Buzz

«Better Out Than In»: νέο ντοκιμαντέρ από τον Banksy!

στα 10

Mετά το «Banksy: H Τέχνη στο Δρόμο», ο μυστηριώδης street artist ακτιβιστής επιστρέφει με νέο ντοκιμαντέρ, που μας ξεναγεί στην πρόσφατη περιπέτειά του στην Νέα Υόρκη.

«Better Out Than In»: νέο ντοκιμαντέρ από τον Banksy!

«Better Out Than In» είναι μία φράση που έχει καταχωρηθεί στον Γάλλο ζωγράφο Πολ Σεζάν, ο οποίος υποστήριζε ότι όποιο έργο τέχνης κάνεις μέσα στο στούντιο θα είναι πάντα κατώτερο από όσα συμβαίνουν εκτός - στην ίδια τη ζωή. Ο διάσημος Βρετανός, όσο κι ακόμα αγνώστου ταυτότητας, γκράφιτι καλλιτέχνης Banksy ονόμασε έτσι την «έκθεσή» στην Νέα Υόρκη. Το πρότζεκτ «Better Out Than In» τον ήθελε να μετακομίζει τον Οκτώβριο του 2013 στην αμερικανική μητρόπολη, και για έναν ολόκληρο μήνα να ξυπνά τους Νεοϋορκέζους με ένα καθημερινό έργο του - γκράφιτι ή street installation.

UPDATE 4/9: Το νέο ντοκιμαντέρ του Banksy, «Better Out Than In», θα κάνει πρεμιέρα στο ΗΒΟ στις 17 Νοεμβρίου.

Ενας άντρας hustler που κρατά λουλούδια και περιμένει «μάταια» κόσμησε τα ρολά γκέι μπαρ. Stencil παιδιά που κλέβουν το σπρέι από την «απαγορεύεται το γκράφιτι γιατί είναι έγκλημα» πινακίδα. Η φράση «the musical» να κοροϊδεύει το υπάρχον «Occupy Wall Street» σύνθημα του τοίχου. Λαβωμένοι δίδυμοι πύργοι. Το σήμα-κατατεθέν κόκκινο μπαλόνι. Installations που θέλουν έναν τεχνητό κήπο στην καρότσα ενός παρατημένου μηχανοκίνητου τροχόσπιτου. Ή χνουδωτά κουκλάκια (πρόβατα, αγελαδίτσες) να βελάζουν από τις χαραμάδες ψυγείου φορτηγού παρκαρισμένου στο πλέον μοδάτο Meatpacking District. Στημένα δρώμενα όπως ένας πιτσιρίκος λουστράκος που γυαλίζει τα παπούτσια του ομοιώματος του κλόουν των MacDonalds. Ή αυθεντικά έργα του Banksy να πωλούνται για ψίχουλα σε πάγκο στο Central Park.

1

31 έργα σε 31 μέρες και φυσικά ο καλλιτέχνης άφαντος. Σε συνέντευξή του στη Village Voice ομολόγησε ότι «η Νέα Υόρκη για τους graffiti artists στέκεται ως μουτζουρωμένος φάρος: όλοι θέλουν να δοκιμαστούν κάποτε στους δρόμους της».

2

Η κριτική απήχηση ήταν σε γενικές γραμμές θετική. Παρόλο που δημοσίως ο Δήμαρχος Μπλούμπεργκ έκανε δηλώσεις περί «βανδαλισμού» κι ότι «η καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας δεν μπορεί να είναι ποτέ ''τέχνη''», οι περισσότεροι ιδιώτες χάρηκαν και πήραν μέτρα να προστατεύσουν τα έργα του Bansky στους τοίχους τους. Κάποιοι, λίγοι, τα εξαφάνισαν ξαναβάφοντας. Ακόμα πιο ενδεικτικό: νεοϋορκέζοι street artists (όπως ο OMAR NYC) βανδάλισαν πάνω στα έργα του Banksy ("Banksy Go Home"), άλλοι όμως αποκατέστησαν μερικές από τις ζημιές (όταν, για παράδειγμα, κάποιοι έκλεψαν την «απαγορεύεται το γκράφιτι» πινακίδα, οι «Smart Crew», ένα graffiti γκρουπ από το Κουίνς, το αντικατέστησαν με ένα νέο «street art is a crime»).

3

Ο Banksy πόσταρε συνεχώς στην επίσημη ιστοσελίδα του τα έργα του «Better Out Than In», παίρνοντας την ευθύνη τους, καταγράφοντας τις λαϊκές και επίσημες αντιδράσεις. Ομως από ό,τι φαίνεται δεν σταματά εκεί. Πριν από λίγο πόσταρε ένα 3λεπτο trailer που αποκαλύπτει ότι το «Better Out Than In» πρότζεκτ ετοιμάζεται και ως ντοκιμαντέρ. Μετά την επιτυχία του «Banksy: H Τέχνη στο Δρόμο» («Exit Through the Gift Shop»), που έφτασε μέχρι και την πεντάδα των Οσκαρ, ο πιο διάσημος street artist στον κόσμο είναι έτοιμος να αποτυπώσει ξανά τα πολιτικά, καυστικά, εμπνευσμένα συνθήματά του και στην μεγάλη οθόνη. Ανυπομονούμε...

Δείτε το trailer:

.

Διαβάστε ακόμα: