Buzz

H Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δεν ενδιαφέρεται που αμαυρώνει την κληρονομιά της με τις τρανσφοβικές δηλώσεις της

στα 10

Αυτα δήλωσε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στα δυο πρωτα επεισόδια του podcast «The Witch Trials of J.K. Rowling», τα οποία μπορείτε να ακούσετε παρακάτω.

H Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δεν ενδιαφέρεται που αμαυρώνει την κληρονομιά της με τις τρανσφοβικές δηλώσεις της

«Τι έχει αυτή η γυναίκα και το έργο της που έχει κερδίσει την οργή πολύ διαφορετικών ομάδων ανθρώπων διαχρονικά;»

Με αυτή την ερώτηση ξεκινά το podcast «The Witch Trials of J.K. Rowling» Μέγκαν Φελπς-Ρόπερ, του οποίου τα δυο πρώτα επεισόδια έκαναν την πρεμιέρα τους χτες σε όλες τις γνωστές πλατφόρμες που υποστηρίζουν podcast. Σε αυτό η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αποφασίζει να μιλήσει για το επίμαχο θέμα των τρανσφοβικών της απόψεων, ισχυριζόμενη πως οι φανς έχουν παρεξηγήσει πάρα πολύ τα λεγόμενά της.

Η ίδια αναφέρει πως ο κόσμος έχει παρεξηγήσει αρκετά τη θέση της για τις τρανς γυναίκες, λέγοντας πως «ποτέ δεν είχα σκοπό να στενοχωρήσω κανέναν», αλλά παράλληλα δεν την απασχολεί και το πως η διαμάχη θα επηρεάσει την κληρονομιά της. «Δεν κυκλοφορώ στο σπίτι μου σκεπτόμενη την κληρονομιά μου. Τι πομπώδης τρόπος να ζεις τη ζωή σου περπατώντας σκεπτόμενος ποια θα είναι η κληρονομιά μου; Οπως και να έχει, θα έχω πεθάνει. Με νοιάζει το τώρα. Με νοιάζει το πως ζω.»

Διαβάστε ακόμα: Το κυνήγι της μάγισσας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

jk rowling

Το podcast έχει ήδη γίνει σημείο αναφοράς ανάμεσα στους υπερασπιστές της Ρόουλινγκ, συμπεριλαμβανομένης της αρθρογράφου των New York Times, Πάμελα Πολ, η οποία είπε ότι «τίποτα από όσα έχει πει η Ρόουλινγκ δεν χαρακτηρίζεται ως τρανσφοβικό». Σύμφωνα με την ίδια, η Ρόουλινγκ δέχεται επίθεση επειδή «διεκδίκησε το δικαίωμα σε χώρους, όπως καταφύγια ενδοοικογενειακής κακοποίησης και φυλακές με διαχωρισμό λόγω φύλου, μόνο για βιολογικές γυναίκες» και επειδή η Ρόουλινγκ πιστεύει ότι «η αυτοδηλωμένη ταυτότητα φύλου είναι ανεπαρκής» για τον προσδιορισμό της ταυτότητας ενός ατόμου σε νομικό επίπεδο.

Το 2000 υπήρξε απειλή για βόμβα σε ένα βιβλιοπωλείο όπου βρισκόταν η Ρόουλινγκ για να υπογράψει κάποια βιβλία. Πιο πρόσφατα, η Ρόουλινγκ αναφέρει στο podcast πως «δέχτηκα άμεσες απειλές βίας και είχα ανθρώπους να έρχονται στο σπίτι μου όπου μένουν τα παιδιά μου και κάποιοι δημοσίευσαν τη διεύθυνσή μου στο διαδίκτυο. Είχα αυτό που η αστυνομία, ούτως ή άλλως, θα θεωρούσε αξιόπιστες απειλές.»

Οσον αφορά στις απειλές που αναφέρει η Ρόουλινγκ στο podcast, άλλη μια δημοσιογράφος, η Κριστίνα Κοτερούτσι του Slate, αναφέρει πως «η σταυροφορία ενός ατόμου δεν αυξάνεται αυτόματα σε κάτι το ηθικό ανάλογα με τον αριθμό των απειλών που δέχεται. Μερικές φορές, όταν μια ομάδα ανθρώπων χρησιμοποιεί μια λέξη με αρνητική σημασία για να περιγράψει ένα εξέχον πρόσωπο, ωθώντας τους άλλους να αποστασιοποιηθούν από τη δουλειά ή τις απόψεις της, δεν πρόκειται για εκφοβισμό ή για κυνήγι μαγισσών. Θα μπορούσε να πρόκειται απλά για μια λογική απάντηση [στα όσα έχει πει].»

Διαβάστε ακόμα: Ο Μπράιαν Κοξ υποστηρίζει την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

j.k. rowling main

Το «The Witch Trials of J.K. Rowling» έρχεται από το Free Press, την ανεξάρτητη εταιρεία μέσων ενημέρωσης που ιδρύθηκε από τον Μπάρα Βάις, πρώην αρθρογράφο των New York Times. Παρουσιάστρια της σειράς είναι η Μέγκαν Φελπς-Ρόπερ, η οποία μεγάλωσε σε μια οικογένεια που ήταν μέλη της Εκκλησίας των Βαπτιστών του Γουέστμπορο, μια από τις πιο μισητές ομάδες θρησκευτικού εξτρεμισμού στην Αμερική. Η ίδια έφυγε από αυτή την ομάδα το 2012 σύμφωνα με το βιογραφικό της, μια εμπειρία που εξιστόρησε στα απομνημονεύματά της με τίτλο «Unfollow».

Η σειρά αυτή podcast περιγράφεται ως «ηχητικό ντοκιμαντέρ που εξετάζει μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες συγκρούσεις της εποχής μας μέσα από τη ζωή και την καριέρα της πιο επιτυχημένης συγγραφέα στον κόσμο.» Η Ρόουλινγκ έδωσε την συνέντευξη αυτή στο σπίτι της στο Εδιμβούργο και «μιλά με πρωτοφανή ειλικρίνεια και βάθος για τις διαμάχες που την αφορούν - από απαγορεύσεις βιβλίων μέχρι συζητήσεις για το φύλο και το σεξ». Η σειρά περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις με υποστηρικτές και κριτικούς της Ρόουλινγκ, καθώς και με δημοσιογράφους, ιστορικούς και άλλους.

Η σειρά «The Witch Trials of J.K. Rowling» θα ολοκληρωθεί σε εφτά επεισόδια και μπορείτε να ακούσετε τα δυο πρώτα παρακάτω.