Buzz

Η Χάλι Μπέρι θέλει να γίνει Αντζελα Ντέιβις

στα 10

Την εκρηκτική ζωή και τους ηλεκτρισμένους αγώνες της πανεπιστημιακής καθηγήτριας, πολιτικής κρατούμενης και συμβόλου των Black Power αγώνων, Αντζελα Ντέιβις, θέλει να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη η Χάλι Μπέρι.

Η Χάλι Μπέρι θέλει να γίνει Αντζελα Ντέιβις
H Αντζελα Ντέιβις στο διάσημο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Τhe Black Power Mixtape 1967 - 1975»

«Η κοινωνική ανισότητα δεν είναι βία; Δεν είναι βία να βλέπεις την αστυνομία παντού; Να εκφοβίζουν τον πολίτη; Δεν είναι βία να περπατάω στο δρόμο και να με σταματούν συνεχώς γιατί τους φαίνεται ύποπτα μιλιταριστικό το άφρο χτένισμά μου; Βία; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μεγαλώνοντας στην Αλαμπάμα ο πατέρας μου είχε όπλα στο σπίτι γιατί κινδυνεύαμε κάθε στιγμή από ρατσιστική επίθεση. Οι βόμβες που έβαζαν οι λευκοί έσκαγαν μέτρα από τα σπίτια μας και μέσα στον ύπνο σου ένιωθες τους τοίχους να τρίζουν... Και εσείς κάθεστε εδώ και με ρωτάτε για βία;» Θυμάστε αυτό το εκρηκτικό πεντάλεπτο ντελίριο, όπου η πολιτική ακτιβίστρια των 60ς Αντζελα Ντέιβις απαντά σε ερώτηση Σουηδού δημοσιογράφου αν η επανάσταση συνδέεται με τη βία, κι αν αυτή η βία είναι αναγκαία; (από το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Γκόραν Ολσον «Τhe Black Power Mixtape 1967 - 1975»)

Αυτή τη γυναίκα, σύμβολο της Μαύρης Δύναμης σε μία εποχή που το καζάνι έβραζε, ανατινάχτηκε κι άλλαξε την πολιτική τροχιά της Αμερικής, θέλει να ερμηνεύσει η πρωταγωνίστρια του «Cloud Atlas», Χάλι Μπέρι.

 «Ισως να μην καταφέρω ποτέ να την ερμηνεύσω στη διάρκεια της καριέρας και της ζωής μου, κι αυτό θα με κάνει δυστυχή μέχρι την μέρα που θα πεθάνω» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της τον Ιανουάριο του 2011 η οσκαρική ηθοποιός. «Θέλω να παίξω την Αντζελα Ντέιβις - τόσο πολύ. Μα, τόσο πολύ! Πιστεύω ότι είναι μία συναρπαστική γυναίκα και η ιστορία της δεν περιορίζεται μόνο στους Μαύρους Πάνθηρες, αλλά είναι τόσο επίκαιρη και σήμερα!»

Παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε, μία πρόσφατη συνέντευξη της Μπέρι στο «In Style» Νοεμβρίου, την παρουσιάζει να επιμένει:

«Η πιο συναρπαστική ιστορία που θα ήθελα να διηγηθώ στην μεγάλη οθόνη, είναι αυτή της Αντζελα Ντέιβις. Θα ήθελα να τη συναντήσω, να σκαλίσω το μυαλό της, να καταλάβω, να νιώσω τον αγώνα των Black Panthers και τα εκρηκτικά 60ς. Αλλά όχι μόνο, θέλω να απεικονίσω τα Κομμουνιστικά πιστεύω της Ντέιβις, η οποία ήταν υποψήφια για Αντιπρόεδρος των Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ, με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αμερικής...»

Δεν γνωρίζουμε αν η Αντζελα Ντέιβις έχει δεχτεί, έστω να συζητήσει με την Μπέρι. Υπήρξε μία φήμη ότι πέρσι κάποια στιγμή συναντήθηκα, αλλά ότι η Ντέιβις αρνήθηκε να παραχωρήσει τα δικαιώματα της ιστορίας της στην χολιγουντιανή ηθοποιό. Τίποτε όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αναρωτιόμαστε πάντως πώς θα καταφέρει η Μπέρι (όσο υπέροχη κι αν έχει διατηρηθεί στα 46 της χρόνια) να ερμηνεύσει την Ντέιβις, η οποία ήταν 26 χρονών όταν κατέβαινε στους δρόμους με τους Μαύρους Πάνθηρες. Εκτός, κι αν μέχρι να επιτύχει το σκοπό της, η ηθοποιός κάνει την έκπληξη και κάτσει στην σκηνοθετική καρέκλα και δεν σταθεί μπροστά στο φακό...

Εκτός από το υπέροχο «Τhe Black Power Mixtape 1967 - 1975», αναζητήστε και το «Free Angela & All Political Prisoners», το ντοκιμαντέρ της Σόλα Λιντς που έκανε πρεμιέρα πριν από ένα μήνα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.