Ο Ντομινίκ Μπουτονά, Πρόεδρος του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) κατηγορείται για απόπειρα βιασμού και σεξουαλική κακοποίηση και βρίσκεται υπό κράτηση από την Τετάρτη το πρωί, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκριση.
Η σύλληψη και η ανάκριση του Μπουτονά έρχεται σε συνέχεια καταγγελιών που έκανε εις βάρος του τον περασμένο Οκτώβριο ο βαφτισιμιός του για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού τον Αύγουστο, μάλιστα, κατά τη διάρκεια διακοπών στην Ελλάδα. Ο δικηγόρος του Μπουτονά, Εμανουέλ Μαρισινί δήλωσε ότι ο πελάτης του «αρνείται ότι έχει υποπέσει σε οποιοδήποτε αδίκημα και είναι απολύτως ήρεμος και σίγουρος για το αποτέλεσμα της έρευνας».
Η οργάνωση «50/50», που έχει σκοπό την παροχή βοήθειας σε θύματα σεξουαλικής βίας και την ανάδειξη της ισότητας των φύλων στη βιομηχανία, απαίτησε την παραίτηση του Μπουτονά από τη θέση του Προέδρου του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου ώστε η δικαιοσύνη να μπορέσει να προχωρήσει απερίσπαστη τις διαδικασίες που απαιτούνται, προωθώντας ταυτόχρονα δύο τεκμήρια: αυτό της αθωότητας, αλλά και αυτό της ειλικρίνειας από την πλευρά των θυμάτων.
Ο διορισμός του Μπουτονά τον Ιούλιο του 2019 προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, λόγω των προσωπικών σχέσεων του με τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά κυρίως λόγω του παρελθόντος του παραγωγού που για μεγάλο μέρος της κοινότητας είχε εμπορικό πρόσημο, με συμμετοχή σε ταινίες όπως οι «Αθικτοι», ο «Καρδιοκατακτητής» ή το «Polisse» της Μαιγουέν.
Οπως αναφέρει το Variety, όμως, οι κατηγορίες κατά του Μπουτονάτ προκαλούν σοκ, καθώς υπό την προεδρία του έγινε τεράστια δουλειά προκειμένου να τεθούν κανόνες για τη μάχη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στη βιομηχανία. Την προηγουμένη της μήνυσης που έγινε τον Οκτώβριο, ο Ντομινίκ Μπουτονά είχε παρευρεθεί σε event της οργάνωσης «50/50», εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου με την οργάνωση για την ενημέρωση και την εξάλειψη φαινομένων βίας στην κοινότητα.
Οι κατηγορίες κατά του Ντομινίκ Μπουτονά έρχονται να προστεθούν σε μια επικαιρότητα που κυριαρχείται από αποκαλύψεις πράξεων σεξουαλικής βίας και επίκεντρο την αιμομιξία, με αφορμή τις κατηγορίες κατά του πολιτικού αναλυτή Ολιβιέ Ντουαμέλ ότι κακοποιούσε το θετό του γιο, αλλα και κατά του ηθοποιού Ρισάρ Μπερί από την ίδια του την κόρη.