Η Αμυγδαλιά είναι ένα δέντρο που ανθίζει λίγο πριν την άνοιξη. Είναι επίσης η λέξη πουστοιχειώνει ένα παιδί, όταν πρωτοφτάνει στην Eλλάδα. Σε ένα μέρος που συχνά θυμίζει καρτ-ποστάλ, άνθρωποι, μέρη και πράγματα συναντιούνται και αποχωρίζονται όπως σε ένα όνειρο.Φωνές γυναικών πλέκονται μεταξύ τους καθώς επιχειρείται να εφευρεθεί μια νέα γλώσσα μέσααπό τοπία και χειρονομίες, αναδεικνύοντας απροσδόκητες πτυχές στην έννοια της ελληνικότητας και της Ξένης. Φευγαλέες περφόρμανς, παραλίες, χωράφια, αμυγδαλιές και τσολιάδες σχηματίζουντο αλφαβητάρι μιας προσωπικής γλώσσας που διερευνά τα σύνορα γύρω μας και μέσα μας.
Η «Αμυγδαλιά», το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Χριστίνας Φοίβη που πειραματίζεται φέρνοντας στο σύγχρονο ντοκιμαντέρ την περφόρμανς, το παιχνίδι, το πείραμα, εξερευνώντας τι σημαίνει σήμερα να θεωρείσαι «ξένο σώμα« μέσα από το βίωμα, υφές, σύμβολα και τοπία, έκανε τη διεθνή της πρεμιέρα το 2019 στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ συνέχισε με προβολές στις 25ες Νύχτες Πρεμιέραςτο περασμένο φθινόπωρο, στο Athens Museum of Queer Arts (AMOQA), στο Athens MarathonFilm Festival κ.ά.
Πρόσφατα διακρίθηκε ως υποψήφια ταινία για Βραβείο Καλύτερης ΠειραματικήςΤαινίας, Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ (Γιάννης Λάσκαρης, Χριστίνα Φοίβη) και Βραβείο Best of Festστα Prisma Independent Film Awards στη Ρώμη, ενώ συμμετείχε επίσης στα Βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μαζί με ταινίες από όλο τον κόσμο, αναδείχθηκε σεπρόσφατη λίστα του Hyperallergic με σύγχρονες προσεγγίσεις στο πειραματικό σινεμά και videoart.
Η Χριστίνα Φοίβη, απόφοιτος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίουτης Νέας Υόρκης (NYU), έχει στο ενεργητικό της εκθέσεις και πειραματικές ταινίες ενώ η δουλειάτης έχει παρουσιαστεί στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο Flux Factory της ΝέαςΥόρκης αλλά και στο Le Magazine του Μουσείου Jeu de Paume στο Παρίσι.
Για την «Αμυγδαλιά» λέει:
Ξεκίνησα την Αμυγδαλιά το 2011 και την ολοκληρώσαμε το 2019. Από τον ενικό γίναμεπληθυντικός, γιατί σταδιακά η «Αμυγδαλιά» έγινε ένα συλλογικό έργο και δημιούργημα πολλώνανθρώπων. Από το 2011 έχουν αλλάξει πολλά και λίγα όσον αφορά στους τρόπουςπεριθωριοποίησης ανθρώπων που ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ονομάζει «Ξένους» και «Ξένες». Επιθυμία μου μέσα από την ταινία ήταν να εκφραστούν - με βιωματικό λόγο και απρόσμενεςεικόνες και ήχους - οι πολλαπλοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορεί κάποιο άτομο ναθεωρείται «ξένο σώμα» κάπου. Οχι απαραίτητα λόγω μετακίνησης, μετανάστευσης ή γεωγραφικήςαπόστασης από το μέρος που γεννήθηκε. Αλλά και σε μέρη που μοιάζουν οικεία, στη γειτονιά πουμεγάλωσες, στην οικογένεια, στο σπίτι που ζεις. Η «Αμυγδαλιά» διερωτάται: Μπορεί μία ταινία ναείναι σαν μία φωλιά;
Η «Αμυγδαλιά» θα προβληθεί σε μια ειδική βραδιά, το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020 στις 21.00 στο θερινό κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, ΣταθμόςΒικτώρια). Η ταινία θα προβληθεί στα ελληνικά με αγγλικούς υποτίτλους. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με την ομάδα παραγωγής της ταινίας,την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής («Οι αγώνες μας σήμερα»), την δημιουργό ντοκιμαντέρ Αλεξάνδρα Σαλίμπα («Χειροποίητο Σινεμά και Αυτοσχεδιασμός»)και την περφόρμερ-σκηνοθέτης-ερευνήτρια Αννα Τζάκου - ομάδα Γεωποιητική («Το γυναικείο βλέμμα ως μεθοδολογία δημιουργικής παραστατικής/ κινηματογραφικήςδιαδικασίας») και το κοινό. Η βραδιά θα κλείσει με acoustic live jam session και πάρτι με την ομάδα κρουστών Sembe.
Προμηθευτείτε ηλεκτρονικά τα εισιτήριά σας εδώ και ακολουθήστε το Facebook Εvent της προβολής για περισσότερες πληροφορίες.
Αμυγδαλιά | Eτος Παραγωγής: 2019 | Έγχρωμο | Διάρκεια: 80’Σενάριο – Φωτογραφία – Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Χριστίνα Φοίβη | Μοντάζ: ΓιάννηςΛάσκαρης, Χριστίνα Φοίβη | Ηχητικός Σχεδιασμός – Μίξη: Βάλια Τσέρου | Color Grading:Μάνος Χαμηλάκης | Image Post Production: Studio 235 | Executive Producer: Φαίδρα Βόκαλη | Εμφανίζονται - Με τις φωνές των: Άννα Βαφειάδου, Lauretta Macauley, Zandile Ngubane, GertaDyle, Nur Sheikh, Έλενα Στεφανοπούλου, Χριστίνα Φοίβη, Saeid Ghasemi, Steve Oregie, ΣοφίαΘωμοπούλου, Wael Habbal, Κώστας Καρακέπελης, Δώρα Μπαμπαλή, Μαγδαληνή Κρυσταλλινού| Το σενάριο συνδιαμορφώθηκε με την συνεργασία των Άννα Βαφειάδου, Lauretta Macauley,Zandile Ngubane, Gerta Dyle, Rachyd Retch, Nur Sheikh, Νατάσα Σέγκου, ΈλεναΣτεφανοπούλου, Χριστίνα Φοίβη | Eρευνα: Lynn Edmonds, Άννα Βαφειάδου, Χριστίνα Φοίβη | Τεχνική υποστήριξη εκδήλωσης: Δέσποινα Καλογιάννη, Σοφία Θωμοπούλου, ΑλεξάνδραΘωμοπούλου. | Μία παραγωγή της Scribble Films σε συμπαραγωγή με την Marni Films και με την υποστήριξητου Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.