Η 6η διοργάνωση του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας με τίτλο Super Powers – Super Feelings πλησιάζει και φέτος είναι αφιερωμένη στην περιπέτεια του να μεγαλώνεις.
Από τις 13 έως τις 19 Νοεμβρίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και οι κινηματογράφοι Κηφισιά 1 & 2 Cinemax, ΔΑΝΑΟΣ και ΣΙΝΕΑΚ φιλοξενούν τη μεγάλη γιορτή του παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου. Προβολές 91 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους από 32 χώρες που θα μιλήσουν σε παιδιά, εφήβους αλλά και τους γονείς τους, για την αυτοέκφραση, τη διαφορετικότητα και τη χαρά του να είσαι ο εαυτός σου στο υπέροχο ταξίδι προς την ενηλικίωση. Επαιδευτικά εργαστήρια, συμπληρώνουν το παζλ του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ!
Στο Flix μιλάει η διευθύντρια του Φεστιβάλ Καλλιόπη Χαραλάμπους δίνοντας το στίγμα ενός θεσμού που μεγαλώνει και μιας κοινότητας που αναπτύσσεται δημιουργώντας ευαίσθητους θεατές για το μέλλον.
Πώς νιώθετε που το Φεστιβάλ πάει φέτος πρώτη φορά στο σχολείο, στα έξι του χρόνια; Τι θα μάθει και τι θα διδάξει στους θεατές του;
Είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε τη διοργάνωση να μεγαλώνει και κάθε χρόνο να φιλοξενεί περισσότερες ταινίες, εκπαιδευτικά εργαστήρια και καλεσμένους. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τον διδακτισμό σε όλα τα επίπεδα της διοργάνωσης, είτε πρόκειται για εκπαιδευτικά προγράμματα, είτε για το πρόγραμμα ταινιών που παρουσιάζουμε για όλη την οικογένεια. Μαθαίνουμε, όμως συνεχώς από τους νεαρούς μας θεατές και από το κοινό που μας εμπιστεύεται. Τα παιδιά και οι νέοι που παρακολουθούν τις ταινίες του Φεστιβάλ, είναι πολύ εξοικειωμένοι με το οπτικοακουστικό περιεχόμενο και η κριτική τους ματιά, μάς βοηθάει να ανακαλύπτουμε τις τάσεις
Τι διαφορετικό έχει φέτος το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας;
Για πρώτη φορά φέτος, και οι επτά (7) χώροι διοργάνωσης πλαισιώνονται και από εκπαιδευτικά εργαστήρια, στο κέντρο της πόλης, στην Κηφισιά και στον Πειραιά γιατί είδαμε τις προηγούμενες χρονιές ότι υπήρχε μία ανάγκη και φροντίσαμε να την εξυπηρετήσουμε.
Επίσης, το κινηματογραφικό πρόγραμμα είναι πιο πλούσιο από ποτέ, με περισσότερες επιλογές για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Παράλληλα, εγκαινιάζουμε την πρωτοβουλία ATHICFF for Professionals που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ξενοδοχείο Stratos Vassilikos Athens και πρόκειται για μια δράση που απευθύνεται σε σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς του οπτικοακουστικού χώρου, με στόχο την ενίσχυση και εξωστρέφεια της παραγωγής παιδικού και εφηβικού περιεχομένου στη χώρα μας. Περιλαμβάνει σεμινάρια και εργαστήρια για σεναριογράφους και σκηνοθέτες, παρουσιάσεις καλών πρακτικών συμπαραγωγής – με εστίαση στις συμπαραγωγές χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις δικτύωσης μεταξύ Ελλήνων παραγωγών παιδικού περιεχομένου και Ευρωπαίων συναδέλφων τους και sales agents με στόχο την προώθηση της συνεργασίας.
One in a million
Buffer Zone
Ποια είναι τα highlights του προγράμματος;
Σταθερά στο πρόγραμμά μας, η ενότητα - αφιέρωμα στο Περιβάλλον - Green - μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες ενότητες που περιλαμβάνει ταινίες που περνούν στα παιδιά οικολογικά και φιλοζωικά μηνύματα.
Επίσης, η ενότητα «Η γειτονιά μας» περιλαμβάνει ταινίες που μας ανοίγουν ένα παράθυρο στις γειτονικές μας χώρες και φωτίζουν όσα συνδέουν τους λαούς. Φέτος το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με ταινίες από την Κύπρο, το Κόσοβο και την Τουρκία.
Θα ήθελα να αναφερθώ ειδικά στο πρόγραμμα για τους εφήβους. Στην ενότητα Teens’ Picks, οι σινεφίλ έφηβοι της B΄ και Γ΄ Γυμνασίου επέλεξαν πέντε (5) ταινίες που αγγίζουν μια ευρεία θεματολογία από το στρατό ως τα social media. Στα Greek Shorts παρακολουθούμε στιγμιότυπα της εφηβείας μέσα από το σκηνοθετικό φακό ξεχωριστών φωνών της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην ταινία One in A Million (Χόγια Τομ, Γερμανία, 85’, 2022) οι ψηφιακές πλατφόρμες που μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση γίνονται κίνητρο ενδυνάμωσης για δύο νέα κορίτσια που ζουν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και στο Along the Way (Mάικε ντε Γιονγκ, Ολλανδία, Ελλάδα, 2022), μία ταινία που γεννήθηκε από την εθελοντική δουλειά της σκηνοθέτιδας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Μόρια της Λέσβου, όπου γνώρισε τις Αφγανές δίδυμες που ρίσκαραν τα πάντα για να περάσουν στην Ευρώπη και να πραγματοποιήσουν τα καλλιτεχνικά όνειρά τους. Η αδελφική τους σχέση, αλλά και η αποφασιστικότητά τους, τους έδωσαν κουράγιο να ξεπεράσουν τις κακουχίες, τις παρανομίες και τα εμπόδια που συνάντησαν σε κάθε τους βήμα, αναζητώντας ταυτόχρονα την υπόλοιπη οικογένειά τους σε αυτή τη συγκινητική αληθινή ιστορία θα αγαπήσει και το ενήλικο κοινό του Φεστιβάλ. Η ταινία θα προβληθεί, παρουσία της σκηνοθέτιδας.
Βλέπετε ήδη καρπούς (γέννηση νέου κοινού, ταινίες για παιδιά από Ελλάδα) από τα πέντε αυτά χρόνια του Φεστιβάλ; Δημιουργείται μια κοινότητα που πλέον πορεύεται και ενηλικίωνεται μαζί με το Φεστιβάλ;
Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε μία σχετική κινητικότητα στην ανάπτυξη οπτικοακουστικού περιεχομένου για παιδιά και νέους, την οποία προσπαθούμε να τονώνουμε με δράσεις όπως τον Διαγωνισμό Ανάπτυξης Σεναρίου σε συνεργασία με το Cinekid, όπου ο νικητής λαμβάνει μια υποτροφία από το ATHICFF για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα Cinekid Script Lab. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία ATHICFF for Professionals που στοχεύει να ενθαρρύνει την εγχώρια κινηματογραφική κοινότητα να στραφεί στο παιδικό κοινό, τους αυριανούς θεατές τους οποίους φροντίζουμε με το Φεστιβάλ να τους κρατάμε κοντά στις αίθουσες και να καλλιεργούμε την αγάπη τους για το σινεμά.
Πόσο χρόνων πρέπει να είναι κάποιος και τι χρειάζεται κανείς να φέρει μαζί του για να έρθει στο Φεστιβάλ;
Οι προβολές μας ξεκινούν από τις πολύ μικρές ηλικίες. Μπορεί ένα παιδί να μπει στην αίθουσα από 2 ή 3 ετών και το πρόγραμμα για αυτή την ηλικακή ομάδα είναι ένας φανταστικός κόσμος ανακάλυψης και διασκέδασης με αξιολάτρευτους χαρακτήρες, μαγικές περιπέτειες μουσική και τραγούδι. Υπάρχουν όμως και οι ειδικές προβολές Baby & Me που απαντούν σε αυτή την ερώτηση: "Πόσο ετών πρέπει να είναι ένα παιδί για να δει την πρώτη του ταινία;" Η απάντηση είναι: "Εξαρτάται από τις συνθήκες." Το Φεστιβάλ προσφέρει την πρώτη κινηματογραφική εμπειρία σε βρέφη, μωρά και παιδιά έως 3 ετών μέσα από προβολές ειδικά σχεδιασμένες για αυτές τις ηλικίες. Με φόντο ένα πρόγραμμα κινουμένων σχεδίων σύντομης διάρκειας, τα μωρά θα μπορούν να μπουσουλήσουν, να περπατήσουν ή να τρέξουν σε μια διαμορφωμένη αίθουσα με μαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισμό και χαμηλό ήχο.Τι να φέρει μαζί του; Διάθεση για διασκέδαση, ανοιχτή καρδιά και μυαλό ;-)
Συνδεθείτε με το Φεστιβάλ, ακολουθώντας τις συχνές ενημερώσεις σε Facebook, Instagram και φυσικά την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.
Το 6ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe Media, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.