Στις 19 Απριλίου ξεκινά η Γιορτή του Ιταλικού Σινεμά, «La Festa del Cinema Italiano», μια γιορτή κι όχι ένα τυπικό φεστιβάλ, με ταινίες από το απάνθισμα της ιταλικής κινηματογραφίας των τελευταίων χρόνων. Κι επειδή κάθε γιορτή είναι ένα πολυσύνθετο πολιτιστικό γεγονός, με αφορμή και άξονα τον Ιταλικό Κινηματογράφο οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με μια ευρεία γκάμα της ιταλικής κουλτούρας, ξεκινώντας από το σινεμά και φτάνοντας ως τη γεύση.

Η πρωτοβουλία και η υλοποίηση αυτής της συνάντησης του ιταλικού πολιτισμού με την ελληνική πραγματικότητα ανήκει στον Πέτρο Αντωνιάδη. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο κριτικός κινηματογράφου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΙΝΤΕΑΛ

20.30 Τελετή Εναρξης / Appartamento Ad Atene (Διαμέρισμα στην Αθήνα) 95’ / Σκηνοθεσία: Ρουτζέρο Ντιπάολα

Δραματική ιστορία στη γερμανοκρατούμενη Αθήνα του 1942. Μια οικογένεια υφίσταται τις συνέπειες της επίταξης του σπιτιού τους .Από τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Ρουτζέρο Ντιπάολα. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης σε αποκαλυπτική ερμηνεία δίπλα στην κορυφαία Ιταλίδα ηθοποιό Λάουρα Μοράντε.

ΕΛΛΗ

21.00 La Donna Della Mia Vita (Η Γυναίκα της Ζωής μου)96’ / Σκηνοθεσία: Λούκα Λουτσίνι

Τα άπλυτα μιας μέσης ιταλικής οικογένειας κι η αποθέωση της απιστίας. Και στη μέση η «mamma». Σε ύφος κωμωδίας αλλά με χαρακτήρες δράματος. Βασισμένο σε σενάριο της Κριστίνα Κομεντσίνι. Με τον Αλεσάντρο Γκάσμαν, γιό του Βιτόριο Γκάσμαν.

23.15 L'Uomo Che Verra (Ο Ανθρωπος που θα' ρθει) 115’ / Σκηνοθεσία: Τζόρτζιο Ντιρίτι

Δραματική ιστορία εμπνευσμένη από αιματηρό περιστατικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα περίχωρα της Μπολόνια, την επαύριον της ιταλικής ανακωχής. Οταν ο πόλεμος εμπνέει συμβολισμό και ποίηση. Δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη, βραβείο καλύτερης ταινίας στα «David di Donatello» 2010.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΙΝΤΕΑΛ

18.00 La Donna Della Mia Vita (επαν)- 96’

20.15 Αφιέρωμα Νικόλας Βαπορίδης (τελετή έναρξης) / Notte Prima Degli Esami – (Η Νύχτα Πριν από τις Εξετάσεις) 100’ / Σκηνοθεσία: Φάουστο Μπρίτσι

Η ταινία που ανέδειξε τον συμπατριώτη μας Νικόλα Βαπορίδη και τον έκανε σούπερ σταρ. Είσπραξη 16 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο στην Ιταλία! Μα και «David di Donatello» πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Νεανική κωμωδία εμπνευσμένη από την κουλτούρα των απολυτήριων εξετάσεων, των «esami di maturita’».

22.45 Benvenuti Al Sud (Καλώς Ηλθατε στο Νότο) 105’ / Σκηνοθεσία: Λούκα Μινέρο

Η παράδοση της ιταλικής κωμωδίας. Γέλιο και κοινωνική σάτιρα μαζί. Όταν ένας Μιλανέζος παίρνει «δυσμενή μετάθεση» για τη Νάπολι .Τότε, δύο Ιταλίες συγκρούονται. Σαρωτική επιτυχία σε εισπράξεις , 10 υποψηφιότητες «David di Donatello»- νίκησε η Βαλεντίνα Λοντοβίνι (βραβείο β’ γυναικείου ρόλου).

ΕΛΛΗ

18.30 Appartamento Ad Atene (επαν)- 95’

20.45 Basilicata Coast to Coast, 103’ / Σκηνοθεσία: ΡόκοΠαπαλέο

«Κωμωδία δρόμου», που μας γνωρίζει τον Ρόκο Παπαλέο, ξεχωριστή , προοδευτική προσωπικότητα της Ιταλίας, κωμικό, συνθέτη, ερμηνευτή, συγγραφέα και τώρα σκηνοθέτη. Με αποτέλεσμα: «David di Donatello» πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Επίσης, βραβείο μουσικής και τραγουδιού.

