Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας Αγών 2022 δίνει νόημα στο παρόν

στα 10

Από τις 10 ως τις 16 Μαΐου, το Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας Αγών συνδέει το παρελθόν με το παρόν, με τον πιο γοητευτικό τρόπο.

Flix Team
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας Αγών 2022 δίνει νόημα στο παρόν

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας Αγών - ένας θεσμός 25 χρόνων - με θεματικό τίτλο Οικουμενική Κοινότητα πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 10 ως και τις 16 Μαΐου 2022.

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αγών εδώ

Πρόκειται για τη διοργάνωση που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η σκηνοθέτης Μέμη Σπυράτου και υλοποιείται από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού Οδύσσεια σε συνεργασία με τη Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείον Ελληνικό Τμήμα (ICOM). Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος από 10 έως 15 Μαΐου 2022 ενώ η Απονομή των Βραβείων θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», στις 16 Μαΐου 2022, όπου η Μαρία Φαραντούρη στον Αστερισμό της Ανδρομέδας ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο αφιερώνεται το Φεστιβάλ.

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ τελεί υπό τις ύψιστες Αιγίδες της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ε.Ο.Τ. της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Στο 11o Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας Αγών, 58 ταινίες από 15 χώρες θα διαγωνιστούν για τα θεσπισμένα βραβεία. Το βραβείο για τη Συνολική Προσφορά του στον Κινηματογράφοαπονέμεται στον οικουμενικό Ελληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Το Φεστιβάλ Αγών, επιπλέον, τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ εκτίθενται έργα της Καίτης Μαυρομμάτη με τίτλο Αλεξάνδρεια-Αθήνα, στο φουαγιέ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

αγών το εσωτερικό βουνό «Το Εσωτερικό Βουνό» του Μικέλε Σαμάρκο

Λίγα λόγια για τον «Αγώνα»

Η Μέμη Σπυράτου το 1995, εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός διετούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας στην Ελλάδα, έπειτα από τρεις βραβεύσεις της σε αρχαιολογικά φεστιβάλ του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο). Θεώρησε πως είναι εθνικό ζήτημα η δημιουργία ενός αντίστοιχου φεστιβάλ στην Ελλάδα, χώρα συνυφασμένη με την ίδια την έννοια της αρχαιολογίας, στην οποία δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο, ειδικά τη στιγμή που η Ευρώπη έσφυζε από φεστιβάλ ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Eλβετία, κ.ά.).

H Πρώτη Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου - Αγών, πραγματοποιήθηκε το 1996, κυρίως χάρη στην έμπρακτη στήριξη της Λένας Σαββίδη και της αρχαιολόγου Αννας Λαμπράκη, εκδότριας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες». Στα 25 χρόνια της πορείας του, ο Αγώνας εξελίχθηκε σε θεσμό όχι απλώς πανελλαδικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας. Το αποδεικνύουν οι συνεργασίες με σημαντικούς φορείς (National Gallery of Art-Washington, Goethe Institut, Πρεσβεία της Γαλλίας, Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, κ.ά.) και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και της επιστήμης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η προβολή ταινιών από μεγάλα δίκτυα (BBC, RAI, ARTE, ZDF και φυσικά ΕΡΤ και ΡΙΚ), αλλά και η μεγάλη αποδοχή από το ευρύ κοινό που ακολουθεί πιστά τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια.

ιχνος του χρόνου «Το Ιχνος του Χρόνου» της Διονυσίας Κοπανά

H θεματολογία του φεστιβάλ είναι η αρχαιολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου: Αρχαιότητα, Μεσαίωνας, λαϊκές τέχνες, παραδόσεις, βιομηχανική αρχαιολογία, η πολιτιστική κληρονομιά, η καταγραφή του κάθε κόσμου, που νομοτελειακά χάνεται, το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά κι από όλον τον κόσμο, ανθρώπους-ονειρευτές μιας καλύτερης ζωής.

«Η λεγόμενη αρχαιολογική ταινία δεν πραγματεύεται μόνο την έρευνα, τις ανασκαφές, τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων και τα μνημεία που δημιούργησαν οι άνθρωποι,» επισημαίνει η Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Μέμη Σπυράτου, «αλλά τις συνθήκες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κάθε εποχής. Είναι πολυσύνθετο έργο με επιστημονικές, κοινωνικές, πολιτικές, κυρίως όμως ανθρωπολογικές λεπτομέρειες. Και δεν αφορούν τον άνθρωπο συγκεκριμένου γεωγραφικού τόπου και χρόνου, αλλά τον άνθρωπο απανταχού, την "οικουμενική Κοινότητα".»

Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει τα θεσπισμένα βραβεία του Αγώνα, στις 16 Μαΐου 2022, στο ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", απαρτίζουν, αλφαβητικά, οι Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης, Νταρίο ντι Μπλάζι, αρχαιολόγος, πρώην διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας της Φλωρεντίας, Ιταλία, Ναζίμ Γκιουβελόγλου, παραγωγός-σκηνοθέτης, Τουρκία, Κώστας Γαβράς, σκηνοθέτης, Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης, Νίκος Καλτσάς, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Λαντά Λάουρα, αρχαιολόγος, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Σπλιτ, Κροατία, Αννα Νταλάρα, εκδότης-παραγωγός συναυλιών, Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης, Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Αγών, Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αγών εδώ

info | Διεθνές Φεστιβάλ Αγών | 10 - 15 Μαΐου 2022

Ταινιοθήκη της Ελλάδος - Κιηματογράφος Λαΐς
Μ. Αλεξάνδρου 136 | τηλ. 210 3609695
Ωρες προβολών:
10 - 11 - 12 - 13/5, ώρα 16.30
14 - 15/5, ώρα 10.00
Τιμές εισιτηρίων: Ημερήσιο (DAYPASS) Κανονικό 7 € | Ημερήσιο (DAYPASS) Ειδικό μειωμένο : 5€ (Φοιτητικό, ανέργων, 65+)
Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr
Περισσότερες πληροφορίες: agonfestival.com

αγών πόστερ