Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2019: «For Sama», η ζωή γεννιέται όταν πεθαίνει το Χαλέπι

στα 10

Το ντοκιμαντέρ της Γουαάντ Αλ-Κατέμπ και του Εντουαρντ Γουοτς δεν είναι μια ταινία για τον πόλεμο στη Συρία.

Κάννες 2019: «For Sama», η ζωή γεννιέται όταν πεθαίνει το Χαλέπι

Η Γουαάντ Αλ-Κατέμπ συνυπογράφει, μαζί με τον Εντουαρντ Γουοτς, το ντοκιμαντέρ «For Sama», που θα κάνει σε λίγες μέρες την πρεμιέρα του στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία έχει ήδη τιμηθεί με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο φετινό SXSW Film Festival και με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής των Hot Docs

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2019 | Τα θαρραλέα κορίτσια του Φεστιβάλ

Η ταινία είναι, στην ουσία, η ιστορία της ίδιας της Γουαάντ: το πώς βίωσε τις σημαντικές στιγμές της ζωής της στη Συρία, στο εμπόλεμο Χαλέπι. Μια «επιστολή αγάπης» από μια μητέρα στην κόρη της, ένα επικό ταξίδι στη γυναικεία αντίληψη του πολέμου, το ντοκιμαντέρ αφηγείται τη ζωή της Γουαάντ για πέντε χρόνια στο Χαλέπι, καθώς εκείνη ερωτεύεται, παντρεύεται και γεννά τη Σάμα, την κόρη της, ενώ γύρω της ο κόσμος κυριολεκτικά ισοπεδώνεται βίαια. Η κάμερά της αποτυπώνει ταυτόχρονα την απώλεια, τη χαρά, τη θυσία, το μοιραίο δίλημμα του να μείνεις ή να φύγεις. Ενα σκηνοθετικό ντεμπούτο στο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, που δεν θα μπορούσε να είναι πιο πηγαίο, πιο αληθινό και πιο θαρραλέο. Το τρέιλερ της ταινίας, που μόλις κυκλοφόρησε, προκαλεί τη βαθύτερη συγκίνηση, χωρίς καν να προσπαθεί:


Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 14 ως και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2019 εδώ.