Buzz

«Elles»: μια ταινία - γυναικεία υπόθεση!

στα 10

Η παραγωγός, η σεναριογράφος, η σκηνοθέτης και οι πρωταγωνίστριες του «Elles» εξερευνούν το πραγματικό φαινόμενο που θέλει όλο και περισσότερες γυναίκες να αποφασίζουν να εκδοθούν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους.

«Elles»: μια ταινία - γυναικεία υπόθεση!
Η Ζιλιέτ Μπινός είναι μία από «Αυτές»!

Η Υπόθεση

Η Αν (Ζιλιέτ Μπινός) που ζει στο Παρίσι, είναι μητέρα δύο παιδιών και εργάζεται ως ρεπόρτερ στο περιοδικό ELLE, ετοιμάζει ένα άρθρο για το φαινόμενο της φοιτητικής πορνείας, νεαρά κορίτσια δηλαδή που αναγκάζονται να κάνουν σεξ επί πληρωμή προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους. Οι έρευνές της θα την οδηγήσουν σε δύο ανεξάρτητες νεαρές κοπέλες, την Αλισιά (Τζοάνα Κούλιγκ) και την Σαρλότ (Αναΐς Ντεμουστιέ), και οι συναντήσεις μαζί τους θα την κάνουν να αμφισβητήσει τις πιο βαθιές πεποιθήσεις της για το χρήμα, την οικογένεια και το σεξ.

Η ταινία

Το «Elles» ξεκίνησε όταν η παραγωγός Μαριάν Σλοτ («Αντίχριστος», «Melancholia») και η σεναριογράφος Τάιν Μπιρκέλ αποφάσισαν να κάνουν μια ταινία για τα νεαρά κορίτσια που αναγκάζονται να εκδοθούν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους. Η αρχική ιδέα ήταν να καταγράψουν το πρόβλημα χωρίς να κρίνουν το γεγονός. Βλέποντας την ταινία της Μαλγκόσκα Σούμοβσκα «33 Scenes of Life» αποφάσισαν να ζητήσουν από την νεαρή Πολωνή (Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για το «33 Scenes of Life» το 2008, Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος για το «Happy Man» το 2000 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) να το σκηνοθετήσει.

Η Βιρτζίνια Γουλφ

Σύμφωνα με την Μπιρκέλ, η Βιρτζίνια Γουλφ υπήρξε η κύρια έμπνευση για το σενάριο και την απεικόνιση των γυναικών με τον τρόπο που η Βρετανή συγγραφέας ακολουθούσε τις φαινομενικά απλές και καθημερινές (αλλά τελικά τόσο βαρυσήμαντες) διαδρομές των ηρωίδων της.

H επιλογή

Για τη δημιουργία του σεναρίου, διενεργήθηκαν έρευνες σε Γαλλία και Πολωνία ανάμεσα σε νεαρά κορίτσια που αποφάσισαν εθελοντικά να κάνουν έρωτα επι πληρωμή προκειμένου να σπουδάσουν. Το αποτέλεσμα αυτών των ερευνών σόκαρε την παραγωγό και σεναριογράφο αφού αυτό που πρόεκυψε ήταν πως τα κορίτσια αυτά δεν «θυματοποιούσαν» τον εαυτό τους, αλλά αντίθετα χαίρονταν το σεξ. Ετσι η σκηνοθέτης αποφάσισε να αποφύγει το θέμα του sex trafficking και να εστιάσει στις προσωπικές ιστορίες δύο κοριτσιών.

Ο θεατής ως συνένοχος

Οπως δηλώνει η σκηνοθέτης του «Elles», η πρόθεση από την αρχή ήταν ο θεατής να γοητευτεί από όσα βλέπει στην ταινία, έτσι ώστε να νιώσει συνεργός στην πορνεία. Με αυτόν τον τρόπο πίστευε πως θα μπορούσε να προκαλέσει έδαφος για συζήτηση και αφύπνιση συνειδήσεων.

Παράλληλες διαδρομές

Η σεναριακή ιδέα ολοκληρώθηκε όταν βρέθηκε ο χαρακτήρας της Γαλλίδας δημοσιογράφου που θα ερευνά τις περιπτώσεις των δύο κοριτσιών. Για τους ρόλους τους, η Ζούμοβσκα εμπιστέυτηκε την Αναΐς Ντεμουστιέ και την Τζοάνα Κούλιγκ. Η τελευταία ήθελε τόσο πολύ να παίξει στην ταινία, ώστε είπε ψέματα στη σκηνοθέτη πως γνωρίζει γαλλικά. Οταν η Σούμοβσκα το αντιλήφθηκε, θεώρησε πως η επιμονή της την έκανε ιδανική για το ρόλο. Στο κεντρικό ρόλο - κλειδί της δημοσιογράφου του περιοδικού «Elle», η Ζιλιέτ Μπινός ένωσε τις δυνάμεις της με τις τέσσερις γυναίκες θεωρώντας πως η ταινία «αναλύει ιδανικά ένα πρόβλημα που μας παρουσιάζει μια άλλη πλευρά της πορνείας».

Σημείωμα της Μαλγκόσκα Σούμοβσκα

Είναι γεγονός ότι οι νεαρές φοιτήτριες καταφεύγουν στην πορνεία για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους. Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το θέμα αντιμετωπίζεται άλλοτε με ηθική αποδοκιμασία και άλλοτε με ηδονοβλεπτική περιέργεια. Το σεξ σε όλες του τις μορφές πουλάει. Στις σελίδες των περιοδικών συναντάμε διαφημίσεις από αμέτρητα αντικείμενα που ξυπνούν την επιθυμία του καταναλωτή. Βλέπουμε τις γυναίκες να παρουσιάζονται ως αντικείμενα του σεξ. Παράλληλα διαβάζουμε βαρυσήμαντα, ηθικοπλαστικά άρθρα τα οποία καταδικάζουν αλλά ταυτόχρονα γοητεύονται από αυτές τις γυναίκες που πουλάνε το κορμί τους για να αποκτήσουν τα αντικείμενα του πόθου τους. Θελήσαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της φοιτητικής πορνείας μέσα από διαφορετικές γυναικείες οπτικές γωνίες. Μία καταξιωμένη και ευκατάστατη δημοσιογράφος, η Αν, παίρνει συνέντευξη από δύο φοιτήτριες, δύο κορίτσια που θέλουν να βελτιώσουν την κοινωνική τους κατάσταση και που χρηματοδοτούν τις σπουδές τους μέσω της πορνείας. Οι πελάτες αυτών των κοριτσιών είναι συχνά οι σύζυγοι ευκατάστατων γυναικών σαν την Αν. Μετά από αυτή της την έρευνα, η δημοσιογράφος θα αλλάξει οριστικά τον τρόπο με τον οποίον έβλεπε τις προσωπικές της επιθυμίες. Θελήσαμε να εξερευνήσουμε αυτές τις επιθυμίες και από τις δύο πλευρές, χωρίς να ασκήσουμε καμία κριτική.

Το «Elles» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο το 2011, την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2012 και την ελληνική του στο 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ενώ θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 26 Aπριλίου σε διανομή της VIDEORAMA FILMS με την υποστήριξη της AUDIO VISUAL ENTERPRISES S.A.