Η Ελλάδα είναι σε κρίση. Αλλά η οικονομική κρίση είναι μόνο η μία πλευρά. Μια κρίση «ασύλου» έχει κυριεύσει τη χώρα σε αυτή τη στιγμή της αυστηρής λιτότητας. Και χτυπάει τους πιο ευάλωτους: πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων που έχουν αφήσει πίσω τους πάντα και βρίσκονται εδώ για να βρουν ασφάλεια. Στην Ελλάδα, τους βρίσκουμε να ζουν στους δρόμους, ανίκανοι να κάνουν αίτηση για άσυλο και απειλούμενοι καθημερινά από ρατσιστικές επιθέσεις. Παγιδευμένοι στην Ελλάδα, έχουν μόνο ένα μήνυμα να διαδώσουν στην Ευρώπη: Αφήστε μας να φύγουμε!
Γυρισμένο στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2012, το «Into the Fire» υπογράφεται στη σκηνοθεσία από τον Γκάι Σμόλμαν, έναν φωτορεπόρτερ που έχει συνεργαστεί ανάμεσα σε άλλα με το BBC, το Channel 4 και το ITV και την Κέιτ Μάρα, που στην πρώτη της ανεξάρτητη παραγωγή βοήθησε τον Σμόλμαν να υλοποιήσει το ντοκιμαντέρ.
Σύμφωνα με τις δικές τους σημειώσεις παραγωγής, το «Into the Fire» γεννήθηκε κάπως έτσι:
«Τον Απρίλιο του 2012, επισκεφθήκαμε την Αθήνα για να γυρίσουμε μια σειρά από μικρού μήκους φιλμ για την κρίση. Πριν φύγουμε, μας συνάντησε ένας νεαρός πρόσφυγας από τη Σομαλία. Μας έστειλε με μέιλ μια λίστα με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο ίδιος και οι φίλοι του. Τους συναντήσαμε και γυρίσαμε μια σειρά συνεντεύξεων με τις σοκαριστικές εμπειρίες τους στην Ελλάδα. Αυτό που ανακαλύψαμε στη μία μέρα του γυρίσματος ήταν πως η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα ήταν απελπιστική. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, εξασφαλίσαμε επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να γυρίσουμε στην Ελλάδα και να δούμε από κοντά τι συμβαίνει. Από εκεί και μετά, η ταινία ήταν σαν να μας οδηγούσε από μόνη της. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια ρατσιστική επίθεση που άφησε μια οικογένεια διαλυμένη και έναν νεαρό άνδρα στο νοσοκομείο. Επισκεφθήκαμε τα σπίτια που οι πρόσφυγες ζουν όλοι μαζί. Μιλήσαμε με ανθρώπους που περιμένουν μήνες ακόμη και χρόνια για να μπορέσουν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Παρακολουθήσαμε μια προσευχή για έναν νεαρό άντρα που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Περάσαμε ένα πρωινό με άστεγους μετανάστες. Σε όλη μας τη διαδρομή εντυπωσιαστήκαμε από τη φιλοξενία, το πάθος και το πνεύμα των ανθρώπων που συναντήσαμε. Σοκαριστήκαμε και στεναχωρηθήκαμε από τις ιστορίες τους. Κανείς δεν πληρώθηκε για αυτήν την ταινία. Αλλά πιστέψαμε από την αρχή πως ήταν μια ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί.»
Ανεξάρτητα από την κινηματογραφική του αξία, το «Ιnto the Fire» μοιάζει ακριβώς αυτό που δεν θα βλέπατε ποτέ σε ένα ελληνικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την άνοδο των ρατσιστικών επιθέσεων στην Αθήνα, μια μαρτυρία που όσο κι αν μοιάζει μελοδραματική δεν παύει να κρύβει μέσα της μια μεγάλη αλήθεια: μιας χώρας που με αφορμή την οικονομική και κοινωνική της κρίση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της κοινωνικής της αναλγησίας, με τον εχθρό ελεύθερο και τα θύματα παγιδευμένα μέσα στο χάος της ανομίας και της αδιαφορίας.
Μια ακόμη εκ των έξω ευκαιρία για να ανοίξει η συζήτηση γύρω από το αντιφατικό νομικό πλαίσιο που απαγορεύει στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα να μεταφερθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με μοναδική διέξοδο την επιστροφή τους στη χώρα από την οποία έφυγαν για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Και ταυτόχρονα μια ακόμη ανατριχιαστική καταγραφή για τις εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής και της βιαιότητας της αστυνομίας απέναντι στους μετανάστες.
Γυρισμένο με ίδια μέσα, με τη βοήθεια του crowdfunding και προορισμένο από την αρχή για να διανεμηθεί ελεύθερα στο Internet, το «Into the Fire» με υπότιτλο «The Hidden Victims of Austerity in Greece» κυκλοφόρησε στις 21 Απριλίου, υποτιτλισμένο σε πολλές γλώσσες που θα μεγαλώσουν στον αριθμό όσο περνούν οι μέρες.
Δείτε το παρακάτω και διαβάστε περισσότερα γι' αυτό στο επίσημο site του στο Internet:
Tags: INTO THE FIRE