Με το Φεστιβάλ Ολυμπίας να πρωτοστατεί στο χώρο της παιδικής, εφηβικής ταινίας, η Αθήνα αποκτά και αυτή το δικό της φεστιβάλ με τον εύγλωττο τίτλο «Κατάλληλο κάτω των 18» και προσκαλεί παιδιά, νέους και τις οικογένειές τους σε ένα κινηματογραφικό παιχνίδι που φιλοδοξεί να μεταφέρει τη μαγεία της σκοτεινής αίθουσας σε μια γενιά που φέρει διαφορετικά ερεθίσματα για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε σινεμά, αλλά και να ενισχύσει την παραγωγή ταινιών για παιδιά και νέους εντός συνόρων.
Το πρόγραμμα του 1ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα αποτελείται από περισσότερες από 50 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους (κινούμενα σχέδια και live action, μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ) από περισσότερες από 24 χώρες, σε πάνω από 15 διαφορετικές γλώσσες που θα παρουσιαστούν σε πρώτη πανελλήνια προβολή. Παράλληλα, θα διοργανωθούν εργαστήρια κινηματογράφου, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδραστικές εμπειρίες, παιχνίδια και συζητήσεις με διεθνείς καλεσμένους.
Στο Flix μιλούν για την πρωτοβουλία, το παιχνίδι και το αυστηρό παιδικό κοινό οι συνιδρύτριες του Φεστιβάλ, η παραγωγός Αμάντα Λιβανού και η Καλλιόπη Χαραλάμπους Κριέφ.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.
Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Κατάλληλο Κάτω των 18» είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του. Το πρόγραμμά του αποτελείται από μία επιλογή ταινιών της τρέχουσας χρονιάς που το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά, μικρού και μεγάλου μήκους, animation και live action, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία.
Το φεστιβάλ απευθύνεται πρώτα απ ‘όλα στα παιδιά - οι ταινίες γκρουπάρονται σε ενότητες με βάση την ηλικία, συγκεκριμένα παιδιά 3 έως 6 , 6 έως 9, 9 έως 12 και 12+. Αυτό που όμως τονίζουμε, στους εαυτούς μας και τους συνομιλητές μας, είναι ότι το φεστιβάλ φιλοδοξεί, με το πρόγραμμά του, να καλύψει ένα κενό στην οικογενειακή, διασκέδαση. Η γενιά μας πλέον έχει παιδιά, ή ανήψια, ή βαφτιστήρια, και για εμάς που αγαπάμε το σινεμά και την σκοτεινή αίθουσας, την εμπειρία δηλαδή της θέασης στις συνθήκες για τις οποίες δημιουργήθηκε η κάθε ταινία, είναι σημαντικό να μπορέσουμε να περάσουμε αυτή την αγάπη στα παιδιά που μεγαλώνουμε και αγαπάμε. Εντοπίσαμε ότι υπήρχε ένα κενό σε αυτό, και με βάση αυτό το κενό δουλέψαμε. Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κάτι που έχει μεγάλη ζήτηση. Η ανάπτυξη της ελληνικής παιδικής παραγωγής είναι κάτι που μας απασχολεί και θέλουμε το Φεστιβάλ να παίξει έναν ρόλο και σε αυτό – με ενέργειες και πρωτοβουλίες σε δεύτερο χρόνο.
«Παιδική ταινία» είναι μια ταινία της οποίας η αφήγηση το περιεχόμενο και σε πολλές περιπτώσεις η διάρκεια, μπορεί να γίνει ελκυστική και κατανοητή σε παιδιά, δηλαδή σε ένα κοινό που η αγαπημένη του απασχόληση είναι το παιχνίδι και που σιγά σιγά κατανοεί τον κόσμο και τα ερεθίσματα γύρω το με το αγνό μάτι ενός αθώου. Χωρίς προκαθορισμένες ιδέες γιατί τι είναι «καλό», τι είναι «πετυχημένο», τι είναι αστείο και τι τραγικό. Για το πιο δύσκολο, δηλαδή, κοινό.
