Buzz

Καναδός σκηνοθέτης συλλαμβάνεται εν μέσω χάους στο Κάιρο

of 10

Πιο σκληρή από οποιαδήποτε κινηματογραφική φαντασία, η πραγματικότητα στην Αίγυπτο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες μετράει ήδη περισσότερους από 800 νεκρούς και αναδεικνύει το πρόσωπο μιας χώρας σε βαθύ διχασμό. Ανάμεσα στους χιλιάδες συλληφθέντες και ο Καναδός σκηνοθέτης Τζον Γκρέισον.

Καναδός σκηνοθέτης συλλαμβάνεται εν μέσω χάους στο Κάιρο

Η είδηση της σύλληψης ενός σκηνοθέτη, σε μια Αίγυπτο που τις τελευταίες ημέρες φλέγεται από το φανατισμό και το χάος αφήνοντας ως σημάδια της επικίνδυνα απρόβλεπτης εξέλιξης των ταραχών, θανάτους, συλλήψεις και ένα κινούμενο χάος, ίσως δεν είναι σημαντική. Είναι, όμως, ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και της πραγματικά ανεξέλεγχτης τροπής που έχουν πάρει τα επεισόδια σε διεθνές επίπεδο.

Ο Τζον Γκρέισον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο, ανοιχτά γκέι και ενεργός ακτιβιστής (βραβευμένος το 2009 στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου με το Teddy Award Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το «Fig Trees») για δημοκρατικές διεκδικήσεις σε όλον τον κόσμο αλλά και διάσημος για την άρνηση του να προβάλλει ταινία του στο Φεστιβάλ του Τορόντο ως μέλος της κίνησης μποϋκοτάζ του Ισραήλ, βρέθηκε στο Κάιρο μαζί με τον γιατρό Τάρεκ Λουμπάνι στο δρόμο προς τη Γάζα.

2 Τζον Γκρέισον

Ο Λουμπάνι, ενεργός ακτιβιστής και αυτός και ιδρυτικό μέλος της συνεργασίας του Καναδά με τη Γάζα προκειμένου γιατροί από τον Καναδά να ταξιδεύουν στην περιοχή προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες, βρισκόταν ήδη στην περιοχή βοηθώντας τους τραυματίες από τις συγκρούσεις και ο Γκρέισον έφτασε στην πόλη της Αιγύπτου προκειμένου να καταγράψει την προσπάθειά του (στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο και του Νοσοκομείου της Αλ-Σίφα), αλλά και να ταξιδέψει μαζί του μέχρι τη Γάζα.

Μετά από ένα σύντομο τηλεφώνημα του Λουμπάνι στον σύνδεσμό του με τον Κανάδά πως έχουν συλληφθεί, τα ίχνη τους χάθηκαν. Μέχρι και αυτή τη στιγμή, κανείς δεν ξέρει που ακριβώς βρίσκονται οι δύο άντρες, παρά τις προσπάθειες φίλων και μελών των οικογενειών τους σε στενή συνεργασία με την καναδική κυβέρνηση και την πρεσβεία του Καναδά στο Κάιρο.