Buzz

«Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1975»: Τα πέτρινα χρόνια της Χούντας με το βλέμμα του Παντελή Βούλγαρη

στα 10

Ενα χρονικό στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας με το βλέμμα του Παντελή Βούλγαρη.

«Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1975»: Τα πέτρινα χρόνια της Χούντας με το βλέμμα του Παντελή Βούλγαρη

Στην πραγματικότητα τα 37 λεπτά από τα οποία αποτελείται το «Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974» είναι ένα υλικό που γλίτωσε και το ίδιο από τη λογοκρισία και το κυνηγητό της Χούντας για να μονταριστεί μετά από χρόνια και να αποτελέσει μια μαρτυρία για όλα όσα συνέβησαν εκείνα τα επτά «πέτρινα χρόνια» της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Δείτε ακόμη: «Εδώ Πολυτεχνείο»: Η ταινία του Δημήτρη Μακρή που έγραψε τη δική της ιστορία

Δικτατορία Βούλγαρης 607

Δικτατορία Βούλγαρης 607

Δικτατορία Βούλγαρης 607

Δικτατορία Βούλγαρης 607

Σε παρουσίαση που έγινε για το ντοκιμαντέρ, ο Παντελής Βούλγαρης, που την ώρα του πραξικοπήματος συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας «Κιέριον» του Δήμου Θέου, είχε δηλώσει: «Σε αυτό το φιλμ υπάρχει ό,τι καταφέραμε εμείς που μείναμε στον τόπο. Συμμετείχαν όλοι. O Αγγελόπουλος, η Μαρκετάκη, ο Φέρρης, ο Βαλτινός. Ηταν μια ταινία όμως που άρχισε να φθίνει, γιατί άλλους τους συνελάμβαναν και άλλοι φεύγανε».

Το υλικό έφτασε στο Παρίσι όπου ο Κώστας Γαβράς το είδε μαζί με τον Κρις Μαρκέρ. Αμέσως βοήθησαν τον Βούλγαρη, στέλνοντάς του μια μηχανή 16 mm και φιλμ και έτσι συνεχίστηκε η κινηματογράφηση. «Στη Δικτατορία, από ένστικτο, φανταζόμασταν ότι κάτι θα συμβεί στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα μαζεύονταν 500.000 άνθρωποι. Ηταν ένας τρόπος για να φανεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που δεν αντιδρά. Ολα αυτά όμως γίνονταν κρυφά. Επρεπε να έχεις ειδική άδεια για να κυκλοφορείς με κάμερα στους δρόμους της Αθήνας. Ηταν μια εποχή συντροφικότητας, το ξεκίνημα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, μια εποχή που τη θυμάμαι σε ένα κλίμα φοβίας και ανασφάλειας,αλλά ταυτόχρονα και βαθιάς ανθρωπιάς. Αρα, είναι ένα χρήσιμο υλικό. Για να ξαναθυμηθούμε εμείς και για να μάθουν οι νέοι».


Ενας από τους κινηματογραφιστές του «Χρονικού της Δικτατορίας 1967-1974» ήταν και ο Νίκος Καβουκίδης, ο οποίος το 1975 είχε ολοκληρώσει το ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες», ένα κινηματογραφικό χρονικό της περιόδου που αρχίζει με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και φτάνει ως και τον Αύγουστο του 1975.

Στο σπάνιο υλικό μπορεί κανείς να δει την πρώτη δημόσια εμφάνιση των θωρακισμένων της Χωροφυλακής, στις 7 Φεβρουαρίου του 1975 και πλάνα από τις συγκρούσεις ΜΑΤ με διαδηλωτές στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους. Ακόμα, παρουσιάζονται πλάνα από τα γεγονότα που ακολούθησαν αυτά του Πολυτεχνείου, όπως η πτώση της Χούντας, ο ερχομός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η επιστροφή των εξόριστων αριστερών, η πρώτη δημοκρατική προεκλογική εκστρατεία, η ορκωμοσία της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης, το τηλεοπτικό διάγγελμα του έκπτωτου μονάρχη, η κηδεία του ποιητή Κώστα Βάρναλη με την πορεία που ακολούθησε και οι διαδηλώσεις για τα θέματα παιδείας με επίκεντρο την απεργία πείνας του Νάσου Βαγενά.


Διαβάστε και δείτε ακόμη: