Industry

Κορίτσια, έφυγε ο Μπάρκουλης

στα 10

Στην ηλικία των 80 έφυγε από τη ζωή ένας από τους ωραιότερους άντρες της ελληνικής οθόνης κι ένας από τους εμβληματικούς ηθοποιούς μιας ολόκληρης γενιάς.

Κορίτσια, έφυγε ο Μπάρκουλης

Λίγες μέρες μετά τα ογδοηκοστά γενέθλιά του, με ήδη επιβαρυμένη υγεία, έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο ένας από τους διασημότερους και πιο αγαπημένους Ελληνες ζεν πρεμιέ του '60, ο άνδρας που ενέπνευσε μια ολόδική του ποπ έκφραση - γιατί το «κορίτσια, ο Μπάρκουλης!» δεν θα ξεχαστεί για πολλές ακόμα δεκαετίες.

μπάρκουλης 607

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936 και σπούδασε υποκριτική. Στα είκοσι έπαιξε για πρώτη φορά στο θεάτρο κι αμέσως μετά, το 1957, στο σινεμά, στην «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Κώστα Αδρίτσου, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η ζωή του ήταν τόσο θυελλώδης όσο τα πάθη που ξυπνούσε η γοητεία του, όσο πληθωρική ήταν η παρουσία του, άλλο τόσο ήταν κι σχέση του με το αλκοόλ, οι βίαιες ερωτικές ιστορίες του.

μπάρκουλης 607

Εζησε για λίγα χρόνια στην Αμερική, όπου δοκίμασε επαγγελματικά και το τραγούδι, ενώ πλησίασε να διεκδικήσει και τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ, αλλά τον κράτησαν πίσω τα αγγλικά του.

Στην κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε σε πάνω από εκατό ταινίες, από μελοδράματα ως κωμωδίες και ρομαντικές κομεντί, δίπλα σε πρωταγωνίστριες σαν την Τζένη Καρέζη και την Αλίκη Βουγιουκλάκη - αξέχαστος θα μείνει σε φιλμ σαν τα «Κοινωνία ώρα Μηδέν» (1966) , «Κοντσέρτο για Πολυβόλα» (1967), «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), «Η Μουσίτσα» (1959), «Το Δόλωμα» (1964), «Τζένη Τζένη» (1965), «Ησαΐα μη Χορεύεις» (1969), «Μια Tρελή Tρελή Sαραντάρα» (1970) και η «Θεία μου η Xίπισσα» (1970).

Η κινηματογραφική του καριέρα, βέβαια, απλώθηκε σε περισσότερες δεκαετίες, ως το υπέροχο «Μ' Αγαπάς;» του Γιώργου Πανουσόπουλου του 1989, αλλά και το «Αλέξανδρος και Αϊσέ» του Δημήτρη Κολλάτου του 2002.

μπάρκουλης 607

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης παντρεύτηκε τρεις φορές, απέκτησε τρία παιδιά κι ένα δικαίωμα στους ελληνικούς κινηματογραφικούς θρύλους.

Θυμηθείτε την απόλαυση που χάρισε στο ελληνικό κοινό, ως υποψήφιος βουλευτής Νίκος Μαντάς, στο «Τζένη Τζένη»