Ο υπερκατάσκοπος Λανς Στέρλινγκ και ο επιστήμονας Γουόλτερ Μπέκετ είναι σχεδόν αντίθετοι χαρακτήρες. Ο Γουόλτερ είναι χαρακτήρας ήπιων τόνων, γλυκός και ευγενής. Ο Λανς… δεν είναι. Αλλά αυτό που λείπει από τον Γουόλτερ στις κοινωνικές δεξιότητες το κερδίζει χάρη στην ευφυία και την εφευρετικότητά του, κατασκευάζοντας μοναδικά gadgets τα οποία χρησιμοποιεί ο Λανς στις επικές του αποστολές. Οταν όμως, τα γεγονότα παίρνουν μια αναπάντεχη τροπή, ο Γουόλτερ και ο Λανς ξαφνικά πρέπει να στηριχτούν μεταξύ τους για μια ακόμα φορά. Και αν αυτό το παράξενο ζευγάρι αδυνατεί να μάθει να δουλεύει σαν ομάδα, θα κινδυνέψει ολόκληρος ο κόσμος.

Βασισμένη στη ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων «Pigeon: Impossible» του Λούκας Μαρτέλ (την οποία μπορείτε να δείτε εδώ), το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Νικ Μπρούνο και Τρόι Κουέιν δεν κρύβει λεπτό πως πρόκειται στην ουσία για μια παρωδία των ταινιών του Τζέιμς Μποντ. Φανταστείτε την απλά ως μια ταινία όπου ο Μποντ και ο Q πάνε μαζί σε μια αποστολή, μόνο που ο Μποντ εδώ είναι περιστέρι και τα gadget του Q θέλουν να εξουδετερώνουν τους κακούς με αγάπη αντί να τους σκοτώνουν. «Κλέβοντας» κάθε σεναριακή τροπή που μπορεί κάποιος να φανταστεί από τις ταινίες αυτές, από την πρώτη αποστολή πριν πέσουν οι αρκετά «μποντικοί» τίτλοι αρχής, μέχρι και τον καρικατουρίστικο κακό της, τις μυστικές υπόγειες βάσεις αλλά και ένα τσιπάκι που περιέχει όλα τα ονόματα των μυστικών πρακτόρων, το φιλμ των Μπρούνο και Κουέιν φέρει τα «εύσημά» της με περηφάνια και χωρίς ντροπή.

Οχι αρκετά έξυπνη για να αφομοιώσει τις επιμέρους σκόρπιες ιδέες σε μια ιστορία με τρέλα - το κοπάδι τον περιστεριών του Στέρλινγκ είναι ίσως το καλύτερο comic relief σε ένα χιούμορ που δεν βρίσκει πάντα το στόχο του, με ένα animation που δεν εφευρίσκει τον τροχό, το «Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες» ενδιαφέρει περισσότερο για το μήνυμα εναντίον του bullying που θέλει να περάσει και για τη μη παραδοσιακή απεικόνιση της αρρενωπότητας, με το bromance και την οικεία πλατωνική αγάπη και φιλία μεταξύ δυο πρωταγωνιστών να παρουσιάζεται με έναν τρόπο το οποίο σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί.

Η πεισματική επιμονή των ελληνικών εταιρειών διανομής να κυκλοφορούν στις αίθουσες τις animation ταινίες αποκλειστικά και μόνο μεταγλωττισμένες, μας αφήνουν να αναρωτιόμαστε πόσο καλύτερο θα μπορούσε να ήταν το «Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες» αυτή με τις φωνές των Γουίλ Σμιθ στον ρόλο του πράκτορα Στέρλινγκ και τον Τομ Χόλαντ στον ρόλο του Γουόλτερ οι οποίοι φαίνεται και μόνο από τα τρέιλερ, πως διασκεδάζουν στο έπακρο με τους χαρακτήρες τους.

Οι «Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες» σίγουρα δεν είναι μια από τις καλύτερες animation ταινίες που είδαμε φέτος, αλλά αν έστω και κάποιο από αυτά τα μηνύματά που θέλει να περάσει αγγίξει κάποιους (και δη ανήλικους), τότε σίγουρα αποστολή εξετελέσθη.