Buzz

Η επιβίωση, ο πλανήτης, το μέλλον για μια δωρεάν προβολή στο θερινό Λαΐς τη Δευτέρα 28 Ιουνίου

στα 10

Το ντοκιμαντέρ του Φαμπρίτσιο Τερανόβα «Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival» με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 21.00 στο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Flix Team
Η επιβίωση, ο πλανήτης, το μέλλον για μια δωρεάν προβολή στο θερινό Λαΐς τη Δευτέρα 28 Ιουνίου

Η Ντόνα Χάραγουεϊ είναι διακεκριμένη ακαδημαϊκός στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας, φεμινίστρια και λάτρης της επιστημονικής φαντασίας, και ασχολείται με τη γεφύρωση επιστήμης και μυθοπλασίας. Εγινε γνωστή τη δεκαετία του 1980 μέσα από το έργο της για το φύλο, την ταυτότητα και την τεχνολογία, το οποίο ήρθε σε ρήξη με τις επικρατούσες τάσεις και άνοιξε τον δρόμο για έναν άμεσο και χαρούμενο φεμινισμό μεταξύ των ειδών.

Στο ντοκιμαντέρ «Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival» του 2016, η Χάραγουεϊ είναι μια χαρισματική αφηγήτρια που οικοδομεί ένα επαναστατικό και ελπιδοφόρο σύμπαν, γεμάτο πλάσματα και φουτουριστικές μείξεις ειδών, σε μια εποχή καταστροφών. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, ο σκηνοθέτης Φαμπρίτσιο Τερανόβα την επισκέφτηκε στο σπίτι της στη Νότια Καλιφόρνια όπου έμεινε μαζί της, σχεδόν κυριολεκτικά, για μερικές εβδομάδες και δημιούργησε ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό πορτρέτο. Ο Τερανόβα έδωσε τη δυνατότητα στη Χάραγουεϊ να μιλήσει στο δικό της περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ένα ιδιαίτερο στήσιμο που αναδείκνυε την παιγνιώδη και πνευματώδη ευαισθησία της επιστημόνισσας. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπάνιο, ειλικρινές, ευφυές πορτρέτο μιας μοναδικής διανοήτριας.

terranova

Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του Climate Culture που διοργανώνεται από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καθώς υπάρχει δυνατότητα για περιορισμένο αριθμό θεατών. Στην προβολή τηρούνται όλα τα μέτρα της Πολιτείας για την πρόληψη μετάδοσης του COVID-19.

Πώς πρέπει να λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα οι πολιτιστικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σε μια εποχή στην οποία η ανθρώπινη επιρροή στο κλίμα και το οικοσύστημα γίνεται ραγδαία καταστροφική; Έχουν τη δύναμη να φέρουν την αλλαγή; H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανοίγει τον διάλογο για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη θέση των πολιτιστικών οργανισμών σε αυτό τον αγώνα, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση, με το υβριδικό συμπόσιο Climate Culture, από τις 7 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021. Καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές, σχεδιαστές πολιτικής και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου παίρνουν μέρος στο διεπιστημονικό συμπόσιο που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Climate Culture εδώ.