Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2014: Η ζωή δεν είναι σινεμά. Ή τι σημαίνει στ΄ αλήθεια ένα κινηματογραφικό βραβείο

στα 10

Να μερικά ερωτήματα που γεννά η είδηση πως ο νικητής της Χρυσής Αρκτου Ανδρικής ερμηνείας στην περσινή Berlinale, Ναζίφ Μούτζιτς αναζητά άσυλο στη Γερμανία.

Berlinale 2014: Η ζωή δεν είναι σινεμά. Ή τι σημαίνει στ΄ αλήθεια ένα κινηματογραφικό βραβείο

H ταινία του Ντάνις Τάνοβις «An Episode in the Life of an Iron Picker», κέρδισε πέρσι το δεύτερο μεγάλο βραβείο στο Βερολίνου και ο πρωταγωνιστής της, ο μη επαγγελματίας Ρομά ηθοποιός Ναζίφ Μούζιτς, έφυγε από το φεστιβάλ με το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας.

Το φιλμ, ένα μείγμα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ακολουθούσε τον ίδιο και την οικογένειά του στην καθημερινότητά τους και κατέγραφε την ζωή και τα προβλήματά τους. Το φιλμ εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή και το κοινό στο Βερολίνο και μερικούς μήνες αργότερα, θα έφτανε μέχρι τις ενιά ταινίες για το Οσκαρ Ξενόγλωσσου φιλμ.

Ομως η ζωή του Μούτζίς δεν άλλαξε στην πραγματικότητα, ή μάλλον άλλαξε προς το χειρότερο. Οταν επέστρεψε πίσω στην Βοσνία, οι παλιοί του φίλοι και ο κύκλος του πεπεισμένοι ότι ο Μούτζις είναι πια μεγάλος σταρ, σχεδόν τον εξοστράκισαν. Εχασε την δουλειά του -που ήταν να συλλέγει scrap- κι αναγκάστηκε να μαζεύει σκουπίδια για να επιβιώσει. «Δεν μπορούσαμε πια ούτε φαγητό να αγοράσουμε» είπε ο ίδιος σε μια συνέντευξη τύπου που έγινε χτες στο Βερολίνο.

«Η Βοσνία με πρόδωσε» είπε ο ίδιος που πλέον βρίσκεται στη Γερμανία, αναζητώντας άσυλο, αν και η αίτησή του απορρίφθηκε πρόσφατα από την Γερμανική κυβέρνηση. Η Berlinale όμως έσπευσε να βοηθήσει: Ο ίδιος και η οικογένειά του είναι επίσημα καλεσμένοι του φεστιβάλ το οποίο διοργάνωσε έρανο προκείμενου να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσόν για την αμοιβή ενός δικηγόρου, ενώ έχει ήδη αρκετές προσφορές για χρήματα και δουλειές.

Προς το παρόν ο δικηγόρος του κατέθεσε αίτηση για άδεια παραμονής η οποία εξετάζεται, αλλά ο Μούτζιτς λέει πως αν απορριφθεί, θα αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η Βοσνία με πρόδωσε» λέει ο ίδιος «θα προτιμούσα να κρεμαστώ, παρά να γυρίσω πίσω»...

0

0

0

0

Μαθαίνετε τα πάντα για την Berlinale 2014, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται διαρκώς