«Παρότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα εξαιτίας της παρατεινόμενης κρίσης που πλήττει τη χώρα, η δίψα για εκπαίδευση και πολιτισμό ποτέ δεν έσβησε, αντίθετα γίνεται πολύ έντονα αισθητή. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, υπό την καθοδήγηση του προκατόχου μου, του Ολιβιέ Ντεκότ, την αξιοθαύμαστη δράση του οποίου θέλω να χαιρετίσω και εδώ, ανταποκρίθηκε με πολλή δύναμη και αποτελεσματικότητα σ’ αυτή την επιθυμία για μόρφωση, για πολιτισμό, για διανόηση. Διαπιστώνω από τότε που έφτασα εδώ ότι αυτά τα καλά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί χάρη στον δυναμισμό και τον επαγγελματισμό των ομάδων του Ινστιτούτου. Για τη φετινή χρονιά, όπως και για τις επόμενες, εύχομαι να επεκτείνουμε πολλές από αυτές τις δράσεις σε μια λογική συνέχεια αλλά και, φυσικά, να επιτύχουμε την απαραίτητη ανανέωση. Για τον λόγο αυτό το Ινστιτούτο σας προτείνει φέτος όχι μόνο τις καθιερωμένες του εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, η Γιορτή της Γαλλοφωνίας, η Νύχτα της Φιλοσοφίας, αλλά και νέες διοργανώσεις στα πλαίσια κύκλων που θα μας δώσουν τη δυνατότητα δράσεων με διάρκεια, προγραμματισμένων στο Ινστιτούτο, στην όμορφη αίθουσά μας Theo Angelopoulos ή στη βιβλιοθήκη Octave Merlier, αλλά και στους χώρους των συνεργατών μας: χάρη στην αφοσίωσή τους μπορούμε να σας παρουσιάζουμε ακόμη περισσότερες γαλλικές πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.»
Ο πρόλογος του νέου Μορφωτικού Ακόλουθου και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου, Μίκαελ Οσάμπ για την πολιτιστική ατζέντα του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2016 δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές που εδώ και χρόνια ορίζουν τη φιλοσοφία του Ινστιτούτου για τη συμβολή του στην πολιτιστική δράση της χώρας αλλά και την ανταλλαγή πολιτισμικού υλικού και ιδεών ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα.
Το πρόγραμμα για το 2016, αλλά και για το 2017 και το 2018, θα οργανωθεί γύρω από 4 μεγάλες αρχές που θα καθοδηγούν την πλειοψηφία των δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Η πρώτη απ’ αυτές τις αρχές είναι μια πραγματική πολιτική για τις διάφορες κατηγορίες κοινού που στοχεύει. Ο δεύτερος βασικός άξονας του προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι να δοθεί αποφασιστική έμφαση στη νεολαία και τις διάφορες πτυχές της. Ο τρίτος άξονας που θα καθοδηγεί τη δράση του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι η ιδέα ότι η ευθύνη του δεν περιορίζεται στην Αθήνα, αλλά αφορά ολόκληρη την Ελλάδα και για τον λόγο αυτό οι δράσεις του θα επεκταθούν όσο το δυνατόν περισσότερο σε όλη την ελληνική επικράτεια. Τέλος το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος επιθυμεί να προτείνει νέα θέματα σε νέα σχήματα.
ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΥΚΛΟΥΣ:
Ο πρώτος κύκλος, το «Ciné-club» είναι αφιερωμένος στον κινηματογράφο. Κάθε μήνα θα διοργανώνεται μια κινηματογραφική προβολή στο Auditorium Theo Angelopoulos, με κλασικές ή και πιο πρόσφατες ταινίες, πάντοτε σε σχέση με το υπόλοιπο πρόγραμμα του μήνα. Θα παρουσιάζονται από δημοσιογράφους και κριτικούς κινηματογράφου που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να τοποθετούμε την ταινία σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Οι πρώτες προγραμματισμένες σινεσυναντήσεις είναι η παρουσίαση των «Κυριών του Ροσφόρ» του Ζακ Ντεμί από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, το φιλμ του Τόνι Ρίτσαρντσον «Mademoiselle» που θα παρουσιάσει ο Ηλίας Φραγκούλης καθώς και «Το σκάφανδρο και η Πεταλούδα» του Τζούλιαν Σνάμπελ σε παρουσίαση του Γιάννη Ζουμπουλάκη.
Ο δεύτερος κύκλος, «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο», προτείνει μια σειρά συναντήσεων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι συναντήσεις αυτές, στις οποίες θα συμμετάσχουν φιλόσοφοι, πανεπιστημιακοί, ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές, θα ασχοληθούν με την ανάπτυξη του παιδιού, με το σχολείο, με τις οικογενειακές σχέσεις και με τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης και αφύπνισης καθώς και με την παρεμπόδισή τους ενώ θα αναδείξουν μεταξύ άλλων τη φυσιογνωμία του σπουδαίου γάλλου παιδαγωγού Σελεστίν Φραϊνέτ. Ετσι θα διοργανωθούν τρεις συναντήσεις τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ στις δύο απ’ αυτές θα προβληθεί και μία ταινία, όπως υπαγορεύει o πολυδιάστατος χαρακτήρας του προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Ο τρίτος κύκλος, «Η λογοτεχνία πέρα μακριά», μας προτείνει κάθε δύο μήνες να συναντήσουμε το μακρινό και το αλλού στη λογοτεχνία με ομιλίες που διοργανώνονται στη βιβλιοθήκη για βιβλία με μια ιδιαίτερη ματιά που προέρχεται από διάφορους ορίζοντες. Τον Ιανουάριο θα διοργανωθεί μια λογοτεχνική συνάντηση για το βιβλίο HhHH του Λορέν Μπινέ και τον Μάρτιο, μήνα της ποίησης, θα παρουσιαστεί μια ανθολογία γαλλόφωνων ποιημάτων.
Ο τέταρτος κύκλος, «Campus France», προτείνει συναντήσεις κάθε δύο μήνες στις οποίες θα παρουσιάζονται διαφορετικά κάθε φορά θέματα: οι προπτυχιακές σπουδές τον Ιανουάριο, οι διδακτορικές σπουδές τον Μάρτιο και η προετοιμασία για τις σπουδές και τη ζωή στη Γαλλία τον Ιούνιο.
Ο πέμπτος κύκλος περιλαμβάνει μια σειρά ομιλιών και ανοιχτών συζητήσεων γύρω από τη «Σύγχρονη σκέψη», τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από τα οποία στρέφονται οι προβληματισμοί στις σύγχρονες κοινωνίες μας. Το φετινό θέμα θα είναι «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική» αφού πρόκειται για ένα ερώτημα που διατρέχει τις κοινωνίες μας, προκαλώντας αμφιβολίες για το τι μπορεί να κάνει η πολιτική σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την υποχώρηση μπροστά στα προστάγματα της οικονομίας. Για το θέμα αυτό το πρώτο τρίμηνο ο λόγος θα δοθεί στη Μιριάμ Ρεβό ντ' Αλόν με μια διάλεξη με θέμα «Έχει ακόμα κάποιο νόημα η πολιτική;» και στον Ντομινίκ Γουολτόν, που θα παρέμβει στο ίδιο ζήτημα της πολιτικής με τη ματιά του μεγάλου στοχαστή της επικοινωνίας, καθώς και τον Αλέν Μπαντιού, ο οποίος δυστυχώς αναγκάστηκε να αλλάξει την ημερομηνία της παρουσίας του που είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, και να μεταφέρει τον ερχομό του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Περνώντας στα σημαντικά καινούργια πράγματα για φέτος και για τις επόμενες χρονιές, ο κύκλος «Λέξεις επί σκηνής» θα φέρει μια νέα πρόταση εκδηλώσεων στο Ινστιτούτο: 7 με 8 φορές τον χρόνο θα διοργανώνονται λογοτεχνικές βραδιές που θα αναδεικνύουν την ποίηση μέσα από απαγγελίες και παρεμβάσεις ποιητών και ηθοποιών, με τη συνοδεία μουσικής και προβολών ταινιών. Βραδιές