23.00 Cemento Armato (Μπετόν Αρμέ) 102’ / Σκηνοθεσία: Μάρκο Μαρτάνι

Ο Νικόλας Βαπορίδης εκτινάσσεται στα ύψη και δοκιμάζει την τύχη του και στο σινεμά των ειδών. Φιλμ νουάρ αλά ιταλικά γύρω από το οργανωμένο έγκλημα που απλώνει τα πλοκάμια του μέχρι την ιταλική πρωτεύουσα. Ο σεναριογράφος Μάρκο Μαρτάνι δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη σκηνοθεσία με επιτυχία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΙΝΤΕΑΛ

17.45 Cemento Armato (επαν) 102’

20.00 Tutta La Vita Davanti (Ολη η Ζωή Μπροστά) 117’ / Σκηνοθεσία: Πάολο Βιρτζί

Ο Πάολο Βιρτζί κατατάσσεται στους σημαντικότερους της σημερινής κινηματογραφικής Ιταλίας. Σάτιρα αλα Ντε Σίκα και Ντίνο Ρίζι που βάζει στο στόχαστρο εντελώς προφητικά την προσωρινή εργασία λίγο πριν ξεσπάσει επίσημα η οικονομική κρίση. Πέντε υποψηφιότητες για «David di Donatello».

22.45 La Doppia Ora (Η Διπλή Ωρα) 95’ / Σκηνοθεσία: Τζουζέπε Καποτόντι

Μια Σλοβένα καμαριέρα γνωρίζεται με ένα φύλακα ο οποίος σκοτώνεται σε συμπλοκή με ληστές. Εκείνη, όμως, τον ξαναβλέπει μετά από καιρό μπροστά της. Θρίλερ που έκανε αίσθηση. Σχολή Χίτσκοκ, επιρροή Ντε Πάλμα. Βραβείο ερμηνείας στην Κσένια Ράπαπορτ στη Βενετία. Πλήθος διακρίσεις στον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη.

ΕΛΛΗ

18.00 Notte Prima Degli Esami (επαν) 100’

20.15 Si Puo Fare (Μπορεί να Γίνει) 111’ / Σκηνοθεσία: Τζούλιο Μανφρεντόνια

Οξύτατη πολιτική και κοινωνική σάτιρα βασισμένη στο «νόμο Basaglia» που πήρε το όνομα του από τον φωτισμένο Ιταλό καθηγητή της ψυχιατρικής ο οποίος στο 1978 ζήτησε να κλείσουν τα ψυχιατρεία. Κι έκλεισαν! Οι τρόφιμοι, όμως, τι απέγιναν; Για κάτι τέτοια φιλμ υψώνει ανάστημα το ιταλικό σινεμά.

23.00 La Passione (Το Πάθος) 106’ / Σκηνοθεσία: Κάρλο Ματσακουράτι

Ο Κάρλο Ματσακουράτι δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην commedia al’ italiana. Και κάνει μια εντελώς δική του ταινία με ήρωα ένα πελαγωμένο σκηνοθέτη που πάει στην επαρχία να διευθύνει μια… θρησκευτική γιορτή. Αποκάλυψη ο κωμικός Τζουζέπε Μπατιστόν, πήρε το «David di Donatello» β’ ανδρικού ρόλου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΙΝΤΕΑΛ

18.00 L'Uomo Che Verra' (επαν) 115

20.45 La Nostra Vita (Η Ζωή μας) 98’ / Σκηνοθεσία: Ντανιέλε Λουκέτι

«David di Donatello» στη σκηνοθεσία και στην ερμηνεία του Ελιο Τζερμάνο, από τα μεγαλύτερα και προοδευτικότερα ταλέντα του ιταλικού σήμερα ο οποίος είχε βραβευτεί και στις Κάνες γι αυτό το φιλμ. Στο ρόλο ενός ανθρώπου που πολεμά με τη δική του μοίρα αλλά και με τη συνειδητοποίηση για την Ιταλία που αλλάζει.

22.45 Tutto l'Αmore del Mondo (Ολη η Αγάπη του Κόσμου) 99’ / Σκηνοθεσία: Ρικάρντο Γκράντι

Ταξιδιάρικη αισθηματική κομεντί ανά την Ευρώπη – η πιο πρόσφατη από τις επιτυχίες του Νικόλα Βαπορίδη. Με ένα φίλο και δύο φίλες ξεκινούν το ταξίδι, η αφορμή είναι συγγραφική κι οικονομική, καθοδόν θα αποδειχτεί ταξίδι προς την ωρίμανση. Μαζί του ο βετεράνος Σέρτζιο Ρουμπίνι .

