Ταινίες

Πρόβατα εναντίον Λύκων

Sheep and Wolves

Αντρέι Γκαλάτ, Μαξίμ Βολκόφ

3 στα 10

Ρώσικο animation για τη σημασία του να είσαι φίλος με τον εθχρό σου.

Πρόβατα εναντίον Λύκων
Που παίζεται; Διάλεξε αίθουσα και ώρα προβολών σε όλη την Ελλάδα Που παίζεται;
Πρόβατα εναντίον Λύκων

Σε μια μαγική χώρα κάπου μακριά, σε ένα όμορφο χωριό που μοιάζει με ζωγραφιά ζουν ανέμελα ένα κοπάδι πρόβατα. Η ειδυλλιακή ζωή τους διακόπτεται όταν μια αγέλη λύκων έρχεται να κατασκηνώσει δίπλα στην ρεματιά τους. Σύμφωνα με αρχαίες παραδόσεις ο αρχηγός τους πρόκειται να αποσυρθεί και ο διάδοχός του θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι άξιος εξολοθρεύοντας όλους τους αντιπάλους του. Oταν ο δυνατός και πάντα ετοιμοπόλεμος Ραγκλαρ βγαίνει μπροστά, ο μόνος που τολμά να σταθεί απέναντι του είναι ο Γκρέι, ένας αξιαγάπητος αλλά αδέξιος νεαρός λύκος. Για να γίνει αρχηγός και να κερδίσει πίσω την καρδιά της Μπιάνκα, ο Γκρέι πηγαίνει στο δάσος όπου ανακαλύπτει μια κατασκήνωση από τσιγγάνους κουνέλια. Η Μάμι, το κουνέλι μέντιουμ του δίνει ένα μαγικό φίλτρο και ο Γκρέι το πίνει και επιστρέφει στο λημέρι των λύκων, για να ανακαλύψει πως έχει μεταμορφωθεί σε …κριάρι!

Ακόμη κι αν καταφέρεις να μην χαμο-γελάσεις στη θέα ενός κουνελιού-τσιγγάνας (που θα ορκιζόμασταν ότι το είχε λανσάρει δεκαετίες πριν ο Μπαγκς Μπάνι), δύσκολα θα παραδεχτείς πως το «Πρόβατα Εναντίον Λύκων» δεν διαθέτει σχεδιασμό, ιδέες και μια σειρά από παράδοξες συμβάσεις για σου κρατήσει σχετικά το ενδιαφέρον σε ένα κάποιο επίπεδο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ειδικά αν είσαι παιδί πολύ μικρής ηλικίας, τόσης ώστε να αντιληφθείς εξαρχής πως σε αντίθεση με τους λύκους που είναι σχεδιασμένοι πιο παραδοσιακά, τα πρόβατα μοιάζουν με κάτι τελείως αλλόκοτο και πρωτότυπο που παραμένει αξιοπερίεργο μέχρι και το φινάλε, εκεί δηλαδή όπου όλα τα φανταστικά μηνύματα υπέρ της διαφορετικότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων και προφανώς και του vegan ακτιβισμού ολοκληρώνουν με επιτυχία τις φιλοδοξίες μιας ρωσικής παραγωγής που ξεγελά για την καταγωγή της, ειδικά μεταγλωττισμένη όπως και εδώ στη γλώσσα της κάθε χώρας εξόδου της.

Μην περιμένετε κάτι τολμηρό, κάτι που δεν έχετε ξαναδεί ή κάτι που διαβρώνει τη συντηρητική ματιά με την οποία φτιάχνονται ακόμη και σήμερα οι παιδικές ταινίες (οι εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Παρά την καλή θέληση για ένα κόσμο όπου τα πρόβατα μπορούν να ζήσουν μαζί με τους λύκους και η αγάπη μιας γυναίκας παραμένει η κινητήριος δύναμη για να αλλάξει ένας άνδρας, δύσκολα ένας ενήλικας θα παραβλέψει τα (ακόμη και σχεδιαστικά) κλισέ στο διαχωρισμό των φύλων, αλλά και την υποτιθέμενη ανατροπή πάνω στην έννοια του ματσίσμο.

Μπορεί η δράση να καλύπτει τα κενά στην πρωτοτυπία και τα καλά αισθήματα να νικούν τα στερεότυπα, αλλά - μεταξύ μας - είναι λίγες οι στιγμές που κάνουν το «Πρόβατα Εναντίον Λύκων» πραγματικά ανταγωνιστικό με οποιοδήποτε άλλο, κυρίως «δυτικό» animation. Και σε αυτό, είμαστε σίγουροι, θα συμφωνούσε απόλυτα το σύνολο του target group στο οποίο απευθύνεται...

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.