμανία, και μίλησαν με τους ανθρώπους για την κρίση.

Από το οδοιπορικό αυτό προέκυψαν πολλές συνεντεύξεις με τη μορφή μικρών κινηματογραφικών clips, τα οποία προσφέρουν στο θεατή μια ξεχωριστή ματιά στη σημερινή ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Οι πρωταγωνιστές αυτών των clips, άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους, παρουσιάζουν τις δικές τους εμπειρίες και οπτικές. Οσα εκφράζουν όλοι τους, απ’ τον πολιτικό μέχρι τον οδηγό ταξί και από την ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου μέχρι τον αγρότη, αντικατοπτρίζουν, χωρίς μακιγιάζ και ειδικά φίλτρα, αιτίες και συνέπειες αυτής της κρίσης.

Ολο αυτό το υλικό εκφράζεται μέσα από πολλές πλατφόρμες (στο διαδίκτυο και σε διάφορες ζωντανές εκδηλώσεις live shows) με βάση μια online narration database, δηλαδή μια διαδικτυακή βάση αφήγησης, που παραμένει συνεχώς σε έναν ανοιχτό διάλογο με το κοινό. Τα clips που βρίσκονται στην ιστοσελίδα καλούν το χρήστη να δημιουργήσει μια δική του αφήγηση, αξιολογώντας, βαθμολογώντας και καθορίζοντας τελικά τα clips που τον εκπροσωπούν.

Το όλο εγχείρημα υλοποιήθηκε με σκοπό να παρουσιαστεί με τρεις διαφορετικές μορφές:

  • μια κινηματογραφική ταινία (δείτε περισσότερα εδώ)
  • μία βίντεο-εγκατάσταση , δηλαδή ένα έργο τέχνης αποτελούμενο από πολλές οθόνες και επιλεγμένα κλιπ της κινηματογραφικής καταγραφής του - Φλόριαν Ταλχόφερ, που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ 7.ένα Korsakow live-talk-show (ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή του κοινού ) που διοργανώνεται τη Δευτέρα στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών.

Με τη βραδιά «Τι συμβαίνει. Χρήμα-GR» κλείνει ο κύκλος του κινηματογραφικού εγχειρήματος «Το Χρήμα και οι Ελληνες», μια συμπαραγωγή του Goethe-Institut Athen και του Korsakow-Institut του Βερολίνου. Το κεντρικό θέμα του συνολικού εγχειρήματος ήταν μια βαθύτερη κατανόηση της σημερινής κατάστασης: Η Ελλάδα περνάει κρίση. Μαζί της κι όλη η Ευρώπη. Απειλείται το ευρώ, απειλείται η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης - μας απειλεί το ενδεχόμενο μιας βιβλικής καταστροφής. Ή μήπως όχι; Πώς βιώνουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα την κρίση; Πώς έφτασαν τα πράγματα μέχρι εδώ και πώς συνεχίζεται η ζωή γι’ αυτούς; Πώς βλέπουν οι Ελληνες τους Γερμανούς και οι Γερμανοί τους Ελληνες; Τι μπορούμε να μάθουμε από την κρίση; Μήπως θα μπορούσε να ’ναι και μια μοναδική ευκαιρία;

korsakow

Στο Korsakow live-talk-show της Δευτέρας, το κοινό θα παρακολουθεί από τη μία πλευρά τους προσκεκλημένους ομιλητές, συγκεκριμένα τον Κλάους Λέγκεβι, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, Διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτισμικών Επιστημών του Εσεν και τον Διονύση Καββαθά, Επίκουρο Καθηγητή Φιλοσοφίας και Αισθητικής των Μέσων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Από την άλλη πλευρά, θα έχει μπροστά του μια μεγάλη οθόνη μ’ ένα μωσαϊκό από clips που θ’ αποτελέσουν και τα θέματα της βραδιάς: ενέργεια, περιβάλλον, πιστωτικές κάρτες, Τύπος, ευρώ, λαϊκές αγορές, δημοκρατία, Ευρώπη, Ελλάδα, Γερμανία και πολλά άλλα.

Οι θεατές θα επιλέγουν με γραφίδες λέιζερ το κλιπ που θέλουν να δουν. Μετά την προβολή του κάθε κλιπ, μπορούν να τοποθετηθούν οι ίδιοι ή να ζητήσουν από τους (συν)ομιλητές να το σχολιάσουν, να δώσουν τη γνώμη τους.

Η συμμετοχή ωστόσο στη συζήτηση δεν περιορίζεται μόνο στην επιλογή των κλιπ ή την τοποθέτηση από το κλασικό μικρόφωνο. Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του οπτική μέσω SMS από το κινητό του ή με μήνυμα στο twitter με το προσωπικό του smartphone.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε γερμανική και ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση κι είναι μια ιδιαίτερη ευκαιρία για το κοινό να συμμετάσχει ενεργά στην ανοιχτή αυτή παράσταση, με την πεποίθηση ότι ο πολιτιστικός διάλογος μπορεί να δώσει καλύτερη εικόνα του «τι συμβαίνει» στη μεταβατική φάση που διανύουμε – και γιατί όχι και κάποιες προοπτικές. Συνδυάζοντας την προσωπική σκέψη και άποψη με συζήτηση και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ.

info

  • Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, 20.30
  • Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, τηλ. 210 36 61 000, www.goethe.de/60xronia
  • Είσοδος Ελεύθερη για το κοινό