Η Ταλμά δουλεύει ακατάπαυστα σε μία αποθήκη τροφίμων. Οσο κι αν λατρεύει τον 12χρονο μοναχογιό της Λουί, δεν περνάει όσες ώρες θα ήθελε μαζί του. Το αγόρι μεγαλώνει στον αυτόματα - όπως τα περισσότερα παιδιά των σύγχρονων αστικών κέντρων. Οταν όμως ο Λούι πέσει σε κώμα εξαιτίας ενός ατυχήματος, τότε η Ταλμά θα ανακαλύψει το ημερολόγιό του - ή μάλλον ένα βιβλίο που μιλάει για το μέλλον, όχι για το παρελθόν: «όλα όσα θα ήθελε να κάνει», το bucket list του. Μέσα στην απελπισία της για το αν κάτι μπορεί να ξυπνήσει τον γιο της, η Ταλμά θα ξεκινήσει μία σειρά από ταξίδια για να εκπληρώσει τα όνειρα του Λουί - από το να κολυμπήσει με φάλαινες και να πάρει αυτόγραφο από έναν ακριβοθώρητο Ιάπωνα σχεδιαστή manga, μέχρι να επανασυνδεθεί με τον πατέρα που του κρατούσε τόσα χρόνια μυστικό.

Η Λιζά Αζουέλος («Lol», «Mon Βébé») επιχειρεί να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το best seller βιβλίο του Ζιλιέν Σαντρέλ (La Chambre des Merveilles, 2018) μετά από την επιτυχημένη εμπορική μεταφορά του στο θέατρο. Και η αλήθεια είναι ότι μία ευφάνταστη bucket list ενός έφηβου πιτσιρικά εκεί ανήκει: στην μεγάλη οθόνη. Γιατί τα ταξίδια που κάνεις στα όνειρά σου, εκεί μπορούν να αποτυπωθούν μεγαλεπίβολα, επικά - να σε προσγειώσουν στο κέντρο μιας πολύβουης μητρόπολης όπως το Τόκιο, να σε βουτήξουν στην μπλε ησυχία του Ατλαντικού ωκεανού, ή να σε πάνε μια βόλτα εφηβικής ξεγνοιασιάς, επικινδυνότητας κι ελευθερίας πάνω σ' ένα σκέιτ που τρέχει στην κατηφόρα ενός λόφου.

Ομως το κλειδί της ιστορίας δεν κρύβεται στην υπαρξιακή ωρίμανση της Ταλμά, η οποία πρέπει να κατανικήσει τους δικούς της φόβους για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του γιου της. Ούτε στον άρρηκτο δεσμό της μητρότητας που αποδεικνύει ότι μία γυναίκα θα έκανε τα πάντα για το παιδί της. Η γλυκόπικρη καρδιά της ιστορίας είναι το πώς ένα μυστικό τετράδιο με ζωγραφιές και λίστες σε μαθαίνει τις άγνωστες πτυχές του παιδιού σου. Γιατί ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωση δεν σου επέτρεψε ποτέ να τον μάθεις στα αλήθεια. Ο Λουί έπρεπε να πέσει σε κώμα για να επικοινωνήσει με την μητέρα του. Ο Λουί έπρεπε να πεθάνει εγκεφαλικά για να ζήσει η μητέρα του.

Αυτό όμως η Αζουέλος το προσπερνά γρήγορα. Το φόκους της είναι η ίδια η περιπέτεια και η ευκαιρία για την ηρωίδα της να απαγγέλει με αφηγηματικό στόμφο διάφορες ζεν σοφιστίες, όσο εκπληρώνει κάθε βήμα της bucket list και επιστρέφει στο δωμάτιο του νοσοκομείου για να αφηγηθεί στον Λουί τι έζησε εκ μέρους του.

Κρίμα, γιατί η πρώτη ύλη προσφέρεται για ένα πολύ πιο εμβριθές σχόλιο κι όχι απλά την τουριστική μας περιήγηση σε τόπους μαγικούς κι επικίνδυνους, και μία φορσέ βιωματική σοφία μελοδραματικού διαφωτισμού.