Η Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά στην έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους τον διακεκριμένο σκηνοθέτη κι απόφοιτο της Σχολής, Σύλλα Τζουμέρκα.Λίγο πριν την ελληνική πρεμιέρα της νέας μεγάλου μήκους ταινίας του, «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στη φετινή Berlinale κι απέσπασε εξαιρετικές κριτικές σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής έναρξης.
Την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Σχολής Σταυράκου (Πατησίων 65), θα γίνει... έκρηξη!
Η Σχολή Σταυράκου ξεκινά τη σπουδαστική χρονιά με δύο βραδιές αφιερωμένες στο κινηματογραφικό έργο του Τζουμέρκα, με προβολές, masterclass του σκηνοθέτη, Q&A και συζήτηση με τους σπουδαστές της Σχολής.
Διαβάστε ακόμη: Σχολή Σταυράκου | Πανουσόπουλος, Καρακέπελης, Μυτιληναίου, Παπαδημητρόπουλος μοιράζονται αναμνήσεις σπουδών
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ώρα 18.30
Καλωσόρισμα σπουδαστών από τη Διεύθυνση της Σχολής.
Προβολή: «Η Εκρηξη» («A Blast», 83’)
Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Λοκάρνο, συμμετείχε σε πολλά μεγάλα φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο (Ρότερνταμ, Κάρλοβι Βάρι, Σιάτλ, Χονγκ-Κονγκ) και προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες σε 20 χώρες.
Σύντομο Q & A με τον σκηνοθέτη.
Πέμπτη 17 Οκτωβρίου
16:30
Προβολή: «Τα Μάτια που Τρώνε» («Τhe Devouring Eyes», 26’)
Η μικρού μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα που έφτασε ως τη Cinéfondation του Φεστιβάλ Καννών 2001 και κέρδισε την ίδια χρονιά το Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι.
17:00
Προβολή: «Χώρα Προέλευσης» («Homeland», 107’)
Ο Σύλλας Τζουμέρκας διακρίθηκε για την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, βραβείο το οποίο απέσπασε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Εβδομάδα Κριτικής του 67ου Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού.
19:00
Παρουσίαση από το Flix.gr
19:30
Masterclass: ο Σύλλας Τζουμέρκας θα συζητήσει με τους σπουδαστές της Σχολής για τις ταινίες του και το σύγχρονο σινεμά, αλλά και για τις προκλήσεις, δυσκολίες και ευκαιρίες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο παραγωγής ταινιών.
21:15
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γιώργος Φιλιππίδης» (51’).
Σύντομο βιογραφικό του Σύλλα Τζουμέρκα
Ο Σύλλας Τζουμέρκας γεννήθηκε το 1978. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τη Νίσυρο. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και θέατρο και υποκριτική στην Αθήνα, την Ουτρέχτη και τη Νέα Υόρκη. Οι τρεις μεγάλου μήκους ταινίες του, «Χώρα Προέλευσης» (2010), «Η Έκρηξη» (2014) και «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» (2019), έκαναν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στα φεστιβάλ Βενετίας, Λοκάρνο και Βερολίνου αντίστοιχα, συμμετείχαν σε πάνω από 200 φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο (Κάρλοβι Βάρι, Ρότερνταμ, BFI London, Σαράγεβο, Jeonju, BiFan, Σάο Πάολο, Mar del Plata, Istanbul, Hong-Kong, Seattle, American Film Institute, κ.ά.), κέρδισαν βραβεία και υποψηφιότητες και προβλήθηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες και σε πλατφόρμες streaming σε πολλές χώρες.
Εκτός από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, ο Σύλλας Τζουμέρκας σκηνοθέτησε τις βραβευμένες μικρού μήκους «Τα Μάτια που Τρώνε» (Cinéfondation - Φεστιβάλ Καννών 2001), «Βροχή» (Φεστιβάλ Oberhausen 2002) και «A Manifesto for the Un-communal» (Εκτός συναγωνισμού - Φεστιβάλ Λοκάρνο 2017) και συνεργάστηκε με τις τηλεοπτικές σειρές ντοκιμαντέρ Παρασκήνιο, Φάκελοι και Οι Φυλές της Αθήνας σε επεισόδια για τη σύγχρονη πολιτική, την ιστορία και τη λογοτεχνία του εικοστού αιώνα («Εζρα Πάουντ - Παράδεισο Ηθελα να Γράψω», «Guns! Guns! Guns! Τα Ναυάγια της Ευρώπης», «Γιώργος Φιλιππίδης» κ.ά.).
Στο θέατρο, συνσκηνοθέτησε με τη Γιούλα Μπούνταλη τις παραστάσεις «Ντιμπέιτ», «Aποχαιρετισμός στον Προδότη από ένα Μικροαστικό Σπίτι sτον Σταθμό Λαρίσης», «Απ’ τα Ψηλά στα Χαμηλά - Eνας Δολοφόνος στο Τόκυο» και «Καπνοτόπια - Δοκιμή 1».
Ως ηθοποιός, συμμετείχε σε παραστάσεις της oμάδας blitz και των Erasers και στο σινεμά στις ταινίες του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, «Wasted Youth», «Suntan» και «Monday» και στην «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου.
Ως σεναριογράφος συνυπέγραψε τα σενάρια των ταινιών «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ρότερνταμ, SXSW 2016) και «Αll This Victory» του Αχμάντ Γκιουσέιν (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Κοινού στη φετινή Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Βενετίας).
Τον Ιούλιο του 2019 έδωσε το masterclass και ήταν ο μέντορας του προγράμματος Future Frames: 10 Directors to Follow που συνδιοργανώνουν το EFP (European Film Promotion) και το φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι με την υποστήριξη του Variety.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου στο επίσημο site της και παρακολουθήστε τα νέα της Σχολής Σταυράκου στο facebook και στο twitter.