Ταξισυνειδησία - Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού

Κώστας Βάκκας

ΚΡΙΤΙΚΗ 17 APR 2013

4 στα 10

Μέσα από κείμενα, γράμματα, τραγούδια, εφημερίδες και φωτογραφίες, καταγραφή του πώς το ελληνικό προλεταριάτο των μεταναστών διαμόρφωσε το εργατικό κίνημα στην Αμερική.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ φέρνει στο προσκήνιο μία ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική: την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής αριστεράς από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τα χρόνια των Μακαρθικών διώξεων.

Δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις την σημαντική δουλειά που έγινε στην έρευνα και την τεκμηρίωση ενός κομματιού της σύγχρονης Αμερικάνικης μα και Ελληνικής Ιστορίας που παραμένει εν πολλοίς άγνωστη και η οποία ξετυλίγεται με λεπτομερή και αναλυτικό τρόπο σε αυτό το ντοκιμαντέρ.

Δυστυχώς όμως την ίδια στιγμή και με τρόπο ελάχιστα συναρπαστικό καθώς όσο κι αν η παράθεση στοιχείων, φωτογραφιών, αρχειακών υλικών αλλά και απόψεων και μαρτυριών από τους ανθρώπους που μιλούν στην κάμερα είναι αξιοθαύμαστα πλούσια, το φιλμ δεν κατορθώνει να κάνει κάτι περισσότερο από αυτό.

Από την αρχή ως το τέλος μοιάζει με μάθημα ιστορίας, που κατά στιγμές κεντρίζει έντονα το ενδιαφέρον καθώς αυτά για τα οποία μιλά παραμένουν ανεξερεύνητα, κι ελάχιστα γνωστά, συνολικά όμως το φιλμ δείχνει ξύλινο και δίχως την ικανότητα να συνθέσει το υλικό του σε μια αφήγηση που να λειτουργεί με έναν πιο δημιουργικό τρόπο.

Η γνώση που προσφέρει φωτίζει αναμφίβολα το θέμα όμως με τον τρόπο του «ρεπορτάζ», ή μιας επιστημονικής μελέτης κι όχι με αυτόν ενός ντοκιμαντέρ που κοιτάζει πιο βαθιά ή ενδιαφέρεται για κάτι παραπάνω πέρα από την απλή περιγραφή και εξιστόρηση μιας σειράς γεγονότων.


Που Παίζεται

Δες τις αίθουσες

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.