Industry

Filmschool presents...

of 10

Λίγο πριν ξεκινήσει το νέο σεμινάριο του FilmSchool, στις 4 Νοεμβρίου, βλέπουμε 14 δουλειές σπουδαστών των προηγούμενων χρόνων!

Filmschool presents...

Το FilmSchool είναι μια Σχολή Κινηματογράφου σεμιναριακής κατεύθυνσης με εντατική πρακτική εξειδίκευση. Κάθε χρονιά οι συμμετέχοντες σκηνοθετούν τρία κινηματογραφικά project και μία μικρού μήκους ταινία ως τελικό project. Παράλληλα, εκπαιδεύονται και συμμετέχουν στις παραγωγές των συμφοιτητών τους στα υπόλοιπα πόστα παραγωγής (διεύθυνση φωτογραφίας, βοηθός σκηνοθέτη, διεύθυνση παραγωγής, ηχοληψία, σκηνογραφία και ενδυματολογία, μοντάζ). Κάθε έτος παρακολουθούν μια πληθώρα από masterclasses από σημαντικούς, σύγχρονους δημιουργούς του ελληνικού Κινηματογράφου, κυρίως σκηνοθετών και ηθοποιών αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες καλλιτεχνικές ιδιότητες (διεύθυνση φωτογραφίας, σκηνογραφία, μοντάζ, κάστινγκ, sound design, color correction, μουσική για τον κινηματογράφο, SFX και VFX).

Διαβάστε περισσότερα για το νέο πρακτικό σεμινάριο σκηνοθεσίας του Filmschool εδώ

Το νέο σεμινάριο του FilmSchool, για το έτος 2023/24, ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου. Μπορείτε εδώ να βρείτε όλες τις πληροφορίες για την εγγραφή σας. Αλλά για... ακόμα καλύτερη προετοιμασία, παρακάτω βλέπουμε 14 ενδεικτικά παραδείγματα από ταινίες μικρού μήκους και projects σπουδαστών από τα σεμινάρια προηγούμενων ετών και διαβάζουμε τη σκέψη τους.


«Hit N Run» - Αποστόλης Γκανάτσιος (project)

Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της βίας και της αύξησής της στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική εποχή μας, το «HIT N' RUN» είναι ένα μονοπλάνο διάρκειας τριών λεπτών που στοχεύει να απεικονίσει τον τρόπο με τον οποίο κάποιες κοινωνικές ομάδες λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο παρανομίας και ανομίας. Η ταινία επιλέχθηκε και θα προβληθεί στο φεστιβάλ One Take Film Festival 2023 στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.


«Edge» - Ολυμπία Βλασσοπούλου (project)

Οταν το σήμα ασθενεί, αποσυνδεδεμένοι από τον κόσμο γύρω, παγιδευμένοι σε ένα διάπλεγμα εσωτερικών σκέψεων, τι έχει πραγματική υπόσταση; Επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις και σκέψεις αναδεικνύουν το βάθος της ανάγκης μιας γυναίκας που αναζητά ουσιαστική σύνδεση. Είναι η ύλη που καθιστά την επικοινωνία και τη συζήτηση πιο σημαντικη, ή αντίστροφα; Τι συμβαίνει όταν η σύνδεση χάνεται;


«Bikini Kill» - Δάφνη Αληχοντζώτη (project)

Ψάχνοντας ένα λυτρωτικό τέλος, αποφάσισα να το δημιουργήσω μόνη μου (και με λίγη βοήθεια). Δεν ξέρω αν είναι ακραίο, πάντως σίγουρα είναι μυθοπλασία.


«Ιάνειρα» - Κλαίρη Γραμματίκη (project)

Η ιστορία του πρότζεκτ αυτού ξεκίνησε από ένα όνειρο. Δουλεύοντας πάνω σε κάποια άλλη άσκηση βρέθηκα μπροστά σε ένα εξαιρετικά κινηματογραφικό location, που έδενε πολύ όμορφα με την αίσθηση του ανοίκειου που είχα στο μυαλό μου. Ολοκληρώθηκε, εν τέλει, με το «ιδιαίτερο» νανούρισμα που μου έλεγε η γιαγια μου όταν ήμουν παιδί.


«Politically Correct» - Δημήτρης Φίλης (μικρού μήκους)

Το «Politically Correct» έχει στόχο να δημιουργήσει στον θεατή ένα ηθικό δίλημμα. Με αυτή τη βάση, η ταινία που φτιάξαμε στο πλαίσιο του FilmSchool μαζί με τους υπέροχους ανθρώπους που γνώρισα μέσα από το σεμινάριο, αναζητά την πολιτική και ηθική ορθότητα του θεατή, όχι αυτή του κεντρικού της ήρωα. Αυτός, όπως ένας βρυκόλακας που αδυνατεί να αντισταθεί στη φύση του, δεν βρίσκεται ποτέ σε δίλημμα.


«Η Αίτηση» - Χριστίνα Διαμαντάρα (μικρού μήκους)

Η «Αίτηση» είναι η πρώτη μου ταινία μυθοπλασίας, μια ταινία για την αγωνία του αυτοπροσδιορισμού και την αναζήτηση ταυτότητας μέσα από τα μάτια μιας νέας κοπέλας. Αν και είναι ένα σπουδαστικό πρότζεκτ γεμάτο ατέλειες, είχα μια μοναδική εμπειρία φτιάχνοντάς το μέσα στην υποστηρικτική και δημιουργική ατμόσφαιρα που μας προσέφερε το FilmSchool!


