«Για εμένα αυτή δεν είναι απλά μια ταινία, είναι η ζωή μου. Ξεκίνησα να καταγράφω την προσωπική μου ιστορία χωρίς κανένα σχέδιο, απλώς βιντεοσκοπούσα με το κινητό τηλέφωνο τις διαμαρτυρίες στη Συρία όπως και πολλοί άλλοι ακτιβιστές. Δεν φανταζόμουν ποτέ πού θα οδηγήσει το ταξίδι μου στη διάρκεια αυτών των ετών. Αυτά τα ανάμικτα συναισθήματα που βιώσαμε: ευτυχία, απώλεια, αγάπη και τα τρομακτικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το καθεστώς Ασαντ εναντίον απλών αθώων ανθρώπων και δεν τα είχαμε ποτέ διανοηθεί, ακόμη κι αν ζούσαμε εν μέσω αυτών.»
Το «Για τη Μικρή Σαμά» της Ουάντ Αλ-Κατέμπ (σε συνσκηνοθεσία του Εντουαρντ Γουάτς) δεν είναι ένα ακόμη ένα ντοκιμαντέρ για τη βομβαρδισμένη Συρία. Είναι μια συγκλονιστική, σκληρή καταγραφή μιας πραγματικότητας που θυμίζει περισσότερο μια επιστολή αγάπης που η 26χρονη Ουάντ απευθύνει στη Σάμα , τη μικρή κόρη της, καταγράφοντας τις τελευταίες ημέρες των συγκρούσεων στο Χαλέπι της Συρίας. Η Ουάντ ζει στο Χαλέπι με τον Χάμζα, τον πατέρα της Σάμα, που είναι γιατρός στο τελευταίο νοσοκομείο που απέμεινε στην πόλη. Περικυκλωμένοι από παντού, καθημερινά υφίστανται τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος και της ρωσικής αεροπορίας. Με το φόβο ότι μπορεί να σκοτωθούν ανά πάσα στιγμή, η Ουάντ δημιουργεί ένα κινηματογραφημένο μήνυμα προς την μόλις ενός έτους κόρη της, για να της εξηγήσει ποιοι είναι οι γονείς της, για ποιον σκοπό αγωνίζονται και γιατί η Σάμα ήρθε σε αυτόν τον κόσμο.
Μετά από την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ SXSW του Τέξας, τις συμμετοχές του στα διεθνή φεστιβάλ (ανάμεσά τους οι Κάννες και το IDFA στο Αμστερνταμ) τις διακρίσεις του στον κόσμο (ανάμεσα σε άλλα το βραβείο Bafta καλύτερου ντοκιμαντέρ από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου) και υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2020, το «Για τη Μικρή Σαμά» κάνει online πρεμιέρα και στην Ελλάδα από τις 23 μέχρι και τις 25 Απριλίου για τρεις μόνο προβολές ακριβώς στις 8 μ.μ. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε τα εισιτήρια σας.
«Από την αρχή ένιωσα την παρόρμηση να καταγράψω ιστορίες ζωής και ανθρωπιάς, αντί να εστιάσω στον θάνατο και την καταστροφή που κάλυπταν οι ειδήσεις», συνεχίζει η Ουάντ Αλ-Κατέμπ. «Και ως γυναίκα που ζούσε σε ένα συντηρητικό κομμάτι της πόλης, είχα τη δυνατότητα να προσεγγίσω στιγμές της ζωής των γυναικών και των παιδιών, που κατά παράδοση βρίσκονταν εκτός πρόσβασης των ανδρών. Αυτό μου επέτρεψε να δείξω την αόρατη καθημερινότητα των Συρίων, που προσπαθούσαν να ζήσουν μια κανονική ζωή παράλληλα με τον αγώνα για ελευθερία.Ταυτόχρονα, συνέχισα να ζω τη ζωή μου. Παντρεύτηκα και απέκτησα ένα παιδί. Έτσι, βρέθηκα να προσπαθώ να ισορροπήσω ανάμεσα σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους: Ουάντ η μητέρα, Ουάντ η ακτιβίστρια, Ουάντ η πολίτης-δημοσιογράφος και Ουάντ η σκηνοθέτης. Όλοι αυτοί οι ρόλοι ήταν ο κορμός και οδηγός της ιστορίας. Τώρα νιώθω ότι αυτές οι διαφορετικές πτυχές της ζωής μου είναι αυτό που δίνει στην ταινία τη δύναμή της.»
«Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι, ενώ αυτή είναι η ιστορία μου και δείχνει τι συνέβη σε μένα και την οικογένειά μου, αυτή η εμπειρία μας δεν είναι κάτι σπάνιο. Εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι έζησαν το ίδιο πράγμα και εξακολουθούν να το ζουν ως σήμερα. Ο δικτάτορας που διέπραξε αυτά τα εγκλήματα παραμένει στην εξουσία, σκοτώνει ακόμα αθώους ανθρώπους. Ο αγώνας μας για δικαιοσύνη είναι τόσο επίκαιρος σήμερα όσο ήταν όταν ξεκίνησε η επανάσταση. Ένιωσα ένα μεγάλο βάρος ευθύνης απέναντι στο Χαλέπι, τους ανθρώπους του και τους φίλους μας, να αφηγηθώ σωστά τις ιστορίες τους ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ και κανένας να μην διαστρεβλώσει την αλήθεια του τι έχουμε περάσει.»
«Το να φτιάξω τελικά την ταινία ήταν σχεδόν εξίσου επίπονο όσο τα χρόνια που ζήσαμε στο Χαλέπι. Έπρεπε να ξαναζώ τα πάντα ξανά και ξανά. Ευτυχώς εργάστηκα με μια μεγάλη ομάδα που ενδιαφέρθηκε πολύ για μένα, την ιστορία μου και τη Συρία. Ειδικότερα ένας άνθρωπος, ο συνάδελφός μου σκηνοθέτης, Edward Watts, πήρε το «φορτίο» μου στους ώμους του και με τη δύναμή του που προστέθηκε στη δική μου, ήμασταν σε θέση να μετατρέψουμε την τεράστια πολυπλοκότητα της ζωής μου και το υλικό που είχαμε, στην περίτεχνη ιστορία που βλέπετε σήμερα.»
Το «Για τη Μικρή Σαμά» κάνει online πρεμιέρα και στην Ελλάδα από τις 23 μέχρι και τις 25 Απριλίου για τρεις μόνο προβολές ακριβώς στις 8 μ.μ. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε τα εισιτήρια σας.