Η Enfield Automotive, που είχε έδρα το Isle of Wight της Μ. Βρετανίας, κατάφερε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 να κερδίσει ένα σημαντικό συμβόλαιο για την παραγωγή 100 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, απέναντι στις προτάσεις των Ford και Leyland. Η κατασκευή ενός οχήματος καθαρής ενέργειας έμοιαζε ιδανικό σενάριο για την περίοδο της πρώτης ενεργειακής κρίσης και των έντονων φαινομένων ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις. Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο Ελληνας εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής, αποφασίζει να μεταφέρει το εργοστάσιο στα ναυπηγεία του στη Σύρο. Οι ντόπιοι εργάτες ενθουσιάζονται και κανείς δεν πιστεύει το άρτιο αποτέλεσμα: χειροποίητα, τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ομως γρήγορα η προχωρημένη ιδέα θάβεται στα προβλήματα και τη γραφειοκρατία. Γιατί; Ποιοι δεν ήθελαν να επικρατήσει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο απέναντι στα συμβατικά βενζινοκίνητα; Ποια ήταν τα μυστικά που έκλεισαν το εργοστάσιο; Συνεργάτες του Γουλανδρή, τεχνικοί και εργάτες μιλούν 40 χρόνια μετά...

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, πολιτικών και οικολογικών προεκτάσεων. Ο Μιχάλης Σταυρόπουλος εξετάζει και γοητεύεται από την κατασκευή και δοκιμή μίας τέτοιας ιδέας, η οποία θα μπορούσε να είχε επικρατήσει τέσσερις δεκαετίες τώρα σώζοντας τον πλανήτη από την ατμοσφαιρική ρύπανση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά ενδιαφέρεται ακόμα περισσότερο για τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις: πώς η πετρελαιοβιομηχανία δε θα επέτρεπε ποτέ ένα τέτοιο ανταγωνιστικό προϊόν να κερδίσει έδαφος.

Κινηματογραφικά, το ντοκιμαντέρ βασίζεται περισσότερο σε μαρτυρίες και αρχειακό υλικό, αδυνατίζει όταν καταφεύγει στη νοσταλγία (ανθρώπινα τα κομμάτια που δείχνουν το reunion των τεχνικών στη Σύρο, αλλά άνισα μπροστά στο ευρύτερο πολιτικό θέμα) και ενδυναμώνεται όταν πετυχαίνει το στόχο του: να δώσει απαντήσεις για το πώς ο κόσμος μας έχει τη σημερινή του μορφή, γιατί όσοι κάθονται στην κορυφή της οικονομικής εξουσίας ορίζουν την πορεία της ανθρωπότητας.

Σε μία εποχή βαθιάς ηθικής και οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα θετικό το πώς αποτυπώνεται το ελληνικό πνεύμα: ο πηγαίος ενθουσιασμός για δημιουργία, η ικανότητα, το ταλέντο, η συνεργασία, η γνώση. Ακόμα κι αν δεν επικράτησε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οι άνθρωποι της Σύρου είναι υπεύθυνοι για ένα μικρό θαύμα. Κι αν αυτό έγινε μία φορά, θα ξαναγίνει και στο μέλλον.