Buzz

«Gastarbeiter 2.0.» Ενα ντοκιμαντέρ για την σύγχρονη μετανάστευση στο Goethe Institut

of 10

Το φιλμ του Κώστα Αργυρού που προβάλλεται στις 16.09 εξερευνά την γοητεία του Βερολίνου στους σύγχρονους νεο-μετανάστες και την πραγματικότητα πίσω από αυτή.

«Gastarbeiter 2.0.» Ενα ντοκιμαντέρ για την σύγχρονη μετανάστευση στο Goethe Institut

Προφανώς η γοητεία του Βερολίνου δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της Ελλάδας, αφού η Γερμανική μητρόπολη αποτελεί εδώ και χρόνια, όπως το είχε κάνει και στο παρελθόν, ένα αληθινό πολυπολιτισμικό χωνευτήρι, μια κυψέλη ιδεών και ανθρώπων.

«Το Βερολίνο είναι φτωχό αλλά είναι σέξι» είχε πει κάποτε ο δήμαρχός του, Κλάους Βόβεραϊτ και δεν χρειάζεται παρά μόνο μια επίσκεψη στην πόλη για να ανακαλύψεις την αλήθεια αυτής της δήλωσης. Μια αλήθεια που ασπάζονται νέοι από ολόκληρο τον κόσμο, μα τα τελευταία χρόνια, ακόμη περισσότεροι από τον οικονομικά ταλαίπωρο ευρωπαϊκό νότο, ανάμεσά τους φυσικά κι από την Ελλάδα.

Ανέκαθεν υπήρξε γοητευτικός προορισμός «για μια καινούρια αρχή», υπήρξε φτηνό, γεμάτο ευκαιρίες, πρόθυμο να σε αποδεχτεί, έτοιμο να σε συγχωρήσει. Ομως σήμερα, δεν είναι πλέον προορισμός ονειροπόλων και ρομαντικών, ηδονιστών ή ανθρώπων που αναζητούν την περιπέτεια, μα ανθρώπων που αναγκάζονται να φύγουν από την χώρα τους -εν προκειμένω την Ελλάδα-, λόγο της έλλειψης ευκαιριών και της καλπάζουσας ανεργίας.

Καθόλου τυχαία, οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στο δημιουργικό, παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, είναι μετανάστες με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και δεξιότητες, ακριβώς αυτοί που θα χρειάζονταν να μείνουν πίσω.

Πριν από ένα περίπου χρόνο ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στο Βερολίνο και συνάντησε νέους Ελληνες, που έφτασαν εκεί τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι από αυτούς τα έχουν καταφέρει, κάποιοι άλλοι όμως είναι ακόμα σε αναζήτηση μιας “χρυσής ευκαιρίας”. Και κάποιοι, που αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τα βρήκαν, έχουν ήδη πάρει το δρόμο της επιστροφής.

Το «Gastarbeiter 2.0» που μπορείτε να δείτε και πιο κάτω, αποτελεί τον καρπό αυτού του ταξιδιού κι εκείνης της έρευνας, όμως η βραδιά που διοργανώνει το Goethe Institut την Δευτέρα 16.09.2013 στις 20.00, αποτελεί μια ευκαιρία να δούμε ξανά την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί, έναν χρόνο μετά.

Μετά την ταινία θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση, που θα συντονίσει ο Κώστας Αργυρός με θέμα τη “διαρροή εγκεφάλων” και με ζωντανές συνδέσεις μέσω skype με κάποιους από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, οι οποίοι θα μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους ένα χρόνο μετά.

Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι Λόης Λαμπριανίδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και Κατερίνα Φλάκα, Διαχειρίστρια Δικτύου EURES (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Απασχόλησης) στην Ελλάδα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Info:

  • Gastarbeiter 2.0. του Κώστα Αργυρού
  • Προβολή και ανοικτή συζήτηση
  • 16/09/2013, 20:00
  • Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα
  • Είσοδος ελεύθερη
  • Τηλ.: +30 210 3661 000
  • progr@athen.goethe.org