Μονομαχία

Duel

Στίβεν Σπίλμπεργκ

ΚΡΙΤΙΚΗ 25 APR 2011

7 στα 10

Η πρώτη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ένα αγωνιώδες κυνηγητό που, είτε θεαθεί ως αλληγορία για την ταξική πάλη, είτε ως ταινία καταδίωξης, παραμένει συναρπαστική, 40 χρόνια μετά τη δημιουργία της.

Μονομαχία: Πίσω μου σ' έχω σατανά!

Ενας επιχειρηματίας διασχίζει με το αυτοκίνητό του την έρημο της Καλιφόρνια, για να πάει σε κάποια επαγγελματική συνάντηση. Στο δρόμο προσπερνά ένα τεράστιο, αργοκίνητο φορτηγό. Η τόσο απλή και, ταυτόχρονα, τόσο «αλλαζονική» κίνησή του θα τον καταστήσει θήραμα του οργισμένου φορτηγατζή και θα πυροδοτήσει μια καταδίωξη χωρίς έλεος.

Εχοντας στο βιογραφικό του μικρού μήκους ταινίες και επεισόδια τηλεοπτικών σειρών, ο 25χρονος Στίβεν Σπίλμπεργκ δοκιμάζει τη φαντασία και τη σκηνοθετική του ικανότητα σε κάτι μακρύτερο! Η «Μονομαχία» παρουσιάζεται αρχικά ως τηλεταινία στο κανάλι ABC, τραβά την προσοχή και μετατρέπεται σε μια μεγαλύτερη βερσιόν για τον κινηματογράφο.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σκηνοθέτη που τόσο θ’ αγαπήσουμε βρίσκονται ήδη εκεί: η ιστορία του συμβατικού «ανθρωπάκου», η ισορροπία μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, η απεριόριστη Americana, η πάλη άνισων δυνάμεων, η απόλαυση του κινηματογράφου ως παιχνίδι και, πάνω απ’ όλα, κάτι που απέδειξε στα «Σαγόνια του Καρχαρία», η αριστοτεχνική σκηνοθεσία του ελοχεύοντος τρόμου, σ’ ένα περιβάλλον απόλυτα ρεαλιστικό.

Μεγαλύτερο πλεονέκτημα, που αναγνωρίζει κανείς ακόμα περισσότερο σ’ αυτήν, την 40ή επέτειο δημιουργίας της ταινίας, είναι ότι αν απογυμνωθεί από τη σφραγίδα της πρώτης ταινίας ενός σπουδαίου σκηνοθέτη, παραμένει ένα απολαυστικό θρίλερ που βλέπεται με μια κοντοκομμένη ανάσα!

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.