Industry

Σινεμά με τον Φρόυντ: Αυτή την Κυριακή, στο Τριανόν, ο «Πολίτης Κέιν» ψυχαναλύεται

of 10

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία συνεχίζει, για έβδομη χρονιά, τις προβολές / συζητήσεις στον κινηματογράφο Τριανόν.

Σινεμά με τον Φρόυντ: Αυτή την Κυριακή, στο Τριανόν, ο «Πολίτης Κέιν» ψυχαναλύεται

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει, για έβδομη χρονιά, την αγαπημένη μας, πλέον, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ», που πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν.

Η επόμενη προβολή θα πραγματοποιηθεί με την ταινία «Πολίτης Κέιν» του Ορσον Γουελς (1941), την Κυριακή, 19 Μαρτίου, στις 17.00.

Citizen Cane MAIN

Οπως σημειώνει η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, Ο «Πολίτης Κέιν», το αριστουργηματικό ψυχολογικό θρίλερ του Ορσον Γουελς, ξεκινά με τον θάνατο του κεντρικού ήρωα Τσαρλς Φόστερ Κέιν, στον πύργο του, Ζάναντου, εκφέροντας την τελευταία λέξη της ζωής του, «rosebud» (ροδανθός). Ο ρεπόρτερ Τζέρι Τόμσον αναλαμβάνει τη δημοσιογραφική έρευνα γύρω από τη ζωή του Κέιν, ενός εμμονικού συλλέκτη της ματαιοδοξίας, και τη διερεύνηση του μυστηρίου σχετικά με την τελευταία λέξη της ζωής του.

Ο θεατής καλείται να αποδώσει το προσωπικό του νόημα στην αινιγματική λέξη. Η ματαιότητα του πλουτισμού, μιας προσπάθειας να εξαγοράσει την αγάπη, μέσα από το αμερικάνικο όνειρο καθώς η ευτυχία δεν είναι εφικτή. Ενα memento mori, η ύλη και η εξουσία χάνουν το νόημά τους όταν κανείς περνάει στον κόσμο της μνήμης. Μια αέναη αναζήτηση της χαμένης ασφάλειας, της ανεμελιάς και της αθωότητας της παιδικής ηλικίας. Ενας διά παντός χαμένος παράδεισος στη σχέση με το ιδεώδες.

Μετά την προβολή συζητούν ο ψυχαναλυτής Φώτης Μπόμπος και η ιστορικός κινηματογράφου Αννα Πούπου, με συντονιστή τον ψυχαναλυτή Ακη Διαμάντη.

info
Οργανωτική επιτροπή: Χ. Χατζή, Μ. Γεωργιάκου, Α. Διαμάντης, Δ. Εμπέογλου, Μ. Ζέης, Δ. Καβαλλιέρος, Ε. Νικολοπούλου, Μ. Παραδείση
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Γενική είσοδος: 7 ευρώ

σινεμά με τον φρόυντ πολίτης κέιν