με πλούσιο και ευχάριστο περιεχόμενο, μια γιορτή για τη λογοτεχνία, την ποίηση και το θέατρο, πάντοτε με τη συμμετοχή γάλλων και ελλήνων καλλιτεχνών. Ο κύκλος θα εγκαινιαστεί τον Φεβρουάριο με μια βραδιά αφιερωμένη στον Ζαν Ζενέ, που διοργανώνεται με τις εκδόσεις Άγρα, θα συνεχιστεί την 1η Μαρτίου με μια διάλεξη-απαγγελία του Σαλά Στετιέ, τον οποίο θα συνοδεύσουν έλληνες ποιητές και ηθοποιοί. Στα τέλη Μαρτίου θα παρουσιαστεί μια βραδιά αφιερωμένη στον Ανρί Ντιτιλέ με τον Στέφανο Τσιαλή, διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, και την εξαιρετική γαλλίδα βιολοντσελίστρια Εμανουέλ Μπερτράν, που θα ερμηνεύσουν έργα του Ντιτιλέ, μαζί με απαγγελίες ποιημάτων του Μποντλέρ από τη Mαρία Καλλιμάνη και τον Δημήτρη Ντάσκα, ενώ τον Ιούνιο θα υποδεχτούμε την Aγγελική Ιωαννάτου στην ταράτσα του Ινστιτούτου.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει τον λόγο σε νέους Ελληνες και Γάλλους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο στον τριετή κύκλο του «Η νεολαία που καινοτομεί», διοργανώνοντας συναντήσεις με νέους Έλληνες, Γάλλους και Ευρωπαίους που φέρνουν πραγματικές καινοτομίες, τολμηρές ιδέες και συνεργατικά σχήματα. Ο κύκλος αυτός θέλει να αναδείξει τις τεράστιες δυνατότητες καινοτομίας των δύο χωρών μας, μέσα από τις πρωτοβουλίες αυτών των νέων επιχειρηματιών της αλλαγής. Στόχος αυτού του κύκλου είναι η δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής δεξιοτήτων και ορθών πρακτικών, που θα στρέφεται γύρω από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και την κινητοποίησή τους για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, προκειμένου να ξανασκεφτούμε την Ελλάδα. Ο κύκλος του 2016 θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με ένα hackathon στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Στην εκδήλωση αυτή θα συγκεντρωθούν όλα τα άτομα που επιθυμούν να προσφέρουν τις ιδέες τους προκειμένου να εφεύρουμε ένα επιθυμητό μέλλον για την Ελλάδα.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προγραμματίζει και έναν τριετή κύκλο αφιερωμένο στην αειφόρο ανάπτυξη. Το 2016 θα εστιάσει στην πράσινη ανάπτυξη, που προβάλλει ως απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση αλλά και ως εξαιρετικός μοχλός δυνητικής ανάπτυξης. Η πρωτοτυπία αυτού του κύκλου έγκειται στην καθιέρωση ενός διαλόγου μεταξύ των γαλλικών και των ελληνικών κοινοτήτων αλλά και μεταξύ κοινοτήτων που δεν επικοινωνούν απαραίτητα μεταξύ τους: των επιστημόνων, των πολιτικών, των οικονομικών παραγόντων, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας των πολιτών. Απέχοντας από κάθε τόνο κινδυνολογίας, θα δοθεί έμφαση στις σκέψεις και στις πρωτοβουλίες που προτείνουν ένα νέο κοινωνικό μοντέλο. Επίσης τον Μάιο θα διοργανωθεί μια στρογγυλή τράπεζα για τις προκλήσεις της αειφόρου ανάπτυξης και τα νέα οικονομικά μοντέλα, τον Ιούνιο ένα σεμινάριο για την κυκλική οικονομία και τον Νοέμβριο διαλέξεις σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων.
