Riddick

Ντέιβιντ Τούι

ΚΡΙΤΙΚΗ 12 OCT 2013

4 στα 10

Η τρίτη ταινία της τριλογίας πλησάζει περισσότερο ως ύφος και παραγωγή το «Απέραντο Σκοτάδι», αλλά συνεχίζει να αφορά μόνο τους καθαρόαιμους φαν του Βιν Ντίζελ, των βιντεογκέιμς και του anime DVD.

Συναντάμε τον Ρίντικ σ' έναν πλανήτη που ψήνεται από τον ήλιο και κατοικείται από αιμοβόρα αρπακτικά - μεταλλαγμένοι λύκοι, υδρόβιες σαύρες με ουρές σκορπιού, γιγαντιαία διαστημικά σκουλήκια. Η μόνη του ελπίδα για επιβίωση είναι να κάνει κάτι που θα ήθελε να αποφύγει. Γιατί αν ο πιο διαβόητος δραπέτης ενεργοποιήσει το φάρο έκτακτης ανάγκης γνωρίζει πολύ καλά τι θα συμβεί: μισθοφόροι κυνηγοί θα καταφθάσουν για το κεφάλι του. Πράγματι, δύο διαστημόπλοια προσγειώνονται στο τοξικό πλανήτη κι ένα ανθρωποκυνηγητό επιβίωσης ξεκινά, αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερό τους πρόβλημα: μία αστρική καταιγίδα πλησιάζει στον ορίζοντας, από την οποία κανείς δε θα γλιτώσει. Η αιχμαλωσία του Ρίντικ και η αναχώρησή τους από εκεί έχει μοιραίο deadline και ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Το δίδυμο Ντέιβιντ Τούι (στη σκηνοθεσία) και Βιν Ντίζελ (στην παραγωγή και τον πρωταγωνιστικό ρόλο) επιστρέφει για την ολοκλήρωση της τριλογίας που αποτελεί ζητούμενο εκατομμυρίων φανς του Ρίντικ. Σύμφωνα με μαρτυρίες του ίδιου του Ντίζελ, η επικοινωνία του με τον κόσμο πάντα τέλειωνε με την ερώτηση του πότε θα γυριστεί η επόμενη ταινία για τον αγαπημένο τους διαπλανητικό αντιήρωα. Αλλωστε οι πωλήσεις των δύο βιντεογκέιμς και του anime DVD μιλούν από μόνες τους.

Σ' αυτούς λοιπόν κυρίως απευθύνται το τρίτο μέρος, το οποίο κατά γενική ομολογία επιστρέφει στο μαύρο χιούμορ και τα στοιχεία παραγωγής του «Απέραντου Σκότους», μετά την απογοητευτική αρπαχτή της δεύτερης ταινίας («Τα Χρονικά του Σκότους»).

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το «Riddick» μπορεί (ή θέλει) να σπάσει τα όρια του sci-fi, ψεύτικου b movie. Από τους σχηματικούς χαρακτήρες, τις κόμικ ερμηνείες και ατάκες μέχρι τα τέρατα, τα δευτεροκλασάτα εφέ και τον ζωγραφισμένο πορφυρό ουρανό, το σύμπαν του Ρίντικ είναι πλασμένο για όσους έχουν συνηθίσει την εικόνα, την αίσθηση και τη δράση μίας εικονικής πλατφόρμας.

Ο φάρος έχει ανάψει λοιπόν για το ειδικό κοινό που θα καταφθάσει στις αίθουσες και θα ευχαριστηθεί το απενοχοποιημένο μετα-αποκαλυπτικό ρομποτικό σχεδόν action. Οι υπόλοιποι παραμείνετε στον πλανήτη Γη και περιμένετε υπομονετικά τον Βιν να επιστρέψει... fast and furious.

Που Παίζεται

Δες τις αίθουσες

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.