«Αυτή η ταινία θα μπορούσε εύκολα να είναι σκουπίδι και είμαι σίγουρος ότι μερικοί άνθρωποι ίσως να θεωρουν ότι όντως είναι, αλλά για μένα είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Υπάρχουν πολλά πράγματα κάτω από την επιφάνεια». Ο σκηνοθέτης του «The Perfection» Ρίτσαρντ Σέπαρντ είναι ο πρώτος που θα παραδεχτεί, ότι η ταινία του είναι από εκείνες που εκ των προτέρων απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Εκείνους τους θεατές που δεν αποστρέφουν το βλέμμα στην θέα του αίματος και που δεν φοβούνται τα άκρα -είτε μεταφορικά, είτε κυριολεκτικά: ανθρώπινα άκρα αποκομμένα από το σώμα τους.

Η νέα ταινία του Σέπαρντ που κάποτε μας εντυπωσίασε με το «The Matador», αλλά που η καριέρα του δεν είχε την ανάλογη συνέχεια κάνοντας μια στροφή στην τηλεόραση και σε μάλλον μέτριες ταινίες όπως το «Ντομ Χέμινγουϊ», στήνεται πάνω σε ένα αδυσώπητο μπαράζ ανατροπών και σε μια ιστορία που αλλάζει χρώματα με την ταχύτητα και την ευκολία χαμαιλέοντα.

the perfection 424

Η ιστορία της ξεκινά ως ένα δράμα γυναικείας εμμονής και ζηλοφθονίας, με την Σαρλότ, μια κάποτε λαμπρή τσελίστα να επιστρέφει στον μέντορά της που διοικεί μια εξαιρετικά κλειστή σχολή ταλέντων, έχοντας εγκαταλείψει για χρόνια αυτό που κάποτε προμηνυόταν μια λαμπρή καριέρα. Τώρα το αστέρι της σχολής είναι η Λίζι, μια κοπέλα που έγινε αυτό που θα μπορούσε να γίνει η Σαρλότ. Κι όταν οι δυο τους συναντηθούν σε έναν διαγωνισμό για την επόμενη νεαρή υπότροφο της σχολής στην Σαγκάη η σχέση τους δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από εκρηκτική με τις δυο τους να παίζουν τσέλο σαν να κάνουν σεξ και το φιλμ να μοντάρει την σκηνή της παράστασής τους με την ερωτική τους σκηνή που θα ακολουθήσει αργότερα το ίδιο βράδυ.

Κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται σαν να ακροβατεί σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο διασκεδαστικό και το κακόγουστο, αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο θέλει να σταθεί περήφανα ολόκληρη η ταινία, καθώς επιδίδεται σε ένα ξέφρενο φλερτ με την υπερβολή, δίχως όμως ποτέ (ή σχεδόν ποτέ) να ξεπέφτει στην φτήνια.

the perfection 424

Κι άλλωστε, πριν προλάβεις να αναρωτηθείς για τέτοιου είδους αισθητικές και «ηθικές» επιλογές, η ιστορία έχει ήδη αλλάξει τροπή, πιο γρήγορα απ΄όσο οι δυο ηρωίδες θα βρεθούν σε ένα άθλιο λεωφορείο καθ οδόν προς την καρδιά της Κίνας σε μια εκδρομή που καθώς η Λίζι νιώθει όλο και πιο άρρωστη, μοιάζει να εκτυλίσσεται εφιαλτικά. Οτιδήποτε πέρα από αυτό το σημείο θα είναι απλά spoiler, οπότε, μπορείτε να ανακαλύψετε όλες τις υπόλοιπες ανατροπές και σοκαριστικές λεπτομέρειες της ταινίας, μόνοι στην άνεση του σπιτιού σας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ότι ακολουθεί είναι γεμάτο από στιγμές που θα σας κάνουν να μην πιστεύετε τα μάτια σας, καθώς δεν φοβάται το αίμα, το σοκ και την πρόκληση, αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι όπως κι αν νιώθετε για τα παραπάνω, δεν μπορείτε να αγνοήσετε πως το φιλμ έχει τους λόγους του για να τα χρησιμοποιήσει. Πίσω από το gore και την βία του, πίσω από τα cheap thrills, το «Perfection» είναι ταυτόχρονα ένα πολιτικό φιλμ και μια οργισμένη κοινωνική σάτιρα για την στιγμή στον χρόνο που διανύουμε, για την «γυναικεία εκδίκηση» απέναντι σε ένα εξοργιστικό φυλετικό status quo του οποίου το βάθος και η δυσωδία ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε όλο τους το μεγαλείο και μέσω του #metoo κινήματος.

the perfection 424

Κι είναι ακριβώς αυτή η «επικαιρη» πλευρά του (σε συνδυασμό με την αγάπη του για το εξωφρενικό), που έκαναν το «The Perfection» viral στο διαδίκτυο με τους χρήστες των social media να μην μπορούν να σταματήσουν να μιλούν γι αυτό από την στιγμή που έκανε την πρεμιέρα του στο Netflix. Ομως πέρα από των απόηχο των κοινωνικών δικτύων και πέρα από τα «omg» «wtf» μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι το φιλμ όχι απλα θα επιβιώσει της στιγμής, μα θα αποκτήσει την σφραγίδα ενός cult classic για τις μέρες μας -κι όχι μόνο.