Buzz

(την) Ακούσαμε (με) το «George» των Ευθύμη Φιλίππου και Παναγιώτη Μελίδη

στα 10

Οπου Μελίδης είναι ο ακαταμάχητος Larry Gus, Φιλίππου αυτός ο μάγος του απρόβλεπτου και της αμηχανίας και George ένας κανονικός άνθρωπος με αντικανονική μοίρα.

(την) Ακούσαμε (με) το «George» των Ευθύμη Φιλίππου και Παναγιώτη Μελίδη
φωτογραφία: Στέλιος Τζέτζιας

Είναι το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου, όμως σε απόλυτη συνεργασία με τον Παναγιώτη Μελίδη, γνωστό μας ως Larry Gus, το «George» σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που έκανε μια... ακουστική πρεμιέρα, πριν την άλλη, την «κανονική», στη Μεγάλη Σκηνή της Στέγης, στις 27 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: Νέα ταινία για τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Ευθύμη Φιλίππου. Και ο τίτλος είναι «And».

Το «George» είναι ένα έργο λόγου και μουσικής. Και παραλόγου και λογικής. Το κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου, δεμένο με τα εκφραστικά μουσικά ιντερλούδια του Larry Gus, ακούσαμε με αφηγητή, στα αγγλικά, τον πάντα απρόσμενων επιλογών Μπεν Γουίσο, σε μια προακρόαση του δίσκου βινυλίου της FourFour Records που θα αρχίσει να πωλείται στις 27 Ιανουαρίου. Την ίδια μέρα, στις 27 Ιανουαρίου, η παράσταση θ' ανέβει στη Στέγη, σε πιο κοινωνική βερσιόν, με την Αγγελική Παπούλια ως αφηγήτρια στη σκηνή και σίγουρα θεαματική ατμόσφαιρα, με τους φωτισμούς του Θύμιου Μπακατάκη, τα κοστούμια της Βασιλείας Ροζάνα, τον Larry Gus στο όργανο, τη 18μελή Ανδρική Χορωδία της Κέρκυρας παρούσα και ζωντανή. Ομως αυτή η προακρόαση είχε ένα χαρακτήρα τόσο μοναχικό όσο ο Τζορτζ, τόσο ρετρό όσο το Θέατρο της Δευτέρας, τόσο... φασέικο σαν ένα podcast βινυλίου.

george Μπεν Γουίσο | φωτογραφία: Tomo Brejc

Ο ανώνυμος αφηγητής, ο Μπεν Γουίσο με τη ζεστή, προσεκτική φωνή και την πεντακάθαρη άρθρωση που υπογραμμίζει το βρώμικο κυνισμό, συνοψίζει τη ζωή και το θάνατο του Τζορτζ. Ενός 65χρονου ανθρώπου τόσο συμβατικού όσο τα χρώματα μπλε και καφέ. Παντρεμένου, εργαζόμενου, συνηθισμένου, αλλά και τόσο γεμάτου σκοτεινές εκπλήξεις στο οικογενειακό παρελθόν του και το «παρόν» της αφήγησης. Ενός ανθρώπου που πλήττεται από απανωτές εγκαταλείψεις και που πάσχει από μια μυστηριώδη ασθένεια της οποίας η ίαση είναι ανθρωπολογικό πείραμα. Του οποίου η μοίρα είναι τόσο προδιαγεγραμμένη όσο όλων. Το έργο διαρκεί περίπου 40 λεπτά, οπότε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία για την υπόθεση, απλώς στερεί από τις ανατροπές που έρχονται, σα μικρά σιωπηλά χαστούκια, με κάθε εναλλαγή λόγου και μουσικής.

george Larry Gus, Ευθύμης Φιλίππου, Αγγελική Παπούλια | φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης

Αυτή η μουσική, που συνδέει τύμπανα με εκκλησιαστικό όργανο και τις φωνές της Ανδρικής Χορωδίας Κέρκυρας σε ρυθμικούς ήχους κι ένα μόνο τραγούδι, με μικρές πινελιές από φολκ μελωδικότητα του '60, από κιθάρα, όλα μαζί σ' ένα patchwork ορχηστρικής μουσικής αναφορών και παραδόσεων, συναντά κατά μέτωπο την «εκκεντρικότητα» του κειμένου: ένας συνθέτης κι ένας συγγραφέας που χρησιμοποιούν αόρατες παραβολές κι ένα καμουφλάζ παιχνιδιού και ειρωνείας, για να καλύψουν, ελαφρά μόνο, πράγματα τόσο οικεία όσο η υπαρξιακή αγωνία, τόσο αγαπημένα όσο η εσωστρέφεια και η μελαγχολία, τόσο... μπανάλ όσο η ζωή και το τέλος της.

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση «George» εδώ

Διαβάστε περισσότερα για το βινύλιο του «George» εδώ

george