Πάντοτε στον επιστημονικό χώρο, ένας κύκλος σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) θα ασχοληθεί με τα τελευταία σύνορα που απομένει να ξεπεράσουμε, τα σύνορα της γνώσης. Στα πλαίσια της ανάδειξης του επιστημονικού πολιτισμού, έχουν προσκληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που είναι συνεργάτης μας, σημαντικοί ερευνητές από το CNRS, μερικοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με υψηλές διακρίσεις, για να μας παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες έρευνές τους στους διάφορους επιστημονικούς τομείς –ανάμεσά τους και η Hélène Courtois.
Ο τελευταίος κύκλος, και αυτός σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, έχει τίτλο «Τα λογοτεχνικά βραβεία» και είναι αφιερωμένος στους σημαντικούς γάλλους μυθιστοριογράφους του καιρού μας. Σε τέσσερις συναντήσεις τον χρόνο θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε ερωτήματα γύρω από τη γραφή στη γαλλική γλώσσα, τον πλούτο, τη συνειρμική και την εκφραστική της δύναμη. Οι συναντήσεις αυτές θα ενισχύσουν την κεντρική θέση που έχει δώσει το Γαλλικό Ινστιτούτο στη λογοτεχνία στις διάφορες μορφές της, ποιητική, θεατρική, μυθιστορηματική. Στα πλαίσια αυτού του κύκλου ο Andreï Makine και ο Dominique Fernandez θα έρθουν στην Αθήνα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Tα σταθερά ραντεβού του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι
GRÈCE FRANCE TALENTS / ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Γαλλικό Ινστιτούτο οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στον προσανατολισμό των νέων. Το Grèce France Talents 2016 είναι μια ευκαιρία για συναντήσεις και ανταλλαγές εμπειριών και απόψεων με εκπροσώπους των καλύτερων γαλλικών Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και με έλληνες πτυχιούχους γαλλικών πανεπιστημίων και οικονομικούς φορείς.
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ / Η ΓΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ
Οι πέντε αισθήσεις γιορτάζουν με τη Γαλλοφωνία! Η απόλαυση των αισθήσεων στη Γαλλοφωνία θα δώσει τον τόνο φέτος τον Μάρτιο, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες στην Ελλάδα. Όλη αυτή την περίοδο θα βρεθούμε μαζί σε πολλές συναυλίες, συναντήσεις με συγγραφείς, εργαστήρια και εκθέσεις.
17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Στη 17η διοργάνωσή του (από τις 7 έως και τις 13 Απριλίου στην Αθήνα και από 14 έως και τις 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη), το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος προσφέρει στο κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με γαλλικές και γαλλόφωνες ταινίες για μια ολόκληρη εβδομάδα. Το βασικό χαρακτηριστικό του φεστιβάλ είναι η ποικιλομορφία, με τα διάφορα τμήματά του: Διαγωνιστικό, Πανόραμα, Λευκή κάρτα στο φεστιβάλ AnimaSyros, όπου οι ταινίες animation θα έχουν την τιμητική τους, αλλά και προβολές με τη συμμετοχή γαλλόφωνων πρεσβειών. Στο Διαγωνιστικό τμήμα και στο Πανόραμα θα απονεμηθούν το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού. Πέρα από ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα προβολών, το φεστιβάλ δίνει στο κοινό την ευκαιρία να συναντήσει γάλλους και γαλλόφωνους καλλιτέχνες που έρχονται να παρουσιάσουν τις ταινίες τους σε αβάν-πρεμιέρ. Πολλοί καλεσμένοι θα δώσουν ζωή στο φεστιβάλ μέσα από masterclass και συζητήσεις με το κοινό μετά τις προβολές. Το φεστιβάλ θέλει για ακόμα μια χρονιά να δείξει με τον πληρέστερο τρόπο την ποικιλομορφία της γαλλικής και της γαλλόφωνης παραγωγής!
Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ / 27 ΜΑΙΟΥ 2016
Τον Μάιο του 2014 και του 2015 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργάνωσε τη Νύχτα της Φιλοσοφίας, προσελκύοντας πάνω από 3.500 επισκέπτες κάθε φορά. Αυτή η διπλή επιτυχία επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον που δείχνουν οι διάφορες συνιστώσες της ελληνικής κοινωνίας για ανταλλαγές απόψεων πάνω σε θεμελιώδη φιλοσοφικά ζητήματα, όπως αποδείχτηκε με τις συζητήσεις για τον Λόγο και κατόπιν, σε συνεργασία με το Goethe Institut, με μια νέα θεματική σε σχέση με τον Βίο. Το 2016 το Ινστιτούτο συνεχίζει αυτή την πρωτοβουλία με μια σημαντική ετήσια συνάντηση έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός κοινού ιδιαίτερα ανοιχτού στα μεγάλα ερωτήματα του καιρού μας: πώς να αντιδρούμε/απαντούμε στις επιταχυνόμενες μεταβολές του κόσμου μας, στις νέες μορφές βίας, στις περιβαλλοντικές απειλές, στις εκούσιες ή επιβεβλημένες μετακινήσεις πληθυσμών; Πώς αντιλαμβανόμαστε τις ανατροπές που φέρνουν οι πλέον εξελιγμένες τεχνικές από τον χώρο της γενετικής, της ιατρικής, της βιολογίας; Αυτά είναι μερικά από τα πιο επίκαιρα ερωτήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι σύγχρονες κοινωνίες. Το Γαλλικό Ινστιτούτο συνεργάζεται με την École normale supérieure για να διοργανώσει στις 27 Μαΐου μια Νύχτα της Ηθικής.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΕΙΧΩΝ
Σε ό,τι αφορά τη λογοτεχνία και την ποίηση, που βρίσκονται στον πυρήνα των δράσεών το 2016, όπως φαίνεται και από τους κύκλους «Λέξεις επί σκηνής», «Λογοτεχνικά βραβεία» και «Η λογοτεχνία πέρα μακρυά», το Γαλλικό Ινστιτούτο θα διατηρήσει την εξαιρετική του συνεργασία με σημαντικούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, κυρίως χάρη στο πρόγραμμά του για την υποστήριξη μεταφράσεων γαλλικών βιβλίων. Θα υποστηρίξει επίσης τη συνέχιση της έκδοσης των πιο μεγάλων ελλήνων ποιητών στα γαλλικά από τον εκδοτικό οίκο του Michel Volkovitch ενώ θα συνεργαστεί και για την ειδική έκδοση του περιοδικού Riveneuve Continents που θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα. Πάντοτε στον τομέα του βιβλίου, το Ινστιτούτο έχει προσκαλέσει τη Magali Le Ηuche στα πλαίσια των ημερών νεανικού βιβλίου και για πρώτη φορά θα υποδεχτεί το φεστιβάλ κόμικς Comicdom Con σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τον συγγραφέα Ted Benoit. Αξίζει επίσης να αναφερθεί η συνάντηση του Jean-François Collosimo με τον Σταύρο Ζουμπουλάκη στο πλαίσιο της εκδήλωσης « Η ρωσική διασπορά και η École de Paris».Στον τομέα του χορού, το Ινστιτούτο θα έχει στο πρώτο εξάμηνο του 2016 μια όμορφη συνεργασία με το φεστιβάλ Αthens Video Danse Project.
