Για 17η χρονιά, από τις 7 μέχρι και τις 13 Απριλίου στην Αθήνα και από τις 14 μέχρι τις 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζει να προτείνει ταινίες και δημιουργούς με κοινό γνώρισμα τα γαλλικά αλλά και τη γλώσσα ενός νέου, ανήσυχου και ευθυγραμμισμένου με το μέλλον σινεμά του κόσμου.
«Η μεγάλη οθόνη παραμένει ακμαία και η 17η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έρχεται να ενισχύσει αυτή την τάση και να μας προσφέρει, για επτά ημέρες στην Αθήνα και για άλλες επτά στη Θεσσαλονίκη, όλο τον πλούτο και τη μεγάλη ποικιλία αντιπροσωπευτικών ταινιών από τη γαλλική και γαλλόφωνη παραγωγή. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν δεν προσεγγίζαμε όλα τα συστατικά στοιχεία της ποικιλομορφίας της, μέσα από διάφορες χώρες, είδη, στυλ και θεματολογίες. Η ποικιλομορφία αυτή είναι εμφανής χάρη στη συμμετοχή των χωρών της Γαλλοφωνίας. Ετσι φέτος οι ταινίες θα μας ταξιδέψουν στο Βέλγιο, στον Καναδά, στο Μαρόκο, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Ρουμανία, στην Ελβετία και στην Τυνησία», σημείωσε ο Μικαέλ Οτσάμπ, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος μαζί με την Λετίσια Κουλίκ, Ακόλουθο Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.
To Φεστιβάλ θα ανοίξει αυλαίο με το «Mon Roi» της Μαϊγουέν, το οποίο έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών, χαρίζοντας στην Εμανουέλ Μπερκό το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας. Το φιλμ ανήκει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα απ' όπου θα προκύψουν και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (μια προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων) και το Βραβείο Κοινού Fischer.
Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τις Προέδρους σκηνοθέτες Ντελφίν και Μαριάν Κουλέν και τα μέλη κριτικό κινηματογράφου Λήδα Γαλανού, ηθοποιό Στεφανία Γουλιώτη, κριτικό βιβλίου και συγγραφέα Σπύρο Γιανναρά, σεναριογράφο και μεταφραστή και συγγραφέα και σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη.
Στο Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 10 ταινίες που έχουν διανομή στην Ελλάδα και θα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες και στις αίθουσες. Αναμεσά τους το «Η Ιδιωτική Ζωή του Κυρίου Σιμ» (« La Vie Très Privée de Μonsieur Sim») του Μισέλ Λεκλέρκ με τον υποψήφιο για Σεζάρ Ζαν-Πιερ Μπακρί, το «Ερωτας στα Τυφλά» («Un Peu, Beaucoup, Αveuglément») του ηθοποιού (ο Αστερίξ στο «Ο Αστερίξ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες») Κλοβίς Κορνιγιάκ, το «Αγνωστο DNA» («L' Affaire SK1») του Φρεντερίκ Τελιέ για τον πρώτο Γάλλο κατά συρροή δολοφόνο, το «Από Αλλο Πλανήτη» («Des Nouvelles De La Planète Mars» του Ντομινίκ Μολ («Lemming»), το «Παράφορα» («Éperdument») με την Αντέλ Εξαρχόπουλος και οι «Λευκοί Ιππότες» («Les Chevaliers Blancs») του Χοακίμ Λαφός (φωτό) για μια επιχείρηση μεταφοράς παιδιών για υιοθεσία από την Αφρική στη Γαλλία με τον βραβευμένο στις Κάννες για το «Νόμο της Αγοράς», Βενσάν Λιντόν.
Στο Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα προβληθούν 19 γαλλόφωνες ταινίες απ' όλον τον κόσμο που παρουσιάζονται σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους το «Valley of Love» του Γκιγιόμ Νικλού με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και την Ιζαμπέλ Ιπέρ, το «Aferim!» του Ράντου Τζούντε (βραβευμένο στο Βερολίνο και η υποψηφιότητα της Ρουμανίας για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ), το «Je Suis Un Soldat» του Λοράν Λαριβιέρ, το «Le Médecin de Campagne» βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ονόρε Ντε Μπαλζάκ με τον Φρανσουά Κλουζέ, το «Un Homme Ideal» του Γιαν Γκοζιάν με τον Πιερ Νινέ (φωτό) και το «Maryland» της Αλίς Γουινοκούρτ με την Ντάιαν Κρούγκερ και τον Ματίας Σένερτς.
Στο αφιέρωμα «Το Βιβλίο στην Οθόνη» θα προβληθούν πέντε θρυλικές ταινίες βασισμένες σε εξίσου μυθικές λογοτεχνικές πηγές Από την «Ωραία Καυγατζού» του Ζακ ΡΙβέτ (βασισμένο στο διήγημα «Le Chef-d’œuvre inconnu» του Ονόρε Ντε Μπαλζάκ αλλά και στα «The Liar, The Figure in the Carpet» και «The Aspern Papers» του Χένρι Τζέιμς), μέχρι το «Ημερολόγιο Ενός Εφημέριου» (φωτό) του Ρομπέρ Μπρεσόν (βασισμένο στο ομότιλτο «Journal d'un Curé de Campagne» του Ζορζ Μπερνανός) και από τη «Σιωπή της Θάλασσας» του Ζαν-Πιερ Μελβίλ (βασισμένο στο «Le Silence de la mer» του Βερκόρ - ψευδώνυμο του Ζαν Μπρουλέ) μέχρι τη «Ζαζί στο Μετρό» του Λουί Μαλ (βασισμένο στο «Zazie dans le Métro» του Ρειμόν Κενό) και τη «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρις Σερό (βασισμένο στο «La Reine Margot» του Αλέξανδρου Δουμά), ένας ολόκληρος κόσμος σινεμά και λογοτεχνίας ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη. Η έναρξη του αφιέρωματος με την «Ωραία Καυγατζού» θα συνοδευτεί και από ένα masterclass «Λογοτεχνία και Κινηματογράφος» με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, και διευθυντή του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ.
Φέτος το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεργάζεται με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων με επιλογές από το φετινό του πρόγραμμα. Δύο σετ προβολών - ένα για παιδιά από τρίων ετών και ένα κατάλληλο για όλους, προβάλλουν τις τάσεις στο σύγχρονο animation και ανοίγουν το βλέμμα σε έναν ολόκληρο κόσμο φτιαγμένο από τα πιο σπάνια κινηματογραφικά υλικά.
Με αφορμή την ταινία «Brooklyn», ο σκηνοθέτης Πασκάλ Τεσόντ (φωτό) και ο ηθοποιός Χαλίλ Νακίρι θα συμμετάσχουν σε ένα masterclass με τίτλο «Κινηματογραφώντας τη Μουσική». Θα συζητήσουν μαζί με τον Γιάγκο Αντίοχο, δημοσιογράφο στο περιοδικό ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ και έναν προσκεκλημένο-έκπληξη για το πώς μπορεί να γυριστεί μια ταινία με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, για τις υπόγειες σχέσεις των υποκουλτούρων και του κινηματογράφου, τη δυναμική του χιπ χοπ στη νεολαία, στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο.
Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου διεξάγεται από τις 7 μέχρι και τις 13 Απριλίου στην Αθήνα (κινηματογράφος Δαναός, Εmbassy Nova Odeon και Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) και από τις 14 μέχρι τις 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας). Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το ωρολόγιο πρόγραμμα μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του Φεστιβάλ στο Ιντερνετ.