«Σκιά» - Σοφία Καλογιάννη (μικρού μήκους)

Το «Shadow» ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2016, στο πλαίσιο του πρακτικού σεμιναρίου του FilmSchool. Η ιστορία χρησιμοποιεί ως όχημα την ψυχαναλυτικά αρχετυπική έννοια του Σκοτεινού Εαυτού. Η τελευταία, παρέχει το υπόβαθρο για μια συνοπτική αναφορά σε έννοιες που συνδέονται με το υπαρξιακό άγχος, την ψυχική και σωματική απομόνωση, τον διχασμένο εαυτό και την απελευθέρωση του ενστίκτου. Η ταινία κέρδισε πέντε διεθνή βραβεία, δύο ευρωπαϊκά (Σκηνοθεσίας και Βωβής Tαινίας) και τρία στις Η.Π.Α. (Πειραματικής).


«Thirst» - Λία Κάλκου (μικρού μήκους)

Σκέφτομαι. Αλλάζω σχήμα. Ακολουθώ τη διαδρομή μου. Κάνω ζιγκ ζαγκ, τούμπες, τρίγωνα, τετράγωνα. «Φύσα, φύσα δυνατά,» λέω στον αέρα, την ώρα που κοιτώ τον ορίζοντα.«Ελα,» λέω στο κύμα. Κάνω την τούμπα μέσα στο νερό και χάνω το πάνω με το κάτω. Δεν με τρομάζει ο βυθός.


«Τότεναμ» - Γιάννης Θεοδωρόπουλος (μικρού μήκους)

Είναι αστικός μύθος τελικά, ότι η σχέση πατέρα και υιού είναι μια βραχυκυκλωμένη σχέση; Οτι ο «Αντρας» του σπιτιού πρέπει να είναι σκληρός, τραχύς. Αλλιώς πώς θα επιβιώσει. Στο Τότεναμ όμως, η σχέση αυτή ισορροπεί σε μια λεπτή κλωστή. Ενα λαβωμένο σπουργίτι θα φέρει σε ρίξη και τριβή τον πατέρα και τον υιό μιας μεσοαστικής οικογένειας. Βέβαια, κάποιοι άνθρωποι έχουν τα όριά τους. Αν τα ξεπεράσεις, το αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί μοιραίο.


«Οσα δεν Είπα» - Μαρία Παράσχου (μικρού μήκους)

Επικοινωνώ καθημερινά με τους αγαπημένους μου ανθρώπους, φιλτράρω τη σκέψη μου, τοποθετώ τις λέξεις σε μία σειρά, σχηματίζω προτάσεις. Αυτά που δεν είπα, είναι σημαντικότερα από αυτά που βγήκαν απ’ το στόμα μου, έχω ακόμα μία ευκαιρία να τα πω, ή μήπως όχι;


«Chocolatito» - Γιώργος Πανάγος (project)


«Προσωπικό» - Χρίστος Αρτεμίου (project)

Ενα οπτικοακουστικό diy πείραμα πάνω στην έννοια του τρόμου. Ακέφαλο, χωρίς αρχή, ούτε τέλος, μόνο μέση. Ενα σκοτεινό κτίριο-λαβύρινθος. Ενα κλειστοφοβικό διαμέρισμα-φυλακή. Μία οθόνη-αντανάκλαση της αταξίας του μυαλού. Πανταχού παρών στατικός θόρυβος - αβεβαιότητα, φόβος, πανικός, παραλογισμός. Ο νους υπέστη βλάβη. Πώς βγαίνει η κασέτα από το vcr;


«Ιριδα - Πέρσα Φραγκουλάκη (project)

Μια γυναίκα που ακροβατεί ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα έρχεται αντιμέτωπη με τον πιο σκοτεινό της εφιάλτη. Ο εφιάλτης αυτός αναδεικνύει παλιά τραύματα και αποκαλύπτει ένα μονοπάτι διαστροφών, υπό το φως της κυριαρχίας ενός ανδροκρατούμενου κόσμου.


«Dust of Cosmos» - Αναστασία Γκίβαλου (project)

Τι ανθρώπους θα συναντούσαν οι άγγελοι του Βιμ Βέντερς στην Αθήνα του 2023; Ως προσωπικό μου project επέλεξα να κάνω ένα αφιέρωμα στο «Wings of Desire» (1987), μια ταινία σπουδή πάνω στον άνθρωπο. Και αν κάποιων ανθρώπων οι άγγελοι αγνοούνται ακόμη, η φωνή τους βρίσκει χώρο στο δρόμο, μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες.


Διαβάστε ακόμη: Τα κεφάλια μέσα, το βλέμμα στην κάμερα. Ετοιμαστείτε για το νέο πρακτικό σεμινάριο σκηνοθεσίας του Filmschool

Δείτε περισσότερα projects και ταινίες στη σελίδα filmschool.gr/projects
Το σεμινάριο θα τρέξει φέτος για 13η χρονιά. Το πρόγραμμά του για το ερχόμενο έτος μπορείτε να το βρείτε στη σελίδα filmschool.gr/programma-seminariou
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site της Σχολής

info

Εναρξη: 4 Νοεμβρίου, 2023
Διάρκεια: 82 συναντήσεις / 410 ώρες
Μαθήματα: Σάββατο & Κυριακή, 14.00-19.00
Περισσότερες πληροφορίες: filmschool.gr
Τηλ.: 211 7051633 | 6974 867975

filmschool