Ο Βενσάν είναι ένας 35χρονος graphic designer - λίγο βαριεστημένος, λίγο άβουλος, ίσως και λίγο καταθλιπτικός. Ενας συνηθισμένος αστός. Κανείς δεν ξέρει λοιπόν γιατί έχει γίνει στόχος. Μια μέρα ένας μαθητευόμενος στο γραφείο του επιτίθεται με βάναυσα χτυπήματα στο πρόσωπο με το laptop του. Την επομένη, άλλος συνάδελφος τον μαχαιρώνει με ένα στιλό. Οι άστεγοι τον κυνηγούν, ένας τύπος με μηχανή οδηγεί κατά πάνω του, τα παιδιά της γειτονιάς του επιτίθενται με κλωτσιές, δαγκωνιές και μανία.

Τι κοινό έχουν οι επιθέσεις; Ο Βενσάν τούς έχει κοιτάξει στα μάτια. Καθώς τα πράγματα όλο κι αγριεύουν, αποφασίζει να το σκάσει από την πόλη και να καταφύγει στο απομονωμένο εξοχικό σπίτι των παιδικών του χρόνων. Μόνο που το ανεξήγητα βίαιο φαινόμενο έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και έχει οδηγήσει τον πλανήτη σε χάος: μάζες ανθρώπων ορμάνε με φονικές προθέσεις ο ένας στον άλλον και κανείς δεν είναι ασφαλής. Τι συμβαίνει; Τι είναι αυτή η νέα πανδημία; Και πώς επιβιώνει κανείς;

Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο Στεφάν Καστάν πατάει πάνω στο σενάριο του (επίσης πρωτοεμφανιζόμενου) Ματιέ Νερτ για να παραδώσει μία έξυπνη ταινία είδους που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα: είναι zombie-horror θρίλερ επιβίωσης, δυστοπικό sci-fi, κοινωνική σάτιρα, κατάμαυρη κωμωδία, ρομαντική κομεντί, υπαρξιακή αλληγορία; Ολα μαζί.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ιδέα προκύπτει στους μετα-πανδημικούς καιρούς μας, όπου τα συνεχόμενα lockdown έχουν επιδεινώσει τη φοβική αποξένωση των ανθρώπων, έχουν αλλοτριώσει τον κοινωνικό ιστό, μάς έχουν μεταμορφώσει σε κατοίκους πόλεων πολύ πιο επιθετικούς, ανυπόμονους, βίαιους.

Ο Νερτ τραβάει στα άκρα το κοινωνικό σχόλιο για να τονίσει ότι πλέον δεν κοιτιόμαστε ούτε καν στα μάτια, ο Καστάν ανεβάζει την ένταση του αλλόκοτου, σκοτεινιάζει την ατμόσφαιρα, δημιουργεί σασπένς horror movie (αλλά με πάντα παρόν το αλλόκοτο χιούμορ) και το αποτέλεσμα είναι ένα βίαια διασκεδαστικό παραμύθι του παραλόγου.

Με αρκετές επιρροές από Κάρπεντερ και Ρομέρο, αλλά και τα πιο σύγχρονα θρίλερ τύπου «28 Μέρες Μετά» ή «Ενα Ησυχο Μέρος», με το electro-cool μουσικό σκορ να ταράζει τις αισθήσεις, και τον υπέροχο Καρίμ Λεκλού στον πρωταγωνιστικό ρόλο να ερμηνεύει τον underdog ήρωά του με γνήσια απορία και αυθεντικό τρόμο, αυτή η κατάμαυρη κωμωδία επιτυγχάνει να πει τα πιο σοβαρά πράγματα για τους καιρούς μας.