Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2019: Το φεστιβάλ με το βλέμμα του Flix | Μέρα 1η

στα 10

Οσα ζήσαμε, ό,τι είδαμε, αυτά που αξίζει να θυμόμαστε κι εκείνα που θέλουμε να ξεχάσουμε. Σε ένα κείμενο.

Flix Team
Κάννες 2019: Το φεστιβάλ με το βλέμμα του Flix | Μέρα 1η

Ο πιο ιδιότροπος σταρ στις Κάννες είναι πάντα ο καιρός
Η πρόγνωση ήθελε ξεκίνημα με βροχές, αλλά εκτός από μια ελαφρά ψιχάλα αργά το βράδυ, η ομπρέλα δεν χρειάστηκε ακόμη. Εν τούτοις όπως κάθε χρόνο οι θαμώνες του φεστιβάλ όταν δεν κοιτάζουν την μεγάλη οθόνη, εναλλασουν το βλέμμα μεταξύ του ουρανού προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τα σχήματα και τα ποσοστά υγρασίας τους και των κινητών τηλεφώνων τους αναζητώντας σε μετεωρολογικά app την απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα κάθε μέρας: «να κουβαλήσω ομπρέλα ή όχι;»

cannes 2019 general view 607

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 14 ως και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2019 εδώ.

Δέκα χρόνια μετά τον «Κυνόδοντα»...
Ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται στις Κάννες ως μέλος της κριτικής επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού. Στην συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής είπε πάνω σε αυτό: «Πέρασαν 10 χρόνια ήδη; Οταν παρουσίαζα με τρεμάμενη φωνή τον "Κυνόδοντα" δεν ήξερα τι σημαίνει ακριβώς το Φεστιβάλ Καννών. Δεν είχα ποτέ μία τέτοιου είδους εμπειρία για να συγκρίνω. Σίγουρα λοιπόν, η τελευταία δεκαετία ήταν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι για μένα. Βέβαια, και στα χρόνια που ακολούθησαν, το άγχος, το βάρος, το τρέμουλο δεν έφυγαν ποτέ, με ακολουθούσαν σε κάθε νέα ταινία. Για αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος κι εξαιρετικά ανακουφισμένος που φέτος επισκέπτομαι το φεστιβάλ από αυτή την τιμητική θέση: να δω ταινίες συναδέλφων κι όχι να παρουσιάσω τις δικές μου...». Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής.

lanthimos jury cannes 607 Γιώργος Λάνθιμος

Νούμερα, νούμερα, νούμερα
Οχι δεν εννοούμε μερικούς από όσους παρελαύνουν στο κόκκινο χαλί, αλλά ένα από τα δελτία τύπου του φεστιβάλ το οποίο μέτρησε ανάμεσα σε άλλα την γυναικεία ποσόστωση της φετινής διοργάνωσης. Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις διαβάζουμε: «26% των ταινιών μεγάλου μήκους που κατατέθηκαν στο φεστιβάλ ήταν σκηνοθετημένα από γυναίκες. Στις μικρού μήκους το ποσοστό ανεβαίνει στο 32% ενώ στις σπουδαστικές ταινίες φτάνει το 44%. Οπως σημειώνει το φεστιβάλ αυτά τα νούμερα αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικές γενιές σκηνοθετών και είναι γεμάτα νόημα, δείχνοντας τον όλο και πιο σημαντικό ρόλο που θα παίζουν οι γυναίκες σκηνοθέτες στο μέλλον». Δείτε όλα τα σχετικά ποσοστά κι ακόμη περισσότερα εδώ.

cannes 2019 jury 607 Η κριτική επιτροπή, μισή-μισή

Η σημασία του να είσαι γυναίκα (στις Κάννες)
«Προσμονώ την εποχή που δε θα είμαι μία γυναίκα σκηνοθέτης αλλά μία σκηνοθέτης», είπε η Κέλι Ράιχαρντ στην συνέντευξη Τύπου του 72ου Φεστιβάλ, αλλά η ιταλίδα συνάδελφός της Αλίτσε Ρορβάχερ δίπλα της, τη διορθωσε - ευγενικά, χαμογελαστά, αλλά σταθερά: «ναι, αλλά αυτή η ώρα δεν έχει έρθει ακόμα για αυτό και είναι χαρά και τιμή μου να είμαι ανάμεσα και σε γυναίκες σε αυτή την κριτική επιτροπή, γιατί αυτό σημαίνει ότι εκπροσωπούμαστε...». Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής.

cannes 2019 jury Οι γυναίκες της κριτικής επιτροπής με τον άντρα προεδρό της

Δημοσιογραφικές (μεταμεσονύχτιες) προβολές
Για χρόνια η πρώτη δημοσιογραφική προβολή της κάθε μέρας ξεκινούσε στις 8:30 το πρωί. Αλλά όχι πια. Καθώς ο Τιερί Φρεμό θέλει οι επίσημες πρεμιέρες να ξεκινούν αμόλυντες από τις δημοσιογραφικές γνώμες και τα φαρμακερά tweets, πλέον οι δημοσιογραφικές προβολές θα ξεκινούν ταυτόχρονα με τις επίσημες. Κάτι που σημαίνει ότι όσοι τυχεροί δημοσιογράφοι αποφασίσουν να δουν για παράδειγμα το «Mektoub, My Love: Intermezzo» του Αμπντελατίφ Κεσίς που ξεκινά στις 22:15 και διαρκεί 4 ολόκληρες ώρες θα πρέπει να έχουν καταναλώσει πριν μερικά λίτρα καφέ για να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά έως τις 2 και τέταρτο το πρωί.

cannes 2019 press paper 607 Απόσπασμα από το πρόγραμμα προβολών της πρώτης μέρας

Το πρώτο κόκκινο χαλί!
Η κριτική επιτροπή, μια στρατιά από σταρ, ο Τζιμ Τζάρμους κι όλο του το εντυπωσιακό καστ έκαναν σεφτέ στα φετινά σκαλιά του Palais des Festivals ανεβάζοντας τις προσδοκίες για την ταινία που θα ακολουθούσε, αλλά το «The Dead Don’t Die» που θα ακολουθούσε ως ταινία έναρξης, μάλλον μας απογοήτευσε. Δεν πειράζει, χαζέψτε άφοβα τις ωραίες φωτογραφίες.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία: Κάννες 2019 | «Οι Νεκροί δεν Πεθαίνουν», αλλά η έμπνευση του Τζιμ Τζάρμους δεν δείχνει πολύ καλά

cannes 2019 day 1 red carpet H κριτική επιτροπή

cannes 2019 day 1 red carpet Ελ Φάνινγκ

cannes 2019 day 1 red carpet Ελ Φάνινγκ

cannes 2019 day 1 red carpet

cannes 2019 day 1 red carpet Γιώργος Λάνθιμος

cannes 2019 day 1 red carpet Τζούλιαν Μουρ

cannes 2019 day 1 red carpet Μπιλ ΜάρεΪ

cannes 2019 day 1 red carpet Μπιλ Μάρεϊ, Τίλντα Σουίντον

cannes 2019 day 1 red carpet Τίλντα Σουίντον

cannes 2019 day 1 red carpet Κλόε Σεβινί, Ανταμ Ντράιβερ

cannes 2019 day 1 red carpet Κλόε Σεβινί, Σελίνα Γκόμεζ

cannes 2019 day 1 red carpet Σελίνα Γκόμεζ, Τίλντα Σουίντον

cannes 2019 day 1 red carpet Τζιμ Τζάρμους, Σάρα Ντράιβερ

cannes 2019 day 1 red carpet Ανταμ Ντράιβερ

cannes 2019 day 1 red carpet Μπιλ Μάρεϊ

cannes 2019 day 1 red carpet Τζιμ Τζάρμους

cannes 2019 day 1 red carpet Γκολσιφτέ Φαραχανί

cannes 2019 day 1 red carpet Ελ Φάνινγκ

Μπιλ και Σελίνα
Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του ποζαρίσματος στο κόκκινο χαλί, ο Μπιλ Μάρεϊ ψιθύριζε κάτι στο αυτί της Σελίνα Γκόμεζ, της μιλούσε, ή κοιτούσε προς το μέρος της. Παιχνιδιάρικα, αστεία, πατρικά, ή κι ολίγον creepy ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξετε να το δείτε. Οι μνήμες από τον ψίθυρο του στην Σκάρλετ Τζοχάνσον στο «Χαμένοι στη Μετάφραση» είναι ζωντανές.

cannes 2019 day 1 red carpet

cannes 2019 day 1 red carpet

cannes 2019 day 1 red carpet

Μια βαρετή τελετή έναρξης
Είναι άξιο απορίας πως κάτι που ξεκινά τόσο συγκινητικά με την Ανιες Βαρντά καταλήγει τόσο αδιάφορο, φλύαρο και παλιομοδίτικο, με τον Εντουάρ Μπερ για δεύτερη χρονιά στον ρόλο του παρουσιαστή να μιλάει ασταμάτητα, δίχως ειρμό και με κοινοτοπίες «το σινεμά μας βγάζει από το σπίτι αντί να μένουμε μέσα τρώγοντας πίτσες και βλέποντας Netflix». Τράγουδησε με την Angele, παρουσίασε τον Ινιαρίτου ο οποίος έδωσε έναν εξίσου μακροσκελή λόγο που μας χάρισε μια ανεπανάληπτη στιγμή όταν το τηλεοπτικό μοντάζ της τελετής συνέδεσε ένα πλάνο του Ινιαρίτου με ένα άλλο του Μπιλ Μάρεϊ να κλείνει τα μάτια ελπίζοντας σε ένα γρήγορο τέλος. Και δίπλα από την αίθουσα της τελετής, στην δημοσιογραφική προβολή της τελετής, το πρώτο «μπου» του φεστιβάλ ακούστηκε όταν ο Ινιαρίτου ανέβηκε στη σκηνή. Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ κι ο Χαβιέ Μπαρδέμ -που και οι δυο έχουν πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία του προέδρου- κήρυξαν την έναρξη του φεστιβάλ σε άψογα γαλλικά κι ισπανικά. Και μετά ήρθαν τα ζόμπι του Τζιμ Τζάρμους….

cannes 2019 opening ceremony 607 Εντουάρ Μπερ

cannes 2019 opening ceremony 607 Η κριτική επιτροπη επί σκηνής

cannes 2019 opening ceremony 607 Η Ανζέλ τραγουδά!

cannes 2019 opening ceremony 607 O Ινιάριτου σε ένα (στιγμιαίο) διάλλειμα από την ομιλίά του

cannes 2019 opening ceremony 607 Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Χαβιέ Μπαρδέμ κόβουν το νήμα του 72ου Φεστιβάλ


Δείτε εδώ ολόκληρο το κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του 72ου Φεστιβάλ Καννών:


Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 14 ως και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2019 εδώ.