Ο Στίβεν Χόπκινς, των «Χαμένοι στο Διάστημα», «Βασικός Υποπτος για Φόνο», που τα τελευταία αρκετά χρόνια έχει αφοσιωθεί με επιτυχία στην τηλεόραση, αποφασίζει να επιστρέψει στο σινεμά με βάση μια συναρπαστική, πολυδιάστατη πραγματική ιστορία. Αυτή είναι η βιογραφία του Τζέσι Οουενς, του δρομέα που ενσαρκώνει ίσως περισσότερο απ' οποιονδήποτε το αθλητικό ιδεώδες, του άντρα που αντιστάθηκε σε κάθε μορφή ρατσισμού, όχι με αφηρημένες ιδέες, αλλά με το σώμα του.

Η ταινία συναντά τον Οουενς (ο Στέφαν Τζέιμς σε μια στιβαρή, αν κι όχι ιδιαίτερα μαγνητική ερμηνεία), όταν αφήνει τη μικρή, βαθειά ρατσιστική πόλη του στο Οχάιο για να πάει στο πανεπιστήμιο, όντας εκπληκτικός σπρίντερ, ο μόνος τρόπος να σπουδάσει τότε ένας άπορος νεαρός μαύρος. Και ακολουθεί την ιστορία του, σα δρόμο μετ' εμποδίων, καθώς ο Οουενς καλείται να υπερβεί τις τρανταχτές φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική, να ανταπεξέλθει στην απαιτητική προπόνηση όπου τον υποβάλλει ο προπονητής του (θαυμάσιος ο Τζέισον Σουντέικις ως Λάρι Σνάιντερ), να σπάσει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο - γιατί ο μαύρος αθλητής έχει διπλάσιες προκλήσεις να ξεπεράσει - να κρατήσει την αγάπη της γυναίκας του παρότι την απατά. Και, στην πορεία, να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του '36 στο Βερολίνου, εκείνους που ο Αδόλφος Χίτλερ θέλησε να αξιοποιήσει μόνο ως προπαγάνδα κι ως αποθέωση της Αρίας φυλής και, με τις νίκες του, ν' αναγκάσει κι αυτόν ακόμα τον Φύρερ ν' αποχωρήσει από το στάδιο ηττημένος.

Ο Χόπκινς τα κάνει όλα σωστά: κατακρίνει την αμερικανική υποκρισία της εποχής, στέκεται όρθιος απέναντι στη ναζιστική λαίλαπα, ακολουθεί κάθε βήμα της ιστορίας του Οουενς με σωστές σχέσεις αιτιότητας (εμπόδιο, δράση, αποτέλεσμα, πάμε στο επόμενο), ανασυνθέτει με πιστότητα την αισθητική και την ατμόσφαιρα του '30, φροντίζει τη ρετρό ποιότητα της φωτογραφίας του, φέρνει το γύρο του ανθρωπιστικού θριάμβου στο φινάλε. Τόσο σωστά, ώστε ν' αποφύγει κάθε ίχνος έκπληξης, αλλά και έντασης, ανατροπής, σασπένς. Καταλήγοντας μ' ένα φιλμ «περιποιημένο», αλλά τόσο πιο αδύνατο από τη φόρα της πραγματικής ιστορίας του Τζέσι Οουενς.