Στην πρώτη σκηνή της ταινίας, μια μεσόκοπη γυναίκα, με λαμπερό βλέμμα αλλά ατημέλητη, μέσα στις δουλειές, εμφάνιση, ξεγεννάει μια αγελάδα, με τρυφερότητα, δέος αλλά και προφανή εμπειρία.

Είναι η μάνα, η μάνα-γη; Είναι πολλά περισσότερα, είναι η Ινγκα. Συνηθισμένη να δουλεύει τη φάρμα της με τον άντρα της, τον Ρέινιρ, με τόσο κόπο και φόρτο που, αγαπημένοι μεν, δεν προλαβαίνουν καν να μιλήσουν μεταξύ τους, μένει μετέωρη όταν ο Ρέινιρ σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό.

Η Ινγκα ξέρει ότι θα τη φροντίσει το Σωματείο των τοπικών κτηνοτρόφων, εκείνο στο οποίο ανήκουν εδώ και χρόνια, που έχει δικαίωμα στην αποκλειστική διάθεση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και αποκλειστικά εκείνο τους παρέχει υλικά και μηχανήματα, σε τιμές πολύ υψηλότερες απ' ό,τι θα έβρισκαν στο μακρινό Ρέικιαβικ.

Οταν, ωστόσο, η Ινγκα αρχίζει να καταλαβαίνει με τι αντίτιμο προσφέρεται αυτή η βοήθεια, ξεκινά, μόνη γελαδάρισσα εναντίον όλων και με όπλο της το facebook (αλλά και μια καραμπίνα), να πολεμήσει εναντίον του Σωματείου και να διεκδικήσει τα δικαιώματα τα δικά της και της κοινότητας.

the county 2

Ο Ισλανδός Γκρίμουρ Χακόναρσον του «Rams» συνεχίζει το υπέροχα βουκολικό, ιδιοσυγκρασιακό σινεμά του, μένοντας κοντά στη φύση (μαγικά, έρημα, απέραντα τοπία φωτισμένα από τον Μαρτ Τάνιελ), με λιγότερη πρωτοτυπία και περισσότερο συναίσθημα, και στρέφοντας αυτή τη φορά το βλέμμα του στο γυναικείο σθένος.Η Αρντις Χρον Εγκιλσντότιρ, με μεγάλη καριέρα στο θέατρο αλλά νεόκοπη στο σινεμά, σ' έναν άμεσο παραλληλισμό, στην εμφάνιση και την υποκριτική, με την Ολίβια Κόλμαν, δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία, παγιδεύοντας με το βλέμμα της όσα τα λόγια διστάζουν να πουν, αδέξια κι αδίστακτη, ένα απρόσμενο σύμβολο της αίσθησης του δικαίου. 

Ξεκάθαρα αντικαπιταλιστική και υπέρμαχος της μάχης του Δαβίδ με τον Γολιάθ, της δύναμης των αδυνάτων, η «Λευκή Επανάσταση» θα μπορούσε να είναι μια ταινία του Κεν Λόουτς, αν ο Κεν Λόουτς ήταν Ισλανδός, πιο άμεσα συνδεδεμένος με την αγροτική ζωή και είχε περισσότερο χιούμορ. Ως φιλμ του Χακόναρσον, δεν ξεπερνά την ιδιαίτερη ευαισθησία του «Rams», αλλά καταφέρνει, με τρόπο, μάλιστα, απολαυστικό, να δώσει μια γερή γροθιά στο στομάχι του κατεστημένου κι ένα χάδι στον ανοιχτόμυαλο θεατή.

Η ταινία προβάλλεται από τη StraDa Films, από τις 2 Σεπτεμβρίου 2021 και για μία εβδομάδα. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε ημέρα στις 18.30, 20.30 και 22.30. Αγοράστε τα εισιτήριά σας από τη viva.gr.