H διαφορά ανάμεσα σε ένα παιδικό, εφηβικό και ένα ενήλκο κοινό βρίσκεται στον τρόπο της αφήγησης στο σινεμά, πάντα, και στον τρόπο που κάθε κοινό, παιδικό ή ενήλικο, σινεφιλ ή όχι αντιλαμβάνεται μία αφήγηση. Στην προκειμένη περίπτωση, για το παιδικό κοινό, η αφήγηση βασίζεται περισσότερο στην εικόνα και τον ήχο παρά στην πρόζα, για παράδειγμα, κυρίως σε ταινίες που απευθυνονται στις μικρότερες ηλικίες. Τα παιδιά, τολμούμε να πούμε πως πιθανόν να είναι πολύ δυσκολότερο κοινό από τους ενήλικες μια και ξέρουμε πόσο εύκολα βαριούνται και πόσο έντονα εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους. Δεν έχουν τις ανοχές του ενήλικου κοινού, που μπορεί να βαρεθεί σε μία ταινία αλλά παρόλα αυτά να την απολαύσει. Εξ’ ού και δίνουμε τόση σημασία στην διασκέδαση των παιδιών όση και στην διαπαιδαγώγησή τους – μιλώντας κινηματογραφικά και όχι μόνον.
Στην πρώτη διοργάνωση του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Κατάλληλο Κάτω των 18» θα προβληθούν πάνω από 70 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, από παραπάνω από 20 χώρες. Οι ταινίες είναι πάντα της τρέχουσας χρονιάς και πανελλήνιες πρεμιέρες - αν δεν κάνουμε λάθος καμία απο τις ταινίες που έχουμε μέχρι στιγμής επιλέξει δεν έχει αγοραστεί από κάποιο ελληνικό γραφείο διανομής. Ωστόσο, ελπίζουμε να βοηθήσουμε στην εξέλιξη ενός τέτοιου κοινού στην Ελλάδα, ώστε να έχει νόημα κάποιεςταινίες να βγαίνουν και στις ελληνικές αίθουσες μετά την πρεμιέρα τους, κάτι που μοιάζει αρκετά πιθανό κρίνοντας από την θερμήνανταπόκριση από τους διανομείς που ασχολούνται με ανεξάρτητες ταινίες και τον διάλογο που έχουμε ξεκινήσει μαζί τους.Οι ταινίες επιλέχτηκαν προσεκτικά από την Λουίζ Γιοχάνσεν και την Μάρα Θεοδωροπούλου, φροντίζοντας να πυροδοτούν το ερέθισμα για έναν διάλογο με θέματα όπως η φιλία, η κατανόηση, η περιέργεια, η διαφορετικότητα, η ανοχή, η δύναμη των κοριτσιών, ο πόλεμος, οι οικογενειακές σχέσεις, η δύναμη της θέλησης. Να τονίσουμε επίσης εδώ ότι οι ταινίες θα υποτιτλιστούν και όχι μεταγλωττιστούν – με εξαίρεση τις ταινίες που απευθύνονται στα πολύ μικρά παιδιά που δεν ξέρουν ακόμη να διαβάζουν. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πολυ-πολιτισμικότητα, στην δυνατότητα διαφορετικών ερεθισμάτων και ερεθισμών, και στην εκπαίδευση του αυριανού κοινού στο σινεμά που έρχεται από παντού.
[Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 17:00 στον κινηματογράφο Δαναό, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνει μια ειδική προβολή για τη γνωριμία του κοινού με τη νεοσύστατη διοργάνωση. Θα προβληθεί το «Η Μιράι του Μέλλοντος» («Mirai of the Future») του Μαμόρου Χοσόντα από την Ιαπωνία που έκανε την πρεμίερα του στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών.]
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.