Buzz

Το CineDoc φέρνει στην Ελλάδα τις «Εποχές» των Ζακ Περέν και Ζακ Κλουζό

στα 10

Οι δημιουργοί του «Ταξιδιάρικα Πουλιά» μάς ταξιδεύουν σε όλες τις «Εποχές» της φύσης, εκεί όπου κρύβεται και η ανθρώπινη! Και το CineDoc φέρνει την ταινία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το WWF.

Flix Team
Το CineDoc φέρνει στην Ελλάδα τις «Εποχές» των Ζακ Περέν και Ζακ Κλουζό

Μετά τα «Ταξιδιάρικα Πουλιά» και τους «Ωκεανούς», ο Ζακ Περέν κι ο Ζακ Κλουζό, το τολμηρό δημιουργικό δίδυμο που βραβεύτηκε με Οσκαρ κι έχει καταφέρει να μάς συνδέσει, με χιούμορ και τρυφερότητα, με τις αληθινές ρίζες μας, εκείνες που βρίσκονται στη φύση, έχουν έτοιμο το νέο ντοκιμαντέρ τους, που λέγεται «Les Saisons» («Οι Εποχές»). Η ταινία διηγείται μια ιστορία της Ευρώπης μέσα από τις οπλές, τα νύχια και τα χνάρια των ζώων που την κατοικούν, σε μια περίοδο όπου η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητή την παρουσία της. Οι κεντρικοί ήρωές του είναι βίσωνες, λύκοι, άλογα, αγριογούρουνα, αρκούδες, αλεπούδες, αμφίβια, έντομα, ολόκληρος ο πληθυσμός του άγριου κόσμου με τον οποίο ο άνθρωπος, ήρεμα ή όχι, συμβιώνει εδώ και 20.000 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Η νέα ταινία του Ζακ Περέν αφηγείται την 20.000 χρόνων σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο των άγριων ζώων

saisons 607

Οι «Εποχές» μας μεταφέρουν σε ένα υπέροχο ταξίδι μέσα στο χρόνο, ξεκινόντας από την τελευταία εποχή των παγετώνων. Αυτή η φαινομενικά ατελείωτη εποχή των παγετώνων έδωσε τη θέση της σε μια πλούσια βλάστηση και καταπράσινα δάση. Μετά από ένα χειμώνα που κράτησε 80.000 χρόνια, ένα τεράστιο δάσος κάλυψε ολόκληρη την ήπειρο. Ο κύκλος των εποχών καθιερώθηκε, το τοπίο αποκαλύφθηκε και μεταμορφώθηκε, ενώ η χλωρίδα και η πανίδα εξελίχθηκαν ακόμα περισσότερο. Η ταινία δείχνει χρονολογικά τη σταδιακή εισβολή του ανθρώπου σε αυτό τον επίγειο παράδεισο. Η εξάπλωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και των δυσάρεστων πρακτικών της, πόλεμοι και φυτοφάρμακα, εκτοπίζει τα ζώα από το φυσικό τους περιβάλλον.

saisons 607

Σύμφωνα με τον Ζακ Κλουζό, ο στόχος του ντοκιμαντέρ «Les Saisons» είναι να «ξαναδούμε την Ιστορία από την οπτική πλευρά των ζώων και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους εαυτούς μας και την πορεία μας.» Η ταινία διατρέχει την ιστορία του Ανθρώπου και του Ζώου μέσα από τα στάδιά της, την εποχή των πάγων, την εποχή του δάσους, της εξοχής, τη βιομηχανική εποχή, ως τη νέα «συμμαχία» που διαμορφώνεται σήμερα ανάμεσα στους δυο κόσμους. Λέει ο Ζακ Περέν, «ο άνθρωπος δεν έχει απλώς ανάγκη τα προϊόντα του δάσους, έχει ανάγκη το απροσδόκητο του ζωντανού κόσμου. Εχει ανάγκη το όνειρο, την περιπέτεια, την έκπληξη. Η δίψα μας για το απόλυτο δε σβήνει - χρειάζεται, αντίθετα, ένα πεδίο τόσο μεγάλο όσο η δική της απεραντοσύνη.» To «Les Saisons» είναι ένα ευαίσθητο και πρωτοφανές έπος που εξιστορεί τη μακρά και πολυτάραχη ιστορία που συνδέει άρρηκτα την ανθρωπότητα με το ζωικό βασίλειο. Δείτε το τρέιλερ παρακάτω.


Les Saisons trailer with Greek subtitles from Anemon on Vimeo.


Η προβολή γίνεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και σε συνεργασία με το WWF.

«Οι Εποχές» των Ζακ Περέν και Ζακ Κλουζό - info

  • Αθήνα

  • Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 | 19.30 | Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την Παναγιώτα Μαραγκού, Senior Conservation Officer του WWF Ελλάς και την Ιόλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Πολιτικής για το Φυσικό Περιβάλλον του WWF Ελλάς).

  • Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 | 16.00 | κινηματογράφος Δαναός (Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για παιδιά και νέους με τον διευθυντή φωτογραφίας Στέλιο Αποστολόπουλο).

  • Θεσσαλονίκη

  • Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 | 21.00 | Αίθουσα Σταύρος Τορνές στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

  • Η ταινία θα προβληθεί στα γαλλικά με ελληνικούς υποτίτλους.

  • Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ (Αθήνα), 5 ευρώ ( Θεσσαλονίκη)

Από το 2009, το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο Δαναός, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Βόλου. Οι πρoβολές, που διαρκούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο, συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο να ενθαρρύνουν το διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

CINEDOC TRAILER 2016 from Anemon on Vimeo.