Buzz

Leonardo for President!

στα 10

O Λεονάρντο Ντι Κάπριο ανακοινώνει ότι θα πρωταγωνιστήσει ως ο 28ος Πρόεδρος της Αμερικής, Γούντροου Ουίλσον.

Leonardo for President!

Πριν από μία εβδομάδα, μία βιογραφία έγινε best seller στην Αμερική - και καθόλου τυχαία. Ο Α. Σκοτ Μπεργκ κυκλοφόρησε το «Wilson», το βιβλίο του πάνω στη ζωή και το έργο του Γούντροου Ουίλσον, του 28ου Πρόεδρου των Ηνωμενών Πολιτειών της Αμερικής.

Οι πωλήσεις, αλλά και οι διθυραμβικές κριτικές για το βιβλίο, ήταν αναμενόμενες: ο Μπεργκ έχει κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ για την αντίστοιχη βιογραφία του Τσαρλς Λίντμπεργκ το 1998.

Κι αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις που το Χόλιγουντ απέδειξε ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά: τουλάχιστον αυτό δείχνει η ετοιμότητα της Warner να αγοράσει ήδη τα δικαιώματα του βιβλίου και του Λεονάρντο Ντι Κάπριο να δεσμευθεί για την παραγωγή και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

1

Η αλήθεια είναι ο Λίο έχει μία έφεση στο ρετρό και στις μεγάλες προσωπικότητες - αληθινές («J. Edgar», Xάουαρντ «The Aviator» Χιουζ) ή φιξιόν («O Yπέροχος Γκάτσμπυ»). Ταυτόχρονα, το Χόλιγουντ έχει επίσης μία κλίση προς τους larger than life άντρες της ιστορίας.

Πάνω από όλα όμως, η πένα του Μπεργκ είναι αρκετά κινηματογραφική (όπως έχει ομολογήσει ο συγγραφέας, ο Ουίλσον ήταν ο παιδικός του ήρωας και έκανε 12 χρόνια έρευνα για να γράψει το βιβλίο) στην απεικόνιση ενός Προέδρου που κατά τη διάρκεια της θητείας του (1913 - 1921) στράφηκε ενάντια στα μεγάλα οικονομικά κεφάλαια με διάφορα νομοθετικά μέτρα, ενώ επίσης υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Κοινωνίας των Εθνών.

2

Η ταινία λέγεται ότι θα εστιάσει σ' αυτό τον αγώνα του, καθώς είχε διαβόητα άδοξο τέλος: παρόλες τις προσπάθειές του, το Κογκρέσο αρνήθηκε να ψηφίσει την ένταξη της χώρας στην Κοινωνία των Εθνών κι αυτό οδήγησε στη διάλυση της ΚτΕ. Ο ίδιος ο Ουίλσον ως αποτέλεσμα έπαθε ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και φημολογείται ότι η γυναίκα του, Εντιθ Μπόουλινγκ, ανέλαβε τα καθήκοντα του Οβάλ Γραφείου την τελευταία χρονιά της θητείας του άντρα της.

Από τις νομοθεσίες που κατάφερε να περάσει στις δύο θητείες του στην αμερικανική κυβέρνηση (ιστορικοί καταθέτουν ότι κανένας άλλος Πρόεδρος δεν έχει καταφέρει στην Ιστορία να λύσει θέματα της χώρας με την αποτελεσματικότητα κι επιτυχία του Ουίλσον), μέχρι την πολιτική ισότητας που τον έκανε δημοφιλή στο γυναικείο κίνημα, αλλά και την ευθύνη του στην ένταξη της Αμερικής στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο... η βιογραφία του Ουίλσον προσφέρει πλούσιο υλικό για να επιτρέψει στον Ντι Κάπριο συνθέσει ένα ακόμα εκρηκτικό κινηματογραφικό πορτρέτο.

Περιμένουμε με ανυπομονησία τα νέα για το ποιος θα σκηνοθετήσει. Θα είχε ενδιαφέρον να μην είναι μία clean cut επιλογή και να μην καταλήξει η ταινία σε οσκαρική αγιογραφία.