ΕΛΛΗ

18.30 Noi Credevamo (Εμείς Πιστεύαμε) 196’ / Σκηνοθεσία: Μάριο Μαρτόνε

Ελεγεία πάνω στην Επανάσταση . Στο πως οργανώθηκαν οι «γαριβαλδινοί» κι ύψωσαν το λάβαρο που σήμανε την Ενωση της Ιταλίας αλλά και το τέλος του παλιού κόσμου. Ο Μάριο Μαρτόνε τόλμησε το έπος και σάρωσε με εφτά «David di Donatello»- ένα εξ αυτών ήταν της καλύτερης ταινίας!

23.00 20 Sigarette (20 Τσιγάρα) 94’ / Σκηνοθεσία: Αουρελιάνο Αμεντέι

Η ιταλική απάντηση στο «The Hurt Locker»; Θα μπορούσε. Είναι όμως κάτι παραπάνω και μας αφορά περισσότερο. Πως βίωσαν οι Ιταλοί τον πόλεμο στο Ιράκ όπου συμμετείχαν- από πού κι ως πού; Αληθινή ιστορία, αφορά στον αδελφό του σκηνοθέτη , που βρέθηκε εκεί κι έζησε τη φρίκη αλλά και ωρίμασε. (ψηφιακή προβολή).

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΙΝΤΕΑΛ

20.00 Come Tu Mi Voi (Οπως Με Θέλεις) 107’ / Σκηνοθεσία: Βολφάγκο Ντε Μπιάζι

Το ζευγάρι του «Notte prima degli esami» ξανασυναντιέται σε αυτή τη νεανική αισθηματική κομεντί όπου κυριαρχεί η αντίθεση της νοοτροπίας και δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε και να γνωρίσουμε τα στέκια και τις συνήθειες της νεολαίας της Ρώμης όπως τη θέλει το είδος της κομεντί.

22.15 La Solitudine dei Numeri Primi (Η Μοναξιά των Μονών Αριθμών)118’ / Σκηνοθεσία: Σαβέριο Κοστάντζο

Ενα έργο πάνω στα παιδικά και νεανικά τραύματα και στο πως εξουσιάζουν τη μετέπειτα ζωή των ανθρώπων. Δύο τέτοια πρόσωπα περνούν άπειρα εμπόδια μέχρι να βρουν κοινή πορεία. Από βιβλίο που έκανε αίσθηση και που η ταινία το έβγαλε ασπροπρόσωπο. Η Αλμπα Ρορβάκερ ήταν υποψήφια για την ερμηνεία της στα «David di Donatello» του 2011.

ΕΛΛΗ

18.00 Questa Notte E Ancora Nostra (Αυτή η Νύχτα Είναι Ακόμα Δική μας) 98’ / Σκηνοθεσία: Πάολο Τζενοβέζε, Λούκα Μινέρο

Αισθηματική κομεντί που ακουμπά στο θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής της ξένης κουλτούρας που ως πρόβλημα απασχολεί τη σύγχρονη Ιταλία όπως και τον υπόλοιπο κόσμο. Σε ένα νεανικό συγκρότημα προσλαμβάνουν μια νεαρή Κινέζα και προκύπτει ο έρωτας εν μέσω παρεξηγήσεων και προκαταλήψεων.

20.15 Nessuno Mi Puo' Giudicare (Κανείς δεν Μπορεί να με Κρίνει) 98’ / Σκηνοθεσία: Μασιμιλιάνο Μπρούνο

Κωμωδία με ηρωίδα μια σνομπ του «lifestyle» που όταν πεθαίνει ο σύζυγος και την αφήνει γεμάτη χρέη, αναγκάζεται να ακολουθήσει το αρχαιότερο των επαγγελμάτων. Προσωπικός θρίαμβος της Πάολα Κορτελέζι που χάρη στο κωμικό της μέτρο, κατέκτησε το «David di Donatello» του 2011.

