Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο περιοδεύων κινηματογράφος ξαναζεί στην Ηλεία

στα 10

Μια από τις πιο κοινωνικές, τρυφερές εκδοχές του σινεμά ξαναζεί στα χωριά της Ηλείας: Περιοδεύων κινηματογράφος επισκέπτεται τις πλατείες, με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Flix Team
Ο περιοδεύων κινηματογράφος ξαναζεί στην Ηλεία

Εάν βρεθείτε από τις 17 Αυγούστου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου στην Ηλεία, θα έχετε τη σπάνια τύχη να απολαύσετε κάτι πολύ όμορφο, που έχει εξαφανιστεί από την ελληνική επαρχία εδώ και μισό αιώνα: τον περιοδεύοντα κινηματογράφο. Για να θυμούνται -και να συγκινούνται- οι παλιοί, και να μαθαίνουν οι νέοι… Η εικόνα είναι γνώριμη στους παλαιότερους: τις δεκαετίες του '50, του '60 αλλά και του '70 ένας προβολατζής έστηνε τη φορητή μηχανή προβολής του (που δούλευε με κάρβουνο!) στο καφενείο του χωριού, καμιά φορά και σε πλατείες. Και οι κάτοικοί του παραδίδονταν αμαχητί στην αληθινή μαγεία του σινεμά, βλέποντας τις ελληνικές, κυρίως, ταινίες της εποχής, μια και ο αναλφαβητισμός ήταν πολύ διαδεδομένος τότε και δεν ήξεραν όλοι να διαβάζουν υποτίτλους.

Γνωρίστε έναν-έναν τους σκηνοθέτες του ελληνικού διαγωνιστικού του φετινού Φεστιβάλ Δράμας και τις ταινίες τους

Αυτή τη μαγεία του περιοδεύοντα κινηματογράφου ανασταίνει και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους σε περισσότερα από 20 χωριά και παραθεριστικά κέντρα της Ηλείας, με παιδικές ταινίες από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου. Θα προβληθούν βραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ ξένες παιδικές ταινίες, μεγάλου μήκους φιξιόν, αλλά και animation, που έχουν διακριθεί και στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Υπάρχει, λοιπόν, ένας επιπλέον σοβαρός λόγος να βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας τις γλυκές αυγουστιάτικες νύχτες. Γιατί, εκεί γύρω στις 8.30 το βράδυ που θα σουρουπώνει, θα δείτε μαζί με τα παιδιά σας τις μαγικές εικόνες στις οθόνες που έστησαν εθελοντικά οι άνθρωποι του Φεστιβάλ. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια των τοπικών φορέων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη καθώς το Νεανικό Πλάνο διαθέτει δωρεάν τις ταινίες, όπως επίσης δωρεάν διατίθεται από τους συνεργάτες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και όλος ο τεχνικός εξοπλισμός. Προβολές έχουν προγραμματιστεί στα εξής ορεινά χωριά της Ηλείας: Ανδρίτσαινα, Ωλενα, Ζαχάρω, Καλλιθέα, Βροχίτσα, Αμαλιάδα, Πύργος, Κακοτάρι, Νεμούτα, Καυκανιά, Τραγανό, Σταφιδόκαμπος, Γλύφα, Βάρδα, Σκλίβα, Λαμπέτι,Μανωλάδα, Μακρίσια και Κρέστενα.

πλατείες πόστερ 607