Industry

Η Ισπανία σκοτώνει την πειρατεία!

στα 10

Πέρασε τελικά στην Ισπανία ο πολυαναμενόμενος νόμος που επιτρέπει σε ειδικά ορισμένη επιτροπή τη σύλληψη όσων διαθέτουν στο Διαδίκτυο περιεχόμενο για το οποίο δεν έχουν άδεια. Οσοι «κατεβάζουν» παράνομα ωστόσο παραμένουν...αθώοι!

Η Ισπανία σκοτώνει την πειρατεία!

Υπήρξε αίτημα μιας ολόκληρης δεκαετίας και να που τελικά ψηφίστηκε ο νόμος για την πειρατεία στο Ιντερνετ από την Ισπανική Βουλή και μάλιστα από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Ο νόμος είχε συνταχθεί από τους σοσιαλιστές, πριν αυτοί αποχωρήσουν από την εξουσία, ενώ είναι περισσότερο γνωστός με το όνομα «Sinde», από το όνομα της τελευταίας Υπουργού Πολιτισμού της χώρας, κινηματογραφίστριας, Ανχελες Γκονζάλες Σίντε.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ειδική επιτροπή έχει την εξουσία να «συλλαμβάνει» sites στο Διαδίκτυο που κρίνονται ως ύποπτα για τη διακίνηση πολιτιστικού περιεχομένου χωρίς άδεια. Αυτά θα πρέπει να κλείσουν μέσα σε 10 ημέρες, ενώ αν κριθούν «παράνομα» θα πρέπει να κατεβάσουν τους διακόπτες 2 ημέρες μετά την απόφαση. Ταυτόχρονα, ορίζεται πως οι χρήστες που «κατεβάζουν» παράνομα από το Ιντερνετ δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε νομική συνέπεια.

Ο νέος Υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας δήλωσε πρόσφατα πως: «Θα πολεμήσουμε με σθένος όλους όσους εκμεταλλεύονται πολιτιστική περιουσία για να βγάλουν χρήματα παρανόμως. Θα σταματήσουμε την κλοπή που λαμβάνει χώρα εις βάρος των δημιουργών με σκοπό να κάνουμε τον πολιτισμό ένα στοιχείο οικονομικής δύναμης».

Κι όλα αυτά, ενώ στην Αμερική η συζήτηση γύρω από τον νόμο SOPA (Stop Online Piracy Act) συνεχίζεται προκειμένου να μπει σε εφαρμογή ο έλεγχος εγχώριων αλλά και ξένων sites τα οποία εκμεταλλεύονται αμερικανικά προϊόντα πολιτισμού (βλ. ταινίες, μουσική, video games κ.ά.). Εκεί φυσικά τα διλήμματα είναι περισσότερα, αφού ο έλεγχος που προσπαθεί να επιβληθεί με τον SOPA εκτείνεται στον έλεγχο των «εισαγόμενων» sites στην κάθε χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος άσκησης κοινωνικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στο τι θα βλεπουν ή όχι οι χρήστες του Διαδικτύου.

Το μόνο σίγουρο βέβαια, είναι πως το 2012 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους «πειρατές»!