Σε ό,τι αφορά το θέατρο, θα συνεχιστεί η συνεργασία με τις εκδόσεις Αγρα και το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στη σειρά «Το γαλλικό θέατρο à la grecque» όπου φέτος τον Οκτώβριο θα παιχτούν έργα των Valère Novarina, Enzo Cormann και Philippe Miniyana. Το Γαλλικό Ινστιτούτο υποστηρίζει τη διαμονή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τη Γαλλία με σκοπό την παρουσίαση των έργων τους κατά την περίοδο 2016/2017: του Bruno Μeyssat, εξαιρετικού σκηνοθέτη στο θέατρο του Aubervilliers, του Mathieu Bauer από το νέο θέατρο του Montreuil και της Clémence Weil μαζί με τον δραματουργό Γιάννη Μαυριτσάκη τον Μάιο. Ας σημειωθεί σε αυτό το σημείο μια πολλά υποσχόμενη ημερίδα στο Θέατρο Τέχνης, στα πλαίσια του project Kairos του Bruno Meyssat, με μια συνάντηση δραματουργών και σκηνοθετών γύρω από τις τάσεις του θεάτρου σήμερα : πολιτικό θέατρο ή θέατρο του ωραίου;–, έναν μονόλογο του πολύ μεγάλου σκηνοθέτη και ηθοποιού Βασίλη Παπαβασιλείου και ένα εργαστήριο που θα οργανώσει ο Bruno Μeyssat. Χάρη στη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου με το θέατρο Πόρτα, θα παρουσιαστεί το έργο Ιδιοτροπίες της Μαριάννας, ένα αριστούργημα του κλασικού θεάτρου σε μετάφρασή της Ξένιας Καλογεροπούλου στις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος. Το Γαλλικό Ινστιτούτο υποστηρίζει επίσης την παρουσία του πολύ ταλαντούχου Philippe Quesne, σκηνοθέτη και καλλιτέχνη που θριάμβευσε στο Φεστιβάλ της Avignon και έχει προσκληθεί από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για να ανεβάσει τον Φεβρουάριο τη Μελαγχολία των δράκων ενώ θα συναντηθεί με το κοινό στο Ινστιτούτο στη διάρκεια μιας συζήτησης με την Κάτια Αρφαρά, καλλιτεχνική διευθύντρια για το θέατρο και τον χορό στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τέλος, υποστηρίζει και την παρουσίαση σύγχρονων ελληνικών θεατρικών έργων στη Γαλλία, στην Comédie de Reims, υπό τη διεύθυνση του Ludovic Lagarde, όπου στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν δέκα θεάματα με ό,τι καλύτερο διαθέτει η σημερινή ελληνική σκηνή.
Οσον αφορά τις εικαστικές τέχνες ξεκινάμε με την αρχιτεκτονική και το αφιέρωμα στον Le Corbusier που οργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών και το Ίδρυμα Le Corbusier: Συναντήσεις, συναυλίες και εκθέσεις θα διανθίσουν το πολύ όμορφο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2015. Στον χώρο των εικαστικών τεχνών πάντα το Γαλλικό Ινστιτούτο υποστηρίζει πολλές εκδηλώσεις όπως στα τέλη Ιανουαρίου την έκθεση του ζωγράφου Nonda, ο οποίος εντάσσεται στην ομάδα της École de Paris, την έκθεση της Laure Ρrouvost στην γκαλερί State of Concept και, εν αναμονή του σημαντικότατου γεγονότος της παρουσίας στην Αθήνα της έκθεσης Documenta του Kassel, θα χρηματοδοτήσει την καλλιτεχνική διαμονή πολλών Γάλλων δημιουργών που θα εκθέσουν τα έργα τους το 2017.
Στον τομέα της φωτογραφίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο θα είναι παρόν στο Athens Photo Festival στο Μουσείο Μπενάκη.
Οι φίλοι του κινηματογράφου θα ικανοποιηθούν με το παραπάνω το 2016 αφού, εκτός από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και το μηνιαίο Ciné-club, το Γαλλικό Ινστιτούτο υποστηρίζει προγράμματα και φεστιβάλ που παρουσιάζουν γαλλικές δημιουργίες: μια ρετροσπεκτίβα Ζαν Κοκτό στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στα πλαίσια της έκθεσης Picasso/Cocteau στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, γαλλικές ταινίες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, το φεστιβάλ LGBT Outview Film Festival και τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Όσο για τη μουσική το 2016, το πρόγραμμά θα είναι εξίσου πλούσιο, κυρίως με το αφιέρωμα στον Ανρί Ντιτιλέ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Εμανουέλ Μπερτράν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια συναυλία του Quatuor Diotima στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με έργα Σόνεμπεργκ, Ντιτιλέ και Λιζετί ενώ στον χώρο της παλαιάς μουσικής θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα αφιέρωμα στον Γκιγιόμ ντε Μασότ από το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα και μουσικολόγου Δημήτρη Κούντουρα.