22.30 Scialla!, 98’ / Σκηνοθεσία: Φραντσέσκο Μπρούνι

Σύγκρουση δύο γενεών στο σήμερα. Ενας σοφός καθηγητής που βαριέται κι ένας ανήσυχος 15άρης θα βρεθούν ενώ η μοίρα τους παίζει παιχνίδι. Ο τίτλος υπονοεί κάτι σαν το δικό μας «χαλαρά!», έκφραση των σημερινών νεαρών που δεν έχει ακόμα καταγραφεί στα λεξικά. Ο Φαμπρίτσιο Μπεντιβόλιο είναι από τους πιο σεβαστούς ηθοποιούς σήμερα (ψηφιακή προβολή).

ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΙΝΤΕΑΛ

20.00 Mine Vaganti (Περιπλανώμενες Νάρκες) 110’ / Σκηνοθεσία: Φερζάν Οζπετέκ

Πάνω που ο γκέι γιός μιας οικογένειας της επαρχίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει την αλήθεια για το σεξουαλικό του προσανατολισμό, τον προλαβαίνει ο μεγάλος αδελφός και κάνει εκείνος το δικό του outing! Ο Φερζάν Οζπετέκ, Τούρκος της Ιταλίας, ή κι «Αλμοδόβαρ της Ιταλίας», βάζει βαθιά το μαχαίρι στο συντηρητισμό μέσω της κωμωδίας.

22.45 Il Grande Sogno (Το Μεγάλο Ονειρο) 101’ / Σκηνοθεσία: Μικέλε Πλάτσιντο

Στα παρασκήνια των φοιτητικών εξεγέρσεων του 1968. Ενας μπάτσος, με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, εισέρχεται ως μυστικός στη φοιτητική κατάληψη, μυείται στα μυστικά του κινήματος αλλά κάποτε η ταυτότητα θα αποκαλυφθεί. Ο Μικέλε Πλάτσιντο κοιτάζει το παρελθόν και τα νιάτα του.

ΕΛΛΗ

18.00 La Doppia Ora (επαν)-95’

20.15 Il Papa’ Di Giovanna (Ο Μπαμπάς της Τζοβάνα) 100’ / Σκηνοθεσία: Πούπι Αβάτι

Η προβληματική κόρη ενός καθηγητή φτάνει μέχρι το φόνο στην απόγνωση του πρώτου ραντεβού… Δραματική, οικογενειακή ιστορία, που καταλήγει σε ιστορική τοιχογραφία της Μπολόνια , της περιόδου 1938-45, γενέτειρας του σκηνοθέτη Πούπι Αβάτι. Ο Σίλβιο Ορλάντο βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας για την ερμηνεία του (ψηφιακή προβολή).

22.30 Notte Prima Degli Esami - Oggi (Η Νύχτα Πριν από τις Εξετάσεις – Σήμερα) 100’ / Σκηνοθεσία: Φάουστο Μπρίτσι

Ο θρίαμβος έφερε τη συνέχεια. Τα πρόσωπα της πρώτης νεανικής κωμωδίας επανέρχονται μόνο που αλλάζει η εποχή και το σκηνικό. Από το ’80 περνάμε στα ‘00ς κι οι ήρωες –τελειόφοιτοι πέρα από τα δικά τους προβλήματα έχουν και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ιταλία να διεκδικεί το τρόπαιο... (ψηφιακή προβολή).

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΙΝΤΕΑΛ

17.45 Tutta La Vita Davanti (επαν)- 117’

20.30 Τελετή λήξης / Immaturi (Ανώριμοι) 108’ / Σκηνοθεσία: Πάολο Τζενοβέζε

Οι «ανώριμοι» του τίτλου είναι σημερινοί 30άρηδες που πληροφορούνται ότι οι απολυτήριες εξετάσεις που είχαν δώσει «τότε», έχουν ακυρωθεί εξαιτίας κάποιας σοβαρής παρατυπίας. Και πρέπει να ξανακαθίσουν στα θρανία; Κωμωδία σαρωτικής επιτυχίας που αποκτά και συνέχεια η οποία διάλεξε ως τόπο δράσης την Πάρο.

ΕΛΛΗ

18.00 Benvenuti Al Sud (επαν)- 105’

20.15 Sorelle Mai (Αδελφές Mai) 107’ / Σκηνοθεσία: ΜάρκοΜπελόκιο

Ο βετεράνος Ιταλός σκηνοθέτης επιστρέφει στον τόπο του για να πραγματοποιήσει τη νεανική του υπόσχεση. Με μαθητές του από το κινηματογραφικό εργαστήρι που έχει δημιουργήσει, φτιάχνει ένα έργο γύρω από τα βιώματά του και την οικογένειά του και χρησιμοποιεί μέλη της στους κύριους ρόλους (ψηφιακή προβολή).

22.45 Immaturi (επαν) 108’