Φεστιβάλ / Βραβεία

Βερολίνο 2014: Κοιτάξτε ποιος κλείνει το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ!

στα 10

Αποφασισμένο και φέτος το Βερολίνο να ξετυλίξει το κόκκινο χαλί του στους μεγάλους σταρ του Χόλιγουντ, κλείνει σε μία αιφνίδια κίνηση ως ταινία λήξης το τελευταίο ντοκιμαντέρ του... Μάρτιν Σκορσέζε. Ετοιμαστείτε λοιπόν!

Βερολίνο 2014: Κοιτάξτε ποιος κλείνει το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ!

Το ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε δεν είναι ακόμα έτοιμο. Ούτε έχει ακόμα επίσημο τίτλο. Εχει όμως παγκόσμια πρεμιέρα: θα είναι η ταινία λήξης του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου. Πόσο πιο λαμπερά μπορεί να κλείσει ένα φεστιβάλ, από το να έχει επί σκηνής της τελετής λήξης του τον σπουδαιότερο και λαμπερότερο εν ζωή αμερικανό σκηνοθέτη;

Λίγες μέρες λοιπόν πριν παραβρεθεί στα Οσκαρ με τον «Λύκο της Wall Street», ο Σκορσέζε θα πεταχτεί στο Βερολίνο για να παρουσιάσει το, άτιτλο μέχρι στιγμής, ντοκιμαντέρ του πάνω στην ιστορία, την εξουσία και την αιχμή ενός αμερικανικού λογοτεχνικού θεσμού: The New York Review of Books, του δίμηνου πλέον περιοδικού (και κάποτε εφημερίδας - μην ξεχνάτε ότι ιδρύθηκε το 1837) που παρουσιάζει συγγραφείς, βιβλία, θεωρητικές μελέτες και έρευνες που φέρουν τις υπογραφές των πιο δυνατών λογοτεχνικών κριτικών της Αμερικής.

Από ό,τι ακούγεται ο Σκορσέζε δεν έχει προλάβει να ολοκληρώσει την ταινία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον διευθυντή προγράμματος του φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ να τον πείσει. Ετσι λοιπόν το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, οι τυχεροί που θα έχουν στα χέρια τους την επίσημη πρόσκληση λήξης, θα μπορέσουν να δουν την παρουσιάση του Σκορσέζε και την work-in-progress κόπια του.

Το ντοκιμαντέρ συνυπογράφει στη σκηνοθεσία ο Ντέιβιντ Τεντέσκι - ο μοντέρ του Σκορσέζε στα μουσικά ντοκιμαντέρ του («George Harrison: Living in the Material World» και «Shine A Light»). Να θυμίσουμε ότι το τελευταίο είχε ανοίξει το Φεστιβάλ Βερολίνου το 2008.

1

Οι σημερινές εκπλήξεις που επιφύλασσε Φεστιβάλ όμως δεν τελειώνουν εδώ. Σε μία παράδοξη, αλλά αποφασιστική κίνηση το τμήμα προγράμματος της Berlinale 2014 ανακοίνωσε ότι θα δείξει τα πρώτα δύο επεισόδια του δεύτερου κύκλου «House of Cards» σ' ένα ειδικό γκαλά. Και πέρσι εκεί είχαμε δει το «Top of the Lake» της Τζέιν Κάμπιον, αλλά ως μίνι σειρά είχε αντιμετωπιστεί αλλιώς.

Αυτή είναι μία ξεκάθαρη κίνηση του Κόσλικ να προσελκύσει σταρς και δημοσιότητα. Αν κατάφερε να κλείσει τους Κέιβιν Σπέισι και Ρόμπιν Ράιτ για το κόκκινο χαλί του event, θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία.

Αλλωστε ο Κόσλικ ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη της Berlinale στο Χόλιγουντ. Φέτος μάλιστα, τη βροντοφώναξε εξ αρχής και με χιούμορ, συνοψίζοντας ολόκληρο το πρόγραμμά του στη φράση: «George Clooney is coming - The entire Berlinale is one big G-spot!»

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2014, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 16 Φεβρουαρίου εδώ