Αύγουστος, 2021. Η 29χρονη Λωξάνδρα Λούκας υπογράφει συμβόλαιο για την παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα», στο Εθνικό. Πρέπει να ξεκινήσει πρόβες, για αυτό η ίδια και η οικογένειά της αφήνουν το σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη και κατεβαίνουν στην Αθήνα. Η Λώξη χρειάζεται την οικογένειά της μαζί της. Είναι μία γυναίκα με σύνδρομο Down και το πρώτο άτομο με αναπηρία που υπογράφει συμβόλαιο ηθοποιού με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας.

Ο φακός των Δημήτρη Ζάχου και Θανάση Καφετζή την ακολουθεί για 6 μήνες - στη σκηνή, την κουίντα, τα καμαρίνια, το σπίτι, στις σχέσεις με τους συναδέλφους, τους γονείς, το αγόρι της που έχει αφήσει πίσω. Η Λώξη θα αναμετρηθεί με τις δυσκολίες του κειμένου, τον εαυτό της. Θα κουραστεί, θα γελάσει, θα απογοητευθεί, θα ερωτευθεί, θα ζηλέψει, θα τα καταφέρει. Οχι μόνο να ανταπεξέλθει της πρόκλησης της παράστασης. Αλλά να τη διασκεδάσει, να τη ζήσει, να τη χαρεί. Και να ανοίξει το δρόμο για την κατάρριψη πολλών στερεοτύπων - δικών μας - για την αυτοδιάθεση των ατόμων με αναπηρία.

Ο Δημήτρης Ζάχος κι ο Θανάσης Καφετζής είχαν να ισορροπήσουν σε μία πολύ λεπτή κι επικίνδυνη γραμμή. Από τη μία να πλησιάσουν αρκετά κοντά στη Λώξη, να δείξουν με ειλικρίνεια κι αμεσότητα τη διαφορετικότητά της απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις. Να καταγράψουν τα εμπόδια, τις αμηχανίες, τις ιδιαιτερότητες - κάτι που είναι απαραίτητο, για να συνειδητοποιήσουμε τις δεδομένες δυσκολίες, αλλά και τη δύναμή της. Να φωτίσουν την αγωνία της υπερπροστατευτικής μητέρας της, τη σιωπηλή στωικότητα του πατέρα της, την αναμέτρηση των συναδέλφων της με την ανθρωπιά τους.

Και ταυτόχρονα να μην επιτρέψουν στο ντοκιμαντέρ τους να εκμεταλλευτεί εύκολα και φτηνά τις στιγμές της. Οι σκηνοθέτες την ακολουθούν διακριτικά, με σεβασμό, τρυφερότητα και χιούμορ. Ο αντικατοπτρισμός της στην οθόνη είναι ζεστός και ενθουσιώδης και συγκινητικός. Θα την καταγράψουν να αποκοιμιέται στην πρόβα, αλλά με μια συνωμοτική συναίνεση με εμάς - το ίδιο θα παθαίναμε. Θα αποκαλύψουν τον ενθουσιασμό της με τον συνάδελφο που είχε τις πιο άμεσες σκηνές στις πρόβες - η οικειότητα, η ευθραυστότητα, το άγγιγμα, το μοίρασμα συχνά μπερδεύεται με έρωτα. Το ίδιο θα παθαίναμε. Θα μπουν στο δωμάτιό της, όσο μιλάει με Skype στο αγόρι της (επίσης άτομο με αναπηρία) στη Θεσσαλονίκη, κι η καταγραφή της προσωπικής τους συνομιλίας θα είναι τρυφερή, αστεία, απελευθερωτική. Ετσι σαχλαμαρίζουμε κι εμείς όταν ερωτευόμαστε.

Και ξαφνικά το διαφορετικό γίνεται οικείο. «Καλά δεν τα πήγε; Δεν ξεχώριζε...» ρωτάει με αγωνία η μητέρα της στο τέλος της παράστασης τους θεατές στα διπλανά καθίσματα. Για να πάρει μία καθησυχαστική κατάφαση. Οτι η αναπηρία δεν είναι το πρώτο - και το μόνο - που χαρακτηρίζει το παιδί της. Οτι την ξεχνάμε, δεν την κοιτάμε πια. Πρωταγωνίστρια στη σκηνή και τη ζωή της είναι η Λώξη. Οχι το σύνδρομο Down.

Φυσικά, τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα απλό. Ομως η επιτυχία του ντοκιμαντέρ είναι ότι φωτίζει όσα από δισταγμό δεν κοιτούσαμε, ξορκίζει τη συλλογική μας αμηχανία, απελευθερώνει την επικοινωνία. Εχει μεγάλη δύναμη το «μαζί» και το μπαλάκι της συμπερίληψης είναι στο δικό μας τερέν.


Η ταινία προβάλλεται για δεύτερη εβδομάδα (23 με 29 Μαΐου) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

Στην Αθήνα στον κινηματογράφο Δαναός την Κυριακή στις 16:00 και στα Village Athens Mall και Village Cinemas Ρέντη το Σάββατο και Κυριακή στις 18:40.
Στην Θεσσαλονίκη στο Cine Βακούρα το Σάββατο στις 17:00 και στο Village Mediterranean Cosmos το Σάββατο και Κυριακή στις 18:20

Q&A μετά το τέλος της προβολών με παρουσία των δημιουργών της ταινίας:

Σάββατο 25/5 στο Village Cinemas Ρέντη - Βαγγέλης Καρατζάς, πατέρας αυτιστικού παιδιού - αρθρογράφος στο nevronas.gr- Σπύρος Νταντανίδης, κινηματογραφιστής - συνιδρυτής της ομάδας Cool Crips

Κυριακή 26/5 στον κινηματογράφο Δαναός- Χρυσέλλα Λαγαρία, Θοδωρής Τσάτσος - Δημιουργοί του podcast "Ζούμε, ρε!" της lifo.gr- Γιώργος - Ζήσης Μπιλιώνης, μέλος της ομάδας καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία "Εν Δυνάμει", σπουδαστής Δραματικής Σχολής

Η ταινία προβάλλεται με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους και στα Q&As η διερμηνεία στη νοηματική γίνεται από τη Liminal με τη στήριξη της Alpha Bank.

Περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη