Αντιμέτωπος μ’ ένα θάνατο αναπότρεπτο, ο Αλέξανδρος Βέλιος δεν τρέφει κανένα όνειρο και καμιά ελπίδα για τη ζωή. Δεν πιστεύει στο Θεό, ούτε προσδοκά κάποιο θαύμα. Τις δύο τελευταίες μέρες της ζωής του διευθετεί την κηδεία του, αποχαιρετά γνωστούς, φίλους, τη σύζυγό του, τα παιδιά του. Η απόφασή του είναι ειλημμένη. Θα βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του με ευθανασία.

Στην περίπου μια ώρα που διαρκεί το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Τολάκη, δεν μαθαίνεις τίποτα περισσότερο απ’ όσα (πολλά) ειπώθηκαν τις μέρες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από το θάνατο του Αλέξανδρου Βέλιου από λόγια ειδικών, άσχετων, στενών φίλων και συνεργατών, αλλά κυρίως του ίδιου του «πρωταγωνιστή» αυτής της τελευταίας απόφασης.

Το φιλμ όμως του Τολάκη δεν είναι ούτε μια απλή καταγραφή στιγμών από τις τελευταίες ημέρες του Βέλιου, αφού είναι σαφές πως πράγματα λέγονται «για χάρη» της ταινίας προκειμένου να μπορέσει ο θεατής που δεν γνωρίζει (ή και ένας μελλοντικός) να ακολουθήσει τη ροή των γεγονότων που έκαναν τον Βέλιο να αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή του μετά από τη διάγνωση του σε τελευταίο στάδιο καρκίνου.

Στην πραγματικότητα , η «Τελευταία Απόφαση» είναι σαν το επιμύθιο μιας ιστορίας που έφερε στο προσκήνιο της πάντα έκπληκτης ελληνικής κοινωνίας το θέμα της ελεύθερης διάθεσης στο θάνατο με τον τρόπο που το αποφάσισε ένας σχετικά γνωστός (από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις στο παρελθόν) δημοσιογράφος. Σαν ο Τολάκης να συνοψίζει σε λίγες σελίδες – λίγες εικόνες, σε ένα παράδοξο reality, όλη την ιστορία, με τη συγκίνηση και την ελαφρότητα που ήθελε και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του.

Το θέαμα δεν είναι εύκολο, αφού ακόμη και χωρίς μελοδραματισμούς, η γνώση του θανάτου του Βέλιου κάνει την παρουσία του επώδυνη. Οχι από κάποια οικειότητα (δεν υπήρξε άλλωστε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, παρά για τους κοντινούς του ανθρώπους), αλλά κυρίως από μια ανοίκεια αίσθηση για το πώς είναι να γνωρίζεις ότι ζεις τις τελευταίες σου στιγμές.

Ο Αλεξανδρος Βέλιος κάνει το δρόμο προς τον από επιλογή θάνατο να φαίνεται εύκολος και αυτό είναι η δική του συνεισφορά σε όσους δεν θα τολμούσαν ποτέ να σκεφτούν κάτι ανάλογο, ο δικός του ακτιβισμός απέναντι σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως ταμπού (και περηφανεύεται γι’ αυτό), η δική του χωνεμένη φιλοσοφία απέναντι – καθόλου ειρωνικά – στη ζωή.

H απλή, αν και ανεπιτήδευτη παρά το βάρος του θεματός της «Τελευταία Απόφαση» δεν είναι η ταινία που αναλογεί στην πολυπλοκότητα της ιστορίας ενός ανθρώπου που επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα πεθάνει, αλλά ας της αναγνωρίσουμε πως – μακριά από τηλεοπτικές κορώνες και φλύαρες γνώμες ειδικών – ανοίγει ένα διάλογο ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους πολέμιους του θανάτου από επιλογή και κυρίως ένα διάλογο ανάμεσα σε σένα και στον εαυτό σου για το ποια θα ήταν, σε ανάλογη περίπτωση, η δική σου τελευταία απόφαση.

Το ντοκιμαντέρ «Αλέξανδρος Βέλιος: Η Τελευταία Απόφαση» θα προβληθεί αποκλειστικά στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ το Σάββατο 1/4 και την Κυριακή 2/4 στις 16.00. Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη της ταινίας. Το Σάββατο 1 Απριλίου προλογίζει την ταινία ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσ/νίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης και την Κυριακή 2 Απιρλίου ο σκηνοθέτης - παραγωγός και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Μάρκος